En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Makroliv under ytan

Här kommer några exempel på de makroliv man kan hitta under ytan runt Strömsholmen. Bilden ovan visar en sjöhare som är ovanligt ljus. Antagligen inte lokalt utan snarare en lite extrem färgvariant. 

Alla bilder är tagna med Canon 60 mm makro på en Canon 7D. Dessa snäckor är små men med 60 mm makro...

...kan man även fånga lite större motiv. Visserligen en liten krabba men med anemonerna är det betydligt större än vad som är traditionella makromotiv på land.

Den vackra trollhummern som satt stilla för en närbild får bli dagens bild 225.

En liten räka på en "död mans hand". När man fotograferar makro under vatten är det ungefär som om man hänger i en sele som får en att dingla lite fram och tillbaka. Med andra ord kan det vara svårt att få till både komposition och skärpa exakt som man vill ha den. "

Den här pyttelilla krabban ska antagligen bli en trollhummer när den blir stor.

Här sitter det faktiskt en maskeringskrabba...

Brännmaneter kan man alltid simma extra nära....

Avslutar med en liten "alien". I morgon gör vi vår sista dykdag här på Strömsholmen och sedan bär det av hemåt.

 

Hälsningar Lena

 

Inlagt 2014-08-13 20:54 | Läst 10687 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Ljuvliga bilder och nåt problem med att hitta skärpan har du absolut inte! Alla bilder var underbara men jag kan inte sluta titta på din "alien" på slutet, så den blir min favorit idag!
Ha det så bra!
Svar från Lena Holm 2014-08-14 13:22
Tack Heléne,
jag hittade den lilla alien (måste ta reda på vad de heter) när jag hade 1 minut dyktid kvar. Att hålla tiden är oerhört viktigt och jag kunde inte ta så många bilder som jag önskade. Jag har aldrig sett en sådan liten sak förut och det kan dröja evigheter till nästa gång. Det är jobbigt när man måste avbryta fast man hittat ett superfint motiv.
Hälsningar Lena
Mycket vackra bilder! Jag blir riktigt sugen på att se den undre världen själv.
Svar från Lena Holm 2014-08-14 13:23
Tack Kristoffer,
det enklaste man kan göra är ju att snorkla lite på västkusten eller på en semesterresa i Norge. Det finns mycket kul att se på grunt vatten och i små skyddade vikar.
Hälsningar Lena
Fantastiskt liv under ytan. Maskeringskrabban tycks vara påhittig och maskerar sig. Säkert både i syfte att gömma sig för fienden och för att dölja sig för tänkt mat som passerar. ( rätta mig om jag har fel)
Sten
Svar från Lena Holm 2014-08-14 13:26
Tack Sten,
maskeringskrabbor är ofta så kamouflerade med olika påväxt att man inte ser den förrän de rör på sej. Det blir ofta inte heller så bra bilder för det är svårt att hitta ögonen på dem. De är nog maskerade både för att fånga mat och för att undgå andra predatorer själva. Ibland kan man nästan sätta en hand på dem innan man får syn på dem.
Hälsningar Lena
Du får uppleva mycket annorlunda där under ytan, fascinerande är bara förnamnet - fina bilder!!! Hils, LO
Svar från Lena Holm 2014-08-14 13:27
TAck LO,
när man börjar titta på allt småliv som finns så öppnar sej en ny värld. Många ovana dykare ser inte dessa små djur för det gäller att ta det mycket lugnt och titta ordentligt.
Hälsningar Lena
Helt fantastiska bilder du skapar, första bilden trodde jag var en högklackad guldsko vid första anblicken. :-)
Och vilken skärpa du får till i detta vatten, mycket skickligt.

Ps Vad har ni för temperatur i vattnet?
Ha de gott
//B-O
Svar från Lena Holm 2014-08-14 13:29
Tack B-O,
sjöharana kan se lite udda ut. Vattentemparaturen är ca 13-15 grader ner till ca 25 m djup. Något varmare i ytan men inte så att man blir sugen på att bada även om vädret är vackert.
Hälsningar Lena
Oj vilken kavalkad av former och färger
Sista bilden är läcker
Liksom trollhummern
Tack för visningen
Svar från Lena Holm 2014-08-14 13:30
Varsågod Bengt,
vi var på en dykplats med oerhört mycket smått liv igår och det blev mängder med bilder. Jag hann inte se en bråkdel av dykplatsen fast vi maxade dyktiden. Trollhummer finns det ju hemma också men de är så vackra att jag kan inte motstå dem.
Hälsningar Lena
Som tidigare: Underbara bilder från en värld inte alla kommer till.
Svar från Lena Holm 2014-08-14 13:31
Varsågod Göran,
jag bjuder på dem.
Hälsningar Lena
Verkligen superläckert! Trollhummern blir dagens favorit!
/Niklas
Svar från Lena Holm 2014-08-14 13:32
TAck Niklas,
det är en vacker liten hummer som finns på svenska västkusten också. Ofta gömmer de sej i skrevor men den här tittade fram precis lagom mycket för ett porträtt.
Hälsningar Lena
En spännande värld du rör dej i, och du har verkligen kläm på både skärpa och bildkomp så det syns att du är hemma i vattnet!!
Jag blir också imponerad av hur du kan artbestämma så många av de små motiven!!
Förutom de fina bilderna du levererar!
Svar från Lena Holm 2014-08-14 13:38
Tack Anne-Sophie,
det är många bilder som går bort för att skärpan inte är tillräcklig, det blir så då det gungar och rör sej för mycket. Man lär sej arter vartefter man fotograferar dem, man blir ju nyfiken på vad man lyckas fånga på bild och det finns fina böcker att slå i.
Hälsningar Lena
Du är alldeles för självkritik vad gäller kvalitén på dina bilder, sluta med det:) De är helt fantastiska. Jag som sysslar med djur från tropiska hav är imponerad av vilken färgrikedom som finns i närliggande otempererade hav. Alla dina bilder är mycket bra och njutbara. Den på trollhummern är minst sagt GRYM!
Svar från Lena Holm 2014-08-14 13:41
TAck Ingemar,
det är kul när det är någon som kan så mycke om djuren i tropiska vatten som du kan, och jämför med det vi kan se här i skandinavien. Våra nordliga vatten har mycket som är vackert men man måste leta lite mer och man måste definitivt ha en ficklampa med sej för att hitta de små vackra motiven.
Hälsningar Lena
Fantastiskt vackra och färgstark bilder du tagit! Underbart att få ta del av och se hur rikt även "vårt" hav är på färg, form och arter. Tycker du lyckas mycket bra med makro och skärpa och förstår av din beskrivning att det inte är helt lätt att fotografera under vatten! Intressant att få se hur mycket spännande det finns där under ytan. Svårt att välja favorit samlingen men det blir "Alien"!

