En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Vad ska man göra med alla tomaterna?

Många hobbyodlare med ett litet växthus på tomten är nog, eller börjar närma sej, tiden på året då grönsakerna mognar i större mängd än man förmår äta. Fram till förra veckan, då vi dessutom hade en gäst, kunde vi äta upp alla tomater som blev röda innan de blev övermogna. 

Nu är vi två igen och tomaterna mognar i rekordfart. Idag plockade jag nästan 1,5 kilo och även om de är hur goda som helst och det serveras tomatsallad till allt, måste man ju hitta på något mer.

Man kan ju laga goda rätter med tomater t ex denna Ratatouille som man gör på grillen, i en grillkorg. Det blev strålande och eftersom vi har ungefär samma överflöd av squash och aubergine passade det perfekt just nu. 

Hos hobbyodlare är det troligt att det också finns mängder med fina bladkryddor så här års. Här är det basilika som får växa i tomatkrukorna. Vitlöken är dessutom nyskördad. Under ett par år har jag därför experimenterat med att göra egen tomatsås som ett sätt att bevara mina solmogna tomater och använda dem under vintern.  

Idag blev det därför ett tomatsåskok. Här har jag skurit upp olika tomatsorter innan jag lägger dem i grytan. Jag hade också två bifftomater, men jag har kommit fram till att det spelar ingen roll vilka tomater man har. Allt blir gott. Drygt ett kilo tomater åkte i en kastrull där jag hade en stor finhackad gul lök som fått mjukna i en halv deciliter olivolja + 6 hackade vitlöksklyftor och en ganska het röd chili.  

Sedan är det dax att tillsätta bladkryddor i massor. Jag använder timjan, rosmarin, basilika och salvia, samt 2 matskedar torkad oregano för jag råkar vara utan den kryddan i trädgården just nu. Jag smakar av med socker (ca 1 msk), rödvinsvinäger (ca 1 msk), två grönsaksbuljongtärningar, tre msk tomatpure, salt och chiliflakes till önskad styrka. Eftersom jag vet att jag kommer att använda tomatsåsen på olika sätt gör jag den inte så het, man kan alltid krydda på mer när man ska använda den. 

Allt ska puttra under lock ca 40 minuter och då får man en sås som ser ut så här. Eftersom jag hade så många små tomater blir det mycket skal. Jag orkar ju inte skålla dem innan och dra av skalet. 

Det är lättare att ta en stavmixer och vips så får man en mycket slätare sås. Lök och bladkryddor behöver inte heller vara så fint hackade. Det här är en väldigt användbar bas till olika rätter, såväl kött som fisk och kyckling, eller så äter man den bara med pasta och parmesanost. Lite pyssel nu men väldigt snabbt och enkelt att "ta fram" och tina sommartomaterna mitt i vintern. 

Hej så länge,

Lena

Inlagt 2020-08-09 20:12 | Läst 7245 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Läckert, läckert...och lyckos dej, var idag och köpte en liten inplastad förpackning tomater (Som dessutom inte smakade särskilt gott) för 38 kronor till kvällens sallad....
Svar från Lena Holm 2020-08-11 20:52
Tack Lena,
svenska tomater borde inte kosta så mycket mitt i högsäsongen. Men jag har inte koll alls sedan veckor tillbaka.
Hälsningar Lena
Härliga bilder! Älskar tomater! Det funkar till det mesta, i soppor, äta som de är, till kötträtter, ja till och med skivade på en ostmacka, mums :)

