En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Tre sothöns, ett ! och en ?

Underbar solig men kylig morgon och jag är ute på spaning tidigt....jag kan unna mej en timme innan jag åker till jobbet. I synnerhet om jag håller mej till området bakom campus dvs Årike Fyris.

I morse fick jag en rejäl överraskning. Avståndet är på tok för långt för mina 420 mm men det går ändå inte att ta miste på den helvita fågeln, en ägretthäger! Jag var ensam på plats när jag såg den och när jag kom till mitt tjänsterum kunde jag inte låta bli att skicka ett mail till killarna på Artportalen med ett litet tips. Tjugo minuter senare hade de varit ute och kollat. Den blir art 89 för mej i år. 

I närheten av fågeltornet mötte jag den här lilla fågeln. Jag gissar på gransångare (och det rapporterades även i Artportalen under förmiddagen på denna plats). Nu utmanar jag Er som är kunniga och läser detta, gransångare, lövsångare eller vad tror ni?  

Hälsningar Lena

Inlagt 2018-04-11 20:18 | Läst 1953 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Särskilt första bilden synnerligen läcker i sin grafiska framtoning!
//GöranR
Svar från Lena Holm 2018-04-12 22:05
Tack Göran,
ibland blir det läckert trots skarp sol.
Hälsningar Lena
Gransångare på benen och att den är tidig. Ägretthägern lyser vitt lång väg, grattis till glädjeupptäckten! Det gör dagen.
Svar från Lena Holm 2018-04-12 22:08
Tack Stefan,
jag har fått flera bekräftelser på att det är en gransångare även om den är tidig och jag har förstått att de har mörkare ben än t ex lövsångaren. Ägretthägern uppskattades även av killarna på Artportalen. Tyvärr så försvann den in i vassen så vi var inte så många som fick se den.
Hälsningar Lena
Kul med en Ägretthäger, den har inte jag. 89 arter i år, låter mycket har ingen aning hur jag ligger till, kanske skulle man gå igenom bilderna (fast det är för mycket som händer nu så det får vänta)
Svar från Lena Holm 2018-04-12 22:11
Tack Peter,
det var den första ägretten jag sett i Sverige. Jag brukar inte räkna arter men i år har jag lite av en outtalad utmaning med en kollega (och chef) samt att jag har aldrig testat att räkna förut. Det blir lite mer driv...men jag åker inte kors och tvärs utan är nog ganska rimlig i mina förväntningar.
Hälsningar Lena
Gransångare absolut! Lövsångarna och dom andra sångarna kommer nog inte förrän löven på träden är nära att slå ut.. det är väl ett par veckor kvar minst innan det händer gissar jag! Tror de flesta 'sångarna' vill ha lite löv att kunna gömma sig i och även leta föda i ! Vad kul annars med Ägretthäger, dom ökar väl i Sverige om jag nu har läst rätt.. Har sett dom utomlands men inte här i Sverige. Själv har jag ingen aning om hur många arter jag har sett, ska erkännas.. Men det är ganska kul att 'pricka av arter', gjorde ibland det för några årtionden sedan.. :-)
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2018-04-12 22:15
Tack Jan,
jag visste väl att du skulle känna igen den lilla fågeln och det verkar ju vettigt att de andra vill ha löv. Ägretthägern var en total överraskning och den stannade inte heller så länge. De jag pratade med är av samma åsikt som du dvs att de dyker upp allt oftare i Sverige. Jag har aldrig räknat arter förut men i år har jag en outtalad utmaning med min nya chef och det är faktiskt lite kul....men jag åker inte kors och tvärs för ett kryss, inte än i alla fall.
Hälsningar Lena
Första bilden är verkligen snygg.

Hälsningar
/ Peter
Svar från Lena Holm 2018-04-12 22:16
Tack Peter,
ibland kan man få fina effekter i skarpt ljus och då spelar inte arten så stor roll.
Hälsningar Lena
Trevligt att få se en ägretthäger :)
Kul att sångarna börjar dyka upp nu :)
Mvh
Fredrik
Svar från Lena Holm 2018-04-12 22:17
Tack Fredrik,
ägretten var en total överraskning men tyvärr på mycket långt avstånd.
Hälsningar Lena
Kul överraskning med ägretthägern .Nästan roligare att bara dyka på en oväntad fågel än att jaga den efter att man fått reda på vart den finns.
Sångarna blir jag nog aldrig säker på, men tydligen enkelt nu innan löven kommer om man läser Jans kommentar.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2018-04-12 22:19
Tack Ing-Marie,
visst är det kul att hitta något utan att man letar och just den här blev ju även uppskattad av "proffsen" när de fått ett litet tips. Tyvärr försvann den in i vassen ganska snart. Sångarna är hopplöst lika och det finns fler exempel. Man måste lära sej deras läten...men det går ju inte i en handvändning :-)
Hälsningar Lena
Fina bilder och grattis till hägern! Riktigt kul.
Bra start med så många arter. Har du fotat alla också?

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2018-04-13 10:37
Tack Johnny,
det är bara någon enstaka som jag inte har på bild. Men många av bilderna kan bara användas för att verifiera vilken art det är. De är inte visningsbara oftast pga att avståndet varit väldigt långt.
Hälsningar Lena