En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Snön föll även hos oss

Jag försökte klara av helgens alla sysslor (+ byta däck) under lördagen för det skulle ju komma snö på söndag och då ville jag gärna åka ut en sväng. När söndagmiddagens älgkött låg i slökokaren och en rad trädgårdssysslor var avklarade drog jag iväg till Råstasjön. Det snöade väldigt mycket mer i Solna jämfört med Knivsta.

En ensam gråhäger stod i vattenbrynet men drog när jag kom. 

Snön vräkte ner och några tyckte att det var absolut toppen. Snöänglar var ett tag sedan jag gjorde. 

Den här tjejen har precis gjort en snögubbe och den ska förstås förevigas. 

Som vanligt fanns det en hel del fåglar runt sjön och denna rörhöna tittar sej omkring på det vita. Om det är en årsunge har den ju inte sett snö förut...

Skatan spanar upp mot himlen och undrar kanske hur länge det här ska hålla på.

" - Hela eftermiddan" intygar en skatkompis från marken.

Den kaxiga lilla rödhaken poserade fint i blötsnön. Vid det här laget var jag helt täckt med blötsnö och det var svårt för kameran att fokusera där det både var mörkt och snöade. Det blev i alla fall en bild på rödhaken.

Efter en dryg timmes promenad vid Råstasjön var jag nöjd, blöt och gick till bilen för att åka hem.

Vid den ena parkeringen var det lika fullt som när jag kom. En tät samling med bilar som såg ut som en kö till en färja. En kille med varselväst och mobiltelefon verkade dirigera kön så jag frågade honom vad som var på gång. Kö till däckbyte svarade han. Var själva bytet ägde rum kunde jag inte se bara att tre bilar i stöten fick åka ut och svänga höger mot Mall of Scandinavia. Det behövs ju bara ett fälgkors och en domkraft, men eftersom nya bilar inte ens har ett reservdäck har man väl varken eller numera.

Hälsningar Lena

Inlagt 2022-11-20 20:43 | Läst 930 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Strålande vinterserie! Vackra landskap, glada barn i snön och så lite fåglar. Rödhaken är lika fin som vanligt:-) Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2022-11-20 21:23
Tack Björn,
jag övervägde faktiskt att bara lägga ut bilden på rödhaken men jag gillade också den med barnen som ligger i snön och då kunde jag ju lika gärna visa några till. Det var mysigt även om det var blött och fotomässigt mörkt.
Hälsningar Lena
Jag gillar verkligen vad det ymniga snöfallet gör med bilderna…en nästan monokrom känsla och så lite dov färg. Första bilden är som en tavla!
Svar från Lena Holm 2022-11-20 22:01
Tack Lena,
det var en helt annan stämning när det snöade så mycket och sjön ännu inte var frusen. Kul att du nämner den "monokroma känslan" för jag valde att inte ta med ett par bilder som hade mer färg för de passade liksom inte in. Det var bara när jag kom till parkeringen med bilarna som jag tyckte att färgerna kunde få komma fram.
Hälsningar Lena
Däckbytesfirmorna har sina glansdagar nu, jag har tur eftersom sonen eller maken byter på min bil. Skulle nog inte fixa det numera.
Härliga snöbilder och lilla rödhaken ser lite frusen ut.
Svar från Lena Holm 2022-11-21 18:41
Tack Margareta,
jag har inte bytt däck på flera år för det brukar sambon göra men nu skulle han tapetsera. Han fick dock vara med en stund och dessutom plocka fram prylarna som behövdes. Det var fint i snöovädret och en tydlig gräns strax före Kistaavfarten där det snöade betydligt mer.
Hälsningar Lena
Mycket fin bild på rödhaken

Har de senare åren låtit andra byta hjulen. Var tvungen att sälja av mycket i mina förråd och källare när jag sålde huset

Under sista bytet i fredags bestämde jag mig att köpa en garage domkraft igen. Tiden att åka till verkstaden, vänta och sedan hem igen är ju marginellt kortare än att göra allt själv
Svar från Lena Holm 2022-11-21 18:43
Tack Lars-Gunnar,
vi har ett garage och kan ha däck och de prylar som behövs. Då slipper man stå i kö och jag vill helst inte sätta på vinterdäcken flera veckor för tidigt (när det inte är kö).
Hälsningar Lena
Har blivit bekväm på gamla dar, det började med lockpriser och jag hoppar alltid på dessa. Däckbyte 99:-, men varför slita tänkte jag då, detta var för en tio år sedan, har sedan fortsatt 199:- i ett antal år och nu senast var det 340:- har jag för mig, men jag står då inte i kö utan bokar en kvart i en digital kalender.

