En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Ulva Kvarn och strömstaren

När det är helg brukar vi försöka hitta på något ställe att åka till om inte vädret är helt bedrövligt. Trots att det var mulet idag drog vi i alla fall iväg till Ulva Kvarn, för det kunde kombineras med en del ärenden i Uppsala. Kanske kunde det blir lite roliga bilder på strömstaren som alltid brukar finnas där...

Det var frostigt och vackert vid kvarnen...och jättemycket vatten! Jag tror aldrig att jag sett så kraftig ström vid Ulva någonsin.

Här speglas byggnaden i fallet. Det dånade så man knappt kunde prata med varandra när man stod bredvid.

Det fanns förstås gott om is också. Men var håller strömstaren hus när det ser ut så här? Området där vi brukade promenera för att titta på den var delvis täckt av vatten eller is som man inte vågade gå på.

Vi gick längs ån men kom inte så långt. Den är bredare än någonsin. Inte en strömstare i sikte...

De här tassavtrycken tyder dock på att ett annat djur håller till här. Vi gissar på utter.

Till slut fick min sambo syn på en liten fågel som satt och spanade på ett isflak långt ut i vattnet. Den spanade under vatten...

Efter en stund kom den närmare oss men inte alls så nära som den Ing-Marie mötte i Gävle. Vi kunde i alla fall konstatera att det finns minst en strömstare vid Ulva Kvarn, trots att vattnet dånar fram och att det krävs lite mer tålamod för att hitta den än tidigare vintrar. Den får bli dagens bild 13.

Hälsningar Lena

Inlagt 2018-01-13 16:29 | Läst 205 ggr. | Permalink(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Hej Lena.
Pragtfulde vinterbilleder. Nummer 1 og 2 er lige til postkort. Vi har også usædvanligt meget vand alle steder her i Danmark. Det er værst for landmændendes marker. Der er nogle, som mister en trediedel af deres indtægter til næste høstsæson !
Mvh. Erik.
Svar från Lena Holm   2018-01-14 14:39
Tack Erik,
jag har sett att vattenståndet är högt på andra ställen men var kanske inte beredd på att det skulle vara såååå mycket vatten vid Kvarnen. Det är ju även andra här bland bloggarna som visat på hur marker är översvämmade på andra ställen i landet och så även i Danmark tydligen.
Hälsningar Lena
Vad trevligt! Mycket vinterkänsla också med fin frost i bilderna! Strömstarar brukar vara 'stabila' även i sina vinterrevir, ofta är det samma individ som tidigare år dessutom..
Hälsn!
Svar från Lena Holm   2018-01-14 14:41
Tack Jan,
vid den här platsen har jag spanat på strömstaren i flera år och förra året följde Björn med en gång och fick också se den. Som mest har jag sett fyra individer. I går såg vi bara en. Kul om det är samma fågel som återkommer.
Hälsningar Lena
Hej, nog för att vi fått vatten i år, det lär nog inte bli problem med grundvattennivåer denna sommar. Skulle också tro det är utter, det finns ju en del av dem. Strömstaren fann du, de är söta.
Svar från Lena Holm   2018-01-14 14:43
Tack Stefan,
ja du har ju visat bilder från dina trakter med mycket vatten där det väl egentligen inte skulle vara det. Vi vet att det finns uttrar i området så du har nog rätt om spåren.
Hälsningar Lena
Så du hittade strömstaren till slut, grattis! Fick dessutom till ett par bra bilder på den. Se upp så du inte trampar igenom isen i jakten på den där låga vinkeln ;-)
Svar från Lena Holm   2018-01-14 14:44
Tack Mikael.
vi var väldigt försiktiga med iskanterna, för visst kan man bli lite frestad att gå ut en bit för att komma närmare.
Hälsningar Lena
Alltså, det är ju bra vackert med frost! Fina bilder! Här hemma travar man i grått, ruggigt och kallt.

/Eva
Svar från Lena Holm   2018-01-14 14:46
Tack Eva,
runt vårt hus är frosten borta men här var det en hel del kvar. Lite kallare och mycket fukt i luften. Det var nog otroligt vackert här förra veckan när det var kallt och solen sken.
Hälsningar Lena
Du fick väl en jättefin bild där på staren !!
Det verkar vara mycket vatten överallt nu, lite roligare att fota dom när dom har stenar etc. att sätta sig på.
Vackert med is är det i alla fall.
ing-marie
Svar från Lena Holm   2018-01-14 14:56
Tack Ing-Marie,
nja...du vet hur det är. Man blir kräsen med åren, men denna gång kändes det mest kul att vi faktiskt hittade på en. Det var betydligt med rimfrost norr om Uppsala än hemma. Lite kallare och mycket fukt i luften antar jag.
Hälsningar Lena
Tydligen vinter därhemma. Vackert med frostiga träd och is.
Strömstaren fick du fatt på också.
Svar från Lena Holm   2018-01-14 14:57
Tack Margareta,
det varierar nog en del. Stockholm verkar ganska "grönt" men norra Uppsala har en del vitt och fortfarande rimfrost på en del träd.
Hälsningar Lena
Otroligt vackert med frosten och informationerna och så fick du en fin bild på strömstaren som avslutning. Riktigt bra!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm   2018-01-14 14:58
Tack Bjarne,
eftersom det inte finns någon snö får man nöja sej med rimfrost. Men det är rätt OK det också och snö ska det visst komma i veckan.
Hälsningar Lena
Verkligen fina vinterbilder.
Jag måste ta mig ut mer på lite längre utflykter.
Svar från Lena Holm   2018-01-14 20:13
Tack Bengt,
Ulva Kvarn blir ju en bra bit om man bor i Stockholm men det kan vara värt besväret. Det finns några hantverksbutiker som har öppet på helgerna dessutom och jag tror att man kan köpa fika även på vintern. Helst ska det vara riktigt kallt, då blir effekterna av allt vatten ännu häftigare.
Hälsningar Lena