Smaskiga bilder! :)
Svar från Lena Holm 2020-08-11 20:52
Tack Joakim,
ja tomater funkar till det mesta men det finns en gräns för hur många man kan äta om dagen så det gäller att laga mat med dem också.
Hälsningar Lena
Har lagt ett bokmärke, så får vi se om det kommer att behövas, troligen, kan vara kul att testa din variant. Än så länge ligger vi skapligt i fas, men så har vi just nu tomater till allt. Idag gick åt en del till grillen till lunch och till middag blev det potatissallad med en stor mängd tomater.
pdahlen 2020-08-11 16:51
Då fick jag gjort nästan din tomatsås, hade massvis med tomater över till Danmark där vi är nu, så behövde jag en pastasås så fick det det bli en variant av din. Hade det mesta här men tyvärr ingen vitlök, trodde jag hade ett men den var helt förtorkad, men den blev uppskattad som den blev. Jag körde den inte i mixer, för mig är det helt OK att den är lite rustik
Svar från Lena Holm 2020-08-11 20:56
Tack Peter,
så kul att du testade receptet och man klarar sej nog med lite blandade kryddor, man får helt enkelt ta det man råkar ha. Jag har oftast struntat i skalen och ätit den som den blir men jag insåg när jag använde de små tomaterna att det väldigt mycket skal och testade därför att mixa den.
Hälsningar Lena
Mycket gott, vi har börjat använda honung istället för socker i tomatsåsen.
Svar från Lena Holm 2020-08-11 20:58
Tack Bengt,
jag använder honung så sällan att jag tänker inte på att testa det när man behöver lite sötma. Honung har ju en smak i sej så det kan ju bli spännande.
Hälsningar Lena
Som tomatälskare kan jag se att dina tomater är verkligt läckra!
- hawk
Svar från Lena Holm 2020-08-11 20:58
Tack Håkan,
efter flera års testande i växthuset har vi nu kommit fram till vad som fungerar riktigt bra och vad som passar oss.
Hälsningar Lena
Låter som ni har lite 'lyxproblem'.. med för mycket tomater.. :-) Ser härligt ut!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2020-08-11 21:00
Tack Jan,
ja det är lite lyxigt just nu, men vi har ju jobbat med plantorna sedan mars så då får man skörda med nöje. Jag vill också kunna ta reda på allt.
Hälsningar Lena
Det låter bara sagolikt gott! Och att senOch som vanligt fina lockande bilder tilm kunna ta fram egengjord tomatsås på egenodlade tomater och koka pasta med riven parmesan till, det är kalasmat på typ åtta minuter.......Och som vanligt fina lockande bilder till, hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2020-08-11 21:03
Tack Björn,
det är precis vad jag har insett med de lagom stora burkarna med tomatsås i frysen. Väldigt gott och smidigt när man har bråttom eller fantasin är helt slut. Jag har dessutom ett par riktigt fina "helgrecept" där tomatsås bara är en del av rätten och det blir så otroligt mycket lättare när den är färdig, och godare är köpt på burk.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Du måste ha ett stall på torget.
Men du verkar ha några matidéer där du kan få använd en del.
Mycket trevliga matfoton.
Med många vänliga hälsningar här från den tropiska natten (över 20 grader) i Roskilde.
//Erik//
Svar från Lena Holm 2020-08-11 21:04
Tack Erik,
jag avstår torget för jag har redan ett heltidsjobb. Matlagning ska vara på nivån att det är roligt och jag fotar gärna resultatet. Testa nya ideer är också kul.
Hälsningar Lena
Åå den såg god ut . Att jag aldrig tänkt på det förut , odla tomater för och göra en tomat puré eller en sån som du gjorde . Äter inte tomater men i pizza eller sås går det fint . Tack för tipset , blir tomat plantor nästa år :)
Svar från Lena Holm 2020-08-11 21:06
Tack Jenna,
jag vill ju så gärna ta till vara allt som odlingarna ger och det blir ju lite ojämnt över året. Därför blev det sås, det fungerar bäst för oss även om man kan lägga frysta tomater i grytor mm. Den här såsen är toppen på pizzabotten.
Hälsningar Lena
