En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Matblogg II - hungriga personer varnas

En mysigt hemmakväll (dvs helg) inleds gärna med en god cocktail. Här är det vår sommarfavorit margerita som kräver färskpressad lime, tequila (100 % agave), Cointreau, socker lag och hel del krossad is. Det är nog mest den krossade isen som gör detta till en sommardrink för den kyler ner rätt bra. 

Just denna lördag fick vi mogna björnbär av grannen och gjorde en björnbärscocktail med gin, lime, sirap och is. Lite "True blood" känsla när man ser glaset men den smakade väldigt gott. 

Färskpressad röd grapefrukt blir väldigt gott med antingen gin eller vodka (helst Absolut ruby red). Färskpressad frukt ger överlag mycket mer smak oavsett vad man väljer och det kan man väl kosta på sej till en cocktail tycker jag. I synnerhet om man vill jobba med smakerna lite extra i en alkoholfri drink.  

En gratinerad smörgås med kräftstjärtar var ett perfekt sätt att inleda kräftmiddagen. En matig macka som....

...gjorde att man kände sej fullkomligt nöjd med ett lagom stort fat med riktigt goda svenska kräftor.  Vi har inte möjlighet att fånga egna kräftor och då väljer jag att köpa ett färre antal garanterat goda nykokta Vätternkräftor än en större förpackning som jag inte har en aning om hur de ska smaka. 

Ett annat sätt att starta en middag kan vara kallrökt lax, pepparrotscreme och knäckesticks. Väldigt enkelt och vi tycker att de långsmala tunna knäckebröden är mycket goda. 

Eller varför inte rödpeppargravad röding som jag provade i början av sommaren. Det kräver ju dock lite mer planering och vi åt den först som huvudrätt med kokt färskpotatis. Resterna blev gott småplock på knäckestix. 

Jag tycker det är svårt att hitta vegetariska rätter som blir så läckra som jag helst vill ha t ex fredag eller lördagkväll men den här pastarätten med färska kantareller, grädde och nyskördade gröna bönor var verkligen helt fantastisk. 

Grillad ratatouille är en riktigt höjdare och passar utmärkt på sensommaren då trädgården dignar av squash, aubergine, paprika och tomater (+ färsk lök men det odlar inte vi). Man grillar grönsakerna i en stålkorg ca 30 minuter på indirekt värme. De sista 10 minuterna tillsätter man små tomater som blandats med tomatpure och lite socker. Bladkryddan som syns är rosmarin. Fungerar som huvudrätt eller som tillbehör till grillat kött eller fisk. 

Risotto är gott någon gång ibland och går att smaksätta på olika sätt. Här är det en skaldjursrisotto smaksatt med fänkål och tomat. Det gröna är inte dill utan blad från fänkålen. Varsin havskräfta och några pilgrimsmusslor förhöjer denna rätt. 

Havskräftorna var stora (och dyra som attan) men det räcker bra med en var och några musslor.

I helgen provade vi en annan spännande variant, mangorisotto. Mangobitarna ska ligga i ättikslag ett dygn innan man gör själva rätten. De tar inte alls så mycket smak av lagen som man kan tro. Vi hade helstekt kalkonbröst till och grönsaker från trädgården.

Som avslutning kan man bjuda på en rabarberkompott med vaniljglass och kokosflingor. Helst ska man ha kokosglass men jag har ingen glassmaskin så det fick bli en kompromiss med kokosflingor. Kompotten är rabarber och hallon stekt i smör samt lite honung.

Saffranspannacotta med rostad hackad mandel och färska björnbär passar bra den här tiden på året. Grannen har jättefina björnbär som vi "byter" mot tomater.

Sommarens bästa kaka blev denna vinbärskaka med valnötter, mandel och saltkola. En riktig höjdare som räcker till 10 personer. Serveras med vispad grädde och några extra röda vinbär. Kolan får man genom att smälta socker i stekpannan, tillsätta smör och sedan grädde + en tesked salt. Låt inte barn komma nära, det söta blir läskigt hett. 

Hälsningar Lena

PS. Det går att få recept på det mesta även om jag improviserar en hel del.

Inlagt 2020-09-13 20:38 | Läst 2985 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Ojojoj vilka matbilder!!

Blir allt hungrig.