Hälsningar/ Kirsten
Svar från Lena Holm 2014-08-14 13:44
Tack Kirsten,
det svåra med makro under ytan är att man inte står stilla på marken utan "hänger" i vattnet, dessutom gungar ofta vattnet lite om det inte är helt stilla ute (vilket är sällan). Det finns oerhört mycket vackert liv att se i våra vatten också, det gäller bara att veta var man ska leta och ha en rejäl lampa med sej ner för att se sakerna.
Hälsningar Lena
Väldigt härliga bilder..den lilla räkan är ju nästan lite söt :)
Mv/G
Svar från Lena Holm 2014-08-14 13:44
Tack Gunte,
räkan var nog ca 2 cm lång och visst är den lite söt med sina gröna ögon och långa antenner.
Hälsningar Lena
Av någon (inte så konstig) anledning kom jag att tänka på Beppe Wolgers och Olle Adolphssons visa "Okända djur".
Det verkar finnas mycket intressant där nere även i nordiska vatten. Härliga foton!
Svar från Lena Holm 2014-08-14 13:47
Tack Erik,
det finns många udda djur under ytan och många är okända för de som inte dyker (i alla fall de som inte finns i fiskdisken). Man måste dock ta lite tid på sej och ha med sej en lampa för att hitta dem. Många nybörjare simmar förbi trollhummern för de vet inte var de ska titta eller har ingen lampa att lysa i skrevorna med.
Hälsningar Lena
Vilka härliga undervattensbilder alla bilder är så fina jag gillar nog sjöharen Ha det gott :) // Gert
Svar från Lena Holm 2014-08-14 16:59
Tack Gert,
sjöharen är en charmigt djur, åtminstone ser den charmig ut.
Hälsningar Lena
Det märks att du har ett vant öga som ser alla dessa små liv under ytan.
Mysiga bilder allihopa, men Alien var nog häftigast.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2014-08-14 20:35
Tack Ing-Marie,
jag hade bara en minut kvar av dyktiden när jag hittade "alien" så jag fick inte möjlighet att ta så många bilder som jag ville. En riktigt vacker liten sak (typ av manet tror jag ).
Hälsningar Lena
Häftigt att få se lite makro också. Visste inte att det gick att komma så nära under vattenytan. Den sista bilden på "alien" blev verkligen lyckad.
Ha det bra!
Svar från Lena Holm 2014-08-14 21:48
Tack Mikael,
det går även att använda mellanringar eller Raynoxlinser för supermakro undervatten, men det är väldigt svårt att placera skärpan rätt när skärpedjupet blir ännu mindre.
Hälsningar Lena
WoW !! Vilka bilder !!!
Svar från Lena Holm 2014-08-17 10:05
Tack Christina,
det finns mycket kul att se där nere.
Hälsningar Lena
Nu visar du bilder som blir som sagomotiv.
Jag nästan rös till när jag första gången såg den där Trollhummern den ger respekt med sig.
Du vet hur spännande jag tycker detta är när ni dyker
så egentligen behöver jag inte skriva mer för jag älskar se dina bilder.
###Gun-Inger
Svar från Lena Holm 2014-08-17 10:07
Tack Gun-Inger,
trollhummern är ganska liten och den är dessutom en tillbakadragen typ som oftast backar undan. Det går ju dock inte att se på bilderna. Dina kommentarer är alltid lika uppskattade.
Hälsningar Lena
Ska göra ett försök att få se dina bilder, men får nog vänta ned förstoring och lite mer kommenterande tills jag kommer hem.
Lånade ut mitt mobila internet till barnbarnet, var lite för frikostig och delade ut till hennes iPad, såg inte att hon körde på hela kvällen med film och gjodre slut på mina 3 GB på bare en kväll.
Jag kommer visserligen ut på nätet men att ladda ner bilder tar en evig tid. Förstora är inte att tänka på.
Efter lite väntan har nu kunnat se bildena i inlägget och vilka ljuvliga bilder. Imponerad också nör jag löser om hur förutsättningarna är.
Svar från Lena Holm 2014-08-17 10:09
Tack Margareta,
jag har suttit på ett halvdåligt nät hela veckan och vissa kvällar har det tagit en evighet att ladda upp bilder eller att titta på andras bilder ordentligt. Det är lite mer rörelse när man fotograferar under vatten och ibland klipper man sitt motiv lite underligt för man råkade röra sej precis i fotoögonblicket.
Hälsningar Lena