Ser gott ut! Matfoto är en glädje i sig.Vi är fortfarande i zucchini-bombardemanget men tomaterna laddar för fullt. Vi är nog en eller ett par veckor senare här ute .
Svar från Lena Holm 2020-08-11 21:08
Tack Gunnar,
vi har gula squash och aubergine som också lagas till i alla varianter som är möjliga, samt grönkål och bönor. Vänta bara, snart står du där med en hink tomater.
Hälsningar Lena
Läckert och smart! Fina bilder blev det också.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2020-08-11 21:09
Tack Johnny,
lite pyssel just nu men belöning under vintern.
Hälsningar Lena
Ser verkligen gott ut. Och tack för receptet, en god tomatsås ät alltid användbar.
Avvaktar nu mina egna tomater 😁
//GöranR
Svar från Lena Holm 2020-08-11 21:10
Tack Göran,
ser fram emot att få se dina tomater när de blivit röda och avsmakade. Blir det mycket så är tomatsås som sagt alltid väldigt användbart.
Hälsningar Lena
Tomatsoppan blir nog en rätt att testa, ser jättegott ut, men det blir antagligen med köpetomater för jag har inte någon egen odling. Däremot så ser det ut som jag får gott om plommon så vi kan göra chutney igen.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2020-08-11 21:13
Tack Stig,
vill du ha soppa får du späda detta recept med vatten och kanske en liten skvätt grädde. Den är lite för kraftig för att funka som soppa men det går nu lätt att anpassa. Chutney är gott, det har jag testat att göra när plommonträdet fortfarande fanns kvar. Nu är det borttaget för det bröts sönder under en vinter.
Hälsningar Lena
Du kan då få det att vattnas i smaklökarna! Jätteläckra bilder. Tack för recepten också! Låter kanongott med rejält med smak. Det gillar jag:)
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2020-08-11 21:14
Tack Bjarne,
det här är en sås med mycket smak, helt rätt. Passar till väldigt mycket. Kul att du gillar resultatet.
Hälsningar Lena
Härligt att du hittar på att göra något bra av all skörd. Och fint beskrivit och fotat.
Men se upp lite så att du ( ni ) inte råkar ut för samma som mig. Jag älskar ju tomater och har alltid åkt till ”vår” ekoodling här i närheten. Men för X antal år sedan så åkte jag på hemska nässelutslag som enligt läkaren kunde komma av vad som helst. Efter egen ”testning” under en tid så kom jag fram till att det måste vara tomaterna. Jag hade förätit mig på dom. Under den här perioden så åt jag flerdubbelt m tomater mot vad man gör på vintern. Så det blev väl som en chock för kroppen till slut. Enligt Lisbeth som har odlingen så var jag inte den första som råkat ut för detta. Så numera är jag överkänslig mot röda produkter. Kan äta en del men får se upp så att det blir för ofta. Då gäller det även röda bär, ketchup, röda drycker etc..
Som tur är så odlar hon gula tomater så jag får passa på att njuta nu så länge som det varar.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2020-08-11 21:16
Tack Ing-Marie,
jag hoppas vi inte råkar ut för något sådant men i och med att jag tar hand om en del tomater på detta sätt, äter vi nog inte fullt så mycket färska som du kanske gjorde. Jag känner ett par till personer som inte kan äta röda tomater utan att reagera i munnen och ibland t o m få sår.
Hälsningar Lena
Nä, varför krångla med att skala tomater? De blir nog nyttigare med skal också.
Det är ett utmärkt sätt att ta vara på överskott i trädgården när man ätit och gett till grannar, ta in överskottet och kok något gott. Frys in och njut hela vintern, smakar fint då. Har man inte tid kan man frysa tomater och göra soppa (stavmixad) på dem någon vinterdag.
Du har ju hela den perfekta blandningen ingridienser i trädgården, bara att njuta!
Svar från Lena Holm 2020-08-12 07:46
Tack Stefan,
jag brukar frysa hela tomater t ex de gröna när vi tömmer växthuset på hösten. De funkar utmärkt i grytor om de får koka ett tag. Soppa kanske också skulle gå.
Hälsningar Lena