Man måste ju gilla rödhaken, fint med snön som faller.

Du har fått mer snö än vad vi har fått, men det är iaf vitt ute och det ska snö nu innan regnet kommer i eftermiddag så jag får väl passa på att dokumentera
Svar från Lena Holm 2022-11-21 18:48
Tack Peter,
det brukar vara sambon som byter däck och vi har ju garage där vi kan har de grejer som behövs samt en stor domkraft. Eftersom vi nu också håller på och renoverar måste jag initiera däckbytet på "min" bil denna gång. Det var ju jag som ville ut och köra i snöovädret. Så länge det var 8-10 plusgrader ville vi inte byta och då står man där när det blir vinter och måste fixa det själv (köar gör inte jag heller).
Hälsningar Lena
Fina vintriga bilder Lena, med varierat innehåll. Kul att se barnen som ser ut att må gott i snön :)
Likaså rödhaken, den blev fin.
Snart sitter du väl där och fotograferar de vackra gråhägrarna när matningen vankas? :)
Svar från Lena Holm 2022-11-21 18:50
Tack Joakim,
när det blir is på sjön kommer hägrarna att sitta där och vänta på sina fiskar. Då gäller det att vara där, helt rätt :-) Än så länge är det dock öppet vatten och det var bara enstaka hägrar där.
Hälsningar Lena
Mycket fin bild på den charmiga rödhaken. Tuffa tider väntar för fåglarna nu.
Svar från Lena Holm 2022-11-21 18:52
Tack Torbjörn,
det blir tufft nu och dessutom har priserna på fågelfrö gått upp alldeles väldigt. Vi kommer att fortsätta köpa frön men jag kan förstå om folk prioriterar bort det.
Hälsningar Lena
Jag var ute en sväng runt Årstaviken och koloniområdet.
Kommer bilder i bloggen snart

Rödhaken och barnbilden gillas glädje gemenskap och fina färger.

Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2022-11-21 18:53
Tack Bengt,
just rödhaken och barnen på marken är mina favoritbilder också. Det snöade otroligt mycket ett tag.
Hälsningar Lena
Fin Rödhake, dom brukar ju vara samarbetsvilliga just där! Låter som du beter dig som en 'Stockholmare'.. där trafikanter ibland uppmanas att INTE bege sig ut i trafiken när det förväntas rejält med snöfall.. (även med vinterdäck) men ändå bara måste ut och åka! Hade jag fortfarande haft kvar min fyrhjulsdrivna bil hade jag också troligen åkt iväg.. 😇 Körde aldrig fast med den under de 21 år jag hade den!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2022-11-21 19:00
Tack Jan,
Rödhaken satt där vattenrallen brukar hålla till. Jag såg inte till någon sådan men den rapporteras i Artportalen regelbundet. Jag hade en alternativ plan om väglaget hade varit för dåligt på motorvägen och det var att stanna vid Fysingen, Rosersberg. I Knivsta var det bara lite vitt på backen igår och motorvägen var blöt. Gränsen för ymnigt snöfall gick strax före avfarten till Kista. Som det snöade hos oss idag hade jag inte åkt till Stockholm.
Hälsningar Lena
Fina bilder ! Har nu skottat för andra gången denna jobbiga snödag.
Svar från Lena Holm 2022-11-21 19:02
Tack Dan,
jag jobbade hemma på förmiddagen idag och fick skotta innan jag var tvungen att åka till jobbet. När jag sopat av bilen fick jag skotta en gång till. Otroliga mängder men nu är det uppehåll för tillfället.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Vi fik også sne her i Roskilde, men den forsvandt hurtigt igen.
Børn i sneen er altid et hit - gillas.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2022-11-22 19:08
Tack Erik,
barnen gjorde snöänglar och det såg så härligt ut.
Hälsningar Lena
Blev fint med fåglar och snö, men bäst blev barnen, snö och barn är en fin kombination.
Svar från Lena Holm 2022-11-22 19:09
Tack Stefan,
barnen som gjorde snöänglar var härliga och tjejen vid snögubben verkar både glad och nöjd.
Hälsningar Lena
Jättefina vinterbilder. Barnen gillar i alla fall snön. Här är snön på väg bort, plus 5 grader idag.
/Ulla