En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Fotoåret 2020 del II

JULI. Min systerdotter Anna var på besök från London och vi tog med henne ut på ett "prova-på-dyk" i Storaxen, Rättvik. Det gick jättebra och hon fick möta både gäddor och abborrar.

En sommardag i juli bestämde jag mej för att gå 2,5 km på en cykelbana i Knivsta och ta en bild av alla de olika arter av blommor som var utslagna just då. På väg ut fotade jag på den ena sidan och på väg hem längs den andra sidan (5 km totalt). Jag hittade 69 arter vilken ni kan läsa om nedan. Tack alla som hjälpte till att artbestämma.

https://www.fotosidan.se/blogs/logholm/biologisk-mangfald-langs-vagkanten.htm 

Det blev också en tur till Knuthöjdsmosse i juli och då var det full fart i barnkammaren. Här kommer en fiskleverans och ungarna var minsann på hugget.

AUGUSTI. En fotosession med en kollegas härliga labradorer. Det var varmt och tungorna blev väldigt långa