En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Så här i kräftkalastider...

...kanske det kan vara på sin plats att titta ner under ytan där kräftorna bor. Kräftor är kvälls- och nattaktiva djur och man hittar dem därför lättast under mörkerdyk. Det här är en signalkräfta som går på den dyiga botten. De vita fläckarna på klorna gör att man kan skilja den här från de betydligt mer sällsynta flodkräftorna. 

Signalkräftor är införda till Sverige från Nordamerika och bar med sej kräftpest som nästan utrotat flodkräftorna. Signalkräftorna kan också dö av kräftpest men de är mer tåliga och måste stressas av andra faktorer för att drabbas.

Kräftorna ser ut som vuxna djur när de kläcks, dvs som mycket små miniatyrkräftor. De ömsar sitt exoskelett när de växer och unga kräftor ömsar 4-7 ggr per år. Det här är en mycket liten kräfta, ni kan jämföra med sandkornen som den har runt omkring sej. De pyttesmå signalkräftorna är blåaktiga men även stora kräftor kan vara det om vattnet är mineralrikt.

Kräftor gillar att krypa in i håligheter och finns det inga naturliga går det också bra med en plastmugg. Bilden är tagen i Långsjön utanför Uppsala, precis vid badplatsen, så det finns en del skräp.

Den här kräftan har hittat en rejälare plastkopp som lär hålla betydligt längre än kräftans liv, även om man uppskattat att kräftor kan bli upp till 20 år gamla (om de inte fiskas upp).

Kräftor hindrar sjöar från att växa igen och trivs i syrerikt, rent vatten. Deras huvudfiende är faktiskt andra kräftor, större abborrar och mink, samt människan. Om andelen stora kräftor blir hög i en population kommer de att äta upp fler av de små kräftorna än de producerar. Vid skötsel av kräftbestånd är det därför bra att fiska upp en andel av de större djuren.

Vi tänker äta några stora fina kräftor ikväll. De här är fiskade i Vättern och kokade hos den fiskhandlare som jag alltid köper fisk och skaldjur av. Ett kilo blev 12 stycken och vi njuter hellre av sex riktigt goda kräftor var, än chansar på kinesiska, turkiska eller egyptiska från frysdisken. Vi väljer det här alternativet för vi kan inte fiska själva. Man får ha några goda tillbehör...

Vilken fredag ! Eller vad säger ni ?

Hälsningar Lena

Inlagt 2016-08-19 16:52 | Läst 5536 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Härligt! Jag har inte ätit kräftor på många år.
Svar från Lena Holm 2016-08-19 17:42
Tack Ernst,
jag kan förstå det. Vi hade gäster förra året som bor på Thetis Island och de fick möjlighet att äta havskräftor med oss på västkusten, vilket var en nyhet för dem. Kräftor från färskvatten var helt okänt för dem och då är ändå en av dem pensionerad marinbiolog med en enormt intresse för allt liv i vatten, salt som neutralt.
Hälsningar Lena
Jag är väldigt imponerad över bildkvaliten, på alla sätt. Alldeles fantastisk. Jag har aldrig gjort undervattensfoto.
Svar från Lena Holm 2016-08-20 13:19
Tack Stefan,
det här är inte ens sjöar med särskilt bra sikt men om man kan minimera mängden vatten mellan motivet och kameran kan det bli rätt bra ändå, under förutsättning att man kan ligga still i vattnet och inte vifta med armar och ben. Den minsta rörelsen kan lätt röra upp hur mycket partiklar som helst i den här typen av vatten och med blixt blir det då rena snöfallet. Dybotten och grunda djup gör att det krävs en massa dykerfarenhet för att inte förstöra sikten fast det rent dyktekniskt är rena nybörjardyken (dvs noll till sex meter på en badplats). Det här är riktigt mysigt att göra för man behöver inte tänka så mycket på själva dykningen (djup, luftförbrukning etc) för det är ofta så grunt. Det som sätter gränsen för hur länge man kan smyga runt i vattnet är oftast att man bli hopplöst kissnödig efter ett par timmar.
Hälsningar Lena
Det är nog roligare att hälsa på hemma hos dem än att äta dem.
Svar från Lena Holm 2016-08-20 13:05
Tack Erik,
jag kan avslöja att mörkerdyk i en svensk insjö när det fortfarande är ganska varmt (dvs september-tidig oktober), helst när det är stjärnklart och helt vindstilla, är något helt obetalbart. Det är ofta grunt så dyken kan bli hur långa som helst och när man bryter ytan kan man ligga och flyta på rygg med hela vintergatan ovanför. Det gäller att man har ett litet blinkande ljus där man klev i för annars kan det vara svårt att hitta tillbaka till där man har bilen. Du bara måste prova detta! Storaxen passa utmärkt.
Hälsningar Lena
Vilka fina kräftbilder Det är som vi vill ha bra råvara då blir det gott De båda sista bilderna är häftiga Ha en jätteskön kväll : )) // Gert
Svar från Lena Holm 2016-08-20 13:01
Tack Gert,
ja, bra råvara gör mycket för slutresultatet och jag kan intyga att kräftorna vi åt var mycket goda.
Hälsningar Lena
Intressanta kräftbilder, ja det är kanske dax för en kräftkväll! Må fint, LO
Svar från Lena Holm 2016-08-20 12:59
Tack LO,
det tycker jag absolut att du ska satsa på !
Hälsningar Lena
Underbara kräftbilder!
//GöranR
Svar från Lena Holm 2016-08-20 12:59
Tack Göran,
det är spännande djur både före och efter :-)
Hälsningar Lena
Fina bilder från någon sjö med klart vatten, och bilden på Vätternkräftorna får det att vattnas i munnen. Hoppas att de smakade bra Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2016-08-20 12:58
Tack Stig,
det är inte så bra sikt i de sjöar dessa bilder är tagna i men med makro på kameran spelar det inte så stor roll. Vattnet är mycket rent med det är brunt i färgen, mycket partiklar. Måltiden smakade mycket bra och vi njöt av varenda välfylld klo.
Hälsningar Lena
Hoppas det smakade bra...spännande att se kräftorna "före".
Svar från Lena Holm 2016-08-20 12:56
Tack Lena,
det smakade mycket bra och jag hoppas folk inte tycker det är stötande att få se djuren innan de fångas och hamnar i grytan. Det är ju samma sak med kor och kalvar på bete, de kommer att bli kött av dem i slutändan.
Hälsningar Lena
Hoppas det smakade bra...spännande att se kräftorna "före".
Fantastiskt fina bilder från en svensk insjö som inte brukar ha så klart vatten! Närbilden är imponerande. Hopas ni fick en fin kväll igår!/ Björn T
Svar från Lena Holm 2016-08-20 12:54
Tack Björn,
vi hade en lugn och fin kväll med goda kräftor, utan snaps, och gick till sängs strax före damfotbollen skulle börja. Det gick t o m att sitta ute fast vi inte har infravärme eller sitter i växthuset. Anledningen till att vi inte satt uppe var att vi skulle ut och bevaka ringmärkning av fåglar på lördag morgon. Mer om det i nästa inlägg.
Hälsingar Lena