En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Strömstareyra och en efterlängtad pilgrimsfalk

Den här har jag letat efter många gånger. Efter ett fotofika hjälpte Hannu mej att spana men vi gick bet. Idag åkte jag dit med min sambo. Han fick syn på den direkt och tycket att det här var väl inte så märkvärdigt....Det tog ju bara några minuter. För de som inte är fågelfantaster är det en pilgrimsfalk som sitter i ett av tornen på domkyrkan i Uppsala.

Vi drog från staden ut till Ulva Kvarn och möttes av en förvånande syn. Fallet hade frusit och det strömmade endast lite vatten under all is. Det fanns ju öppet vatten längre ner och där hittade vi väldigt snabbt strömstaren. Denna gång inte bara en utan tre! Kolla hur den till höger spanar på den andra fågeln...här fanns det svallande vårkänslor minsann!

Strömstararna var helt tossiga !

De vänder och kommer farande mot mej...det går undan och det är väldigt svårt att sätta fokuspunkten på dem. Det blir många suddisar...

Hej vad det går! Tyvärr blir bakgrunden lite störande. För det mesta är det mörk fågel mot snö men här gör en högre utsvävning.

 

Här kommer ett till gulligt möte med påföljande luftjakt.

Trånande blickar över öppet vatten...

Irrande flygturer kors och tvärs...

De bjöd på många fina uppvisningar.

Här är det två stycken igen och jag vet inte riktigt vad de gör.

Den här jakten får i alla fall bli dagens bild.

" - Blir det bra så här? "

Avslutar med en räv och en kråka. Vi stannade till och åt medhavda smörgåsar och såg att det rörde sej något ute på åkern. Avståndet är långt men kul ändå. Vi ser inte räv särskilt ofta.