Daniel
Svar från Lena Holm 2020-09-15 21:46
Tack Daniel,
kul att du gillar matbilderna. Jag fotar bara rätter som jag är nöjd med och som är riktigt goda.
Hälsningar Lena
Mmm, jag blev mätt av den gratinerade mackan så jag hänger vid groggbordet resten av kvällen ;))
Inget fel på fantasin och färgerna här inte..
Mvh/Gunte..
Svar från Lena Holm 2020-09-15 21:48
Tack Gunte,
den gratinerade kräftsmörgåsen är gjord på ett delat cibattabröd så den mättar bra. Man klarar flera cocktails efteråt :-)
Hälsningar Lena
Bilder och beskrivningar mums!
Svar från Lena Holm 2020-09-15 21:50
Tack Bengt,
jag är inte så bra på bakverk och kan inte komma i närheten av det du brukar visa, men förrätter och varmrätter är ju kul.
Hälsningar Lena
Jisses.. här var det verkligen 'gourmetkänsla'.. ser hur gott ut som helst!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2020-09-15 21:51
Tack Jan,
kul att du gillar matbilderna för det går fort när jag tar dem. Maten ska ätas när den är nylagad.
Hälsningar Lena
Oj en del har ingen begränsningar på fantasi när det gäller mat. Tycker det är svårt med det där lilla extra. Är ju inte så förtjust i kräftor men på det här bordet finns mycket jag skulle vilja testa. Mangorisotto, björnbärscocktail blir jag nyfiken på. Pastan ser god ut. Havskräftor har jag aldrig ätit men vanliga kräftor fångade vi i massor för evigheter sedan. ( Gavleån ) Men jag tycker inte det var någon sensation i smak. Så det har inte blivit några sedan slutet av 60 talet.
Sten
Svar från Lena Holm 2020-09-16 18:58
Tack Sten,
mangorisotton var läcker, men det gäller att hitta riktigt mogen mango. Man skär den i tärningar och så ska den lilla i ättikslag (som man lägger in sill i) över natten. Verkar helskumt men sedan gör man bara en vanlig risotto och blandar i mangon tillsammans med osten på slutet och lite skivad vårlök. Pastan var fantastisk och havskräftorna likaså men de är ruggigt dyra.
Hälsningar Lena
Du lägger nog ner mer tid än vad jag gör på presentationen, men man äter ju med ögat också, ser riktigt gott ut. Intressant och fina matbilder. Jag gör något liknade med tunnbröd, pepparrotsvisp och lax, också gott. Kakan på den sista bilden skulle jag kunna tänka mig ett recept på, verkar spännande
pdahlen 2020-09-14 13:40
Tar gärna ett recept på den gratinerade smörgåsen också
Svar från Lena Holm 2020-09-16 19:02
Tack Peter,
jag gillar att lägga upp maten och att det ska se trevligt ut. Återkommer med recepten i morgon. Jag är på jobbresa i Norrtälje.
Hälsningar Lena
Svar från Lena Holm 2020-09-17 15:58
Här kommer recepten. Jag delade en cibatta till kräftsmörgåsen för vi är ju bara två och äter inte så mycket vitt bröd typ baugette. Kakan blir mycket bra. Passa bara så att inte nötlagret bränns på slutet.
Hälsningar Lena