 Hälsningar Lena

Inlagt 2018-03-03 17:22 | Läst 879 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Roliga och händelserika bilder....och vilken lycka att få en ruta på pilgrimsfalken! Grattis!
/Uffe
Svar från Lena Holm 2018-03-04 19:46
Tack Ulf,
jag har letat efter falken åtskilliga gånger men nu var den där och det känns som en belöning.
Hälsningar Lena
Vad roligt! Ser ut som en bra dag! Är du säker på att inte Strömstararna bråkar.. Min erfarenhet är att dom bråkar rätt mycket om sina vinterrevir när det kommer fler Strömstarar.. dom vill gärna ha ett visst avstånd till varann, kommer 'inkräktaren' för nära jagas han/hon bort.. Men det kan säkert också finnas romanser på gång också.. Det mesta jag har sett vad gäller antal Strömstarar är 12 st. på en och samma plats, och dom höll till vid en liten öppen strömfåra som reglerar vattennivån till Våmfjärden ute på Värmdö/Fågelbrolandet, på höger sida efter Strömma när man åker ut mot Djurö. Det var alltså strömmande saltvatten som höll den här lilla kanalen öppen, kanske 50 meter lång. Där var det revirbråk hela tiden mellan Strömstararna.. Där ringmärkte man en hel del fåglar och fick också återfynd där, under vintrar åren efter.. Detta hände sig på den analoga tiden i början på 80-talet.. har en del bilder på Strömstararna där..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2018-03-04 19:51
Tack Jan,
jag är förstås inte säker på någonting och uppskattar ditt inlägg om vad som kan pågå. Jag fick en känsla av att två av strömstararna var intresserade av varandra medan det fanns en tredje som man ville köra bort. De var mycket kvittriga av sej och det har jag inte hört förut. Jag har varit här flera gånger tidigare då det varit flera strömstarar på plats och då har man kunnat se konkurrensen. Men det här är ju inte särskilt lätt att tolka då det inte går att se skillnad på könen. Tolv stycken på samma plats måste ge upphov till en del kontroverser kan jag tänka mej.
Hälsningar Lena
Pilgrimsfalk har jag inte fått på bild än. Var i veckan på ett ställe där den observerats men såg ingen falk, men när jag åkte därifrån och kommit ut på motorleden då korsade den vägen men där gick det inte att fotografera, så det får bli en annan gång. Fin fart på strömstararna.
Svar från Lena Holm 2018-03-04 19:54
Tack Peter,
pilgrimsfalken i Uppsala domkyrkan rapporteras varje dag i Artportalen men jag har hittills inte hittat den. Plötsligt satt den bara där. Man ska ha lite tur också.
Hälsningar Lena
Alltid trevligt med strömstaren. Svårt att hinna med på flygbilder, blir ju lätt som du skriver oskärpa. Ska till Gysinge i morgon så man kan hoppas på att få se den.
Sten
Svar från Lena Holm 2018-03-04 20:06
Tack Sten,
vi fick många chanser på flygande strömstare denna dag men det går väldigt fort när de ger sej av. Jag vet nu att du fick utter i Gysinge istället och det letade vi också efter vid Ulva men där fanns det bara spår på isen.
Hälsningar Lena
Grattis till pilgrimsfalken, jag har försökt några gånger men inte lyckats få syn på den. Hälsningar Mats
Svar från Lena Holm 2018-03-04 20:04
Tack Mats,
jag vet hur det är och denna gång hade vi lite tur.
Hälsningar Lena
Gillar räven, och flygande strömstare är ju inte illa. Pilgrimsfalk ja, fanns i kyrktornet i Kristianstad, en hel familj med webbkamera och stadens stolthet. Tyvärr giftmördades samtliga.
Svar från Lena Holm 2018-03-04 20:03
Tack Stefan,
räven var en riktigt trevlig bonus för oss. Vi ser sällan räv även om det nog finns en del i trakterna. Trist med falkarna i Kristianstad, tror att jag läst om detta.
Hälsningar Lena
Kul att du fick träff på pilgrimen till slut! Grattis.
Riktigt skoj att det var tre stycken vid Ulva. Fint skådespel du fångade. Blir sugen på ett besök.
Fina bilder!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2018-03-04 20:02
Tack Johnny,
jag kan rekommendera en tur till Ulva. Om det är revirstrider (se Jans kommentar) eller kärleksturer de gör kan jag inte reda ut men det är i alla fall hög aktivitet på dem. Man får många fototillfällen på flygande strömstare i alla fall.
Hälsningar Lena
Whop, whop! Grattis till bilden på pilgrimsfalken! Kul att du fick se den tillslut. :-)
Det blir min favorit i bildserien. :-)

Hälsar
Eva
Svar från Lena Holm 2018-03-04 19:59
Tack Eva,
ja den här gången satt den mycket bra till även om det var väldigt högt upp.
Hälsningar Lena
Härligt med många fartfyllda bilder på de svårexponerade strömstararna. Bilderna ser nästan sv/v ut dår färgen bara anas som en svag ton, snyggt :-)
Svar från Lena Holm 2018-03-04 19:59
Tack Mikael,
jag tänkte på det där med färgerna när jag jobbade med bilderna och var noga med att vitbalansera så att de inte skulle bli blå. Jag vill att de ska vara kalla i tonen men helst inte ha ett överdrivet blåstick. Jag kanske lyckades denna gång.
Hälsningar Lena
Svallande känslor på svallande våg - det blir nog vår i alla fall!
Svar från Lena Holm 2018-03-04 19:57
Tack Måns,
ja visst blir det vår och alla småfåglar kommer att bli ystra och vårglada.
Hälsningar Lena
Trevligt att du fick pilgrimsfalken på den här gången. Jag tycker den ser proppmätt ut.
Och två strömstarar som flyger och visar upp sig så fint. Det är bara att gratulera till snygga bilder.
Svar från Lena Holm 2018-03-04 19:56
Tack Hannu,
denna gång var det lätt och gick väldigt fort. Jag kan hålla med om att den ser ut att ha stoppat i sej en stor måltid. Den satt i alla fall väldigt stilla och jag tror att den blev kvar där resten av dagen.
Hälsningar Lena