https://alltommat.se/recept/gratinerad-kraftsmorgas/
https://alltommat.se/recept/vinbarskaka-med-valnotter-och-saltkola/
Åh.....så fantastiskt gott.
Har gjort lingondricka av nyplockade lingon men de bleknade i dina coctails.
Svar från Lena Holm 2020-09-16 18:59
Tack Nini,
lingondricka är ju inte fy skam alls och det har jag aldrig gjort.
Hälsningar Lena
Hej,
Så frestande. Man blir nästan mätt av bara bildern.
Utmärkt matfoto.
Det är väl kö till dina middagar.
Ha det väl
Bob
Svar från Lena Holm 2020-09-16 19:03
Tack Bob,
min sambo är i alla fall nöjd :-)
Hälsningar Lena
Laga käk kan du/ni ju. Snygga bilder, tur man är mätt på frukostmackan :)
Svar från Lena Holm 2020-09-16 19:04
Tack Joakim,
det är mest jag som lagar mat och jag tycker det är kul på helgerna. På vardagar blir det mest rester och enklare saker (men inte halvfabrikat).
Hälsningar Lena
Det var mycket av livets goda du frestar oss med. Mycket läckra magbilder. Har själv ganska mycket Björnbär så det verkar frestande att prova på din desert med panacotta. Nu har vi nyligen kokat Plommonchutney så vi har till någon kötträtt.
Ha det gott /Stig
Svar från Lena Holm 2020-09-16 19:06
Tack Stig,
pannacottan är enkel att göra och saffran passar utmärkt ihop med björnbär. Jag återkommer med ett recept i morgon när jag kommit hem från jobbresan som jag är på nu.
Hälsningar Lena
Femman från slutet är annorlunda på flera sätt, väldigt bra!
Svar från Lena Holm 2020-09-16 19:08
Tack Ragnar,
kul att du uppmärksammar den bilden. Jag har testat en del matfoto där någon äter i bakgrunden men helst vill jag ju då också äta själv. Fotandet får inte gå ut över måltiden eller sällskapet.
Hälsningar Lena
Då ska vi be att få beställa en kräfttoast, en pasta med kantareller, en risotto med havskräftor och en björnbärspannacotta. Kan vi få dem med ett kort skärpedjup? Och något passande att dricka till.
Smaklökarna gick i gång där
Ha det gott
/Gunnar S
Svar från Lena Holm 2020-09-17 16:13
Tack Gunnar,
jag kör inte med någon hemleverans tyvärr och jag är inte tillräckligt kunnig på vin för att rekommendera något :-)
Hälsningar Lena
Ser fantastiskt gott ut alla rätterna, allrahelst som vi äter ganska enkelt numera! Du (ni) är fena inte bara på matlagning utan att fota mat också, det ser hur läckert ut somhelst! Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2020-09-17 16:15
Tack Björn,
jag tycker det är kul både att laga maten och ta bilderna så matbiblioteket växer. Någon gång i vintermörkret kommer det säkert en ny omgång.
Hälsningar Lena
Jag hade precis ätit, när jag läser din blogg så blev jag hungrig igen.
Ser otroligt gott ut. Snyggt fotograferat också. Tycker det är svårt att fota mat.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2020-09-17 16:18
Tack Johnny,
jag lägger fokus i framkant på rätterna och vrider tallriken så att det jag vill visa blir skarpt. Sedan gäller det att ha koll på vad som ligger runtomkring, det är inte alltid så lätt att komma ihåg. I synnerhet inte om det ska gå fort.
Hälsningar Lena
Vilka fina maträtter man blir sugen på så mycket mat Hälsningar Gert
Svar från Lena Holm 2020-09-17 15:54
Tack Gert,
om du blir sugen så har jag ju lyckats med mina bilder :-)
Hälsningar Lena
Oj, det var mycket gott där. Kul att du fotograferat, fina frestande bilder
Kan ju vara bra att gå tillbaka och kolla på då det är helt tomt på fantasi när man skall bestämma middag.
Mangorisotto lät spännande, googlade och hittade nog det recept du testat.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2020-09-17 09:10
Tack Ing-Marie,
se till att du får tag i riktigt mogen mango, den frysta har ingen smak alls även om den ser fin ut. Kul att du vill testa. Det är ett amerikanskt recept som min syster skickade, men enkelt att göra.
Hälsningar Lena
Inte nog med att du lagar god mat och dryck som får snålvattnet att rinna, du lyckas också föreviga dem så snyggt. Inspirerande blogginlägg! Känner man fantasin tryta när det gäller matlagning kan man använda din blogg för tips. Ha en bra dag!
Svar från Lena Holm 2020-09-17 09:07
Tack Yvonne,
kul om du kan få inspiration från mina bilder. Jag tittar en hel del i kokböcker och på matsidor på nätet. Det ska absolut vara fina bilder för att jag ska testa ett recept.
Hälsningar Lena
Kan jag flytta in hos er??? 🙂
(Och fina bilder förstås!)
Svar från Lena Holm 2020-09-17 09:05
Tack Lena,
det är bara på helgerna som det blir extra goda rätter. På vardagar blir det mest rester och enklare mat. Dock avstår jag halvfabrikat.
Hälsningar Lena
En mycket inspirerande serie! Fin skärpa - fantastisk färgprakt - och så lustfyllt! Vad kär du för typ av knäckebröd till laxen och pepparotscremen?
Svar från Lena Holm 2020-09-17 15:48
Tack Tommy,
för dina berömmande ord. Jag köper Vilmas ekologiska svart &vit, knäckesticks. Ett avlångt paket med långsmala tunna bröd som jag brukar bryta i bitar.
Hälsningar Lena
Walker9 2020-09-17 15:53
Tack Lena för tipset! ser fram emot att testa - och ser fram emot fler sköna bilder och tips från dig! /Tommy
Hej Lena - super mad fotos.
Er der ikke nogen kogebogsforfattere eller forlag som har ringet til dig ?
Med mange venlige hilsner fra Erik.
Svar från Lena Holm 2020-09-17 09:03
Tack Erik,
nej, det är en oerhörd konkurrens på den marknaden och riktigt så långt har jag inte kommit än :-) Jag är en glad amatör.
Hälsningar Lena
Hej Lena!
En riktigt läcker parad du serverar här.
Brukar göra kola till äppelefterrätter, men ska pröva ditt recept att tillsätta salt, det kommer att förhöja smaken!
Det är ju skördetid nu, vare sig man plockar hemma eller i butiken.
Tror jag ska testa din gratinerade kräftmacka också, och ratatouille.
Svar från Lena Holm 2020-09-17 15:53
Tack Stefan,
salt i kola blir väldigt gott. Nedan är recepten till kräftsmörgåsen och den grillade ratatouillen (den klarar man sej nästan utan). Kräftsmörgåsen gjorde jag på en delad ciabatta för vi är bara två personer. Ratatouillen serverade jag utan ost för det var som tillbehör till något grillat, minns inte riktigt vad just nu.
Hälsningar Lena

https://alltommat.se/recept/gratinerad-kraftsmorgas/
https://alltommat.se/recept/grillad-ratatouille-med-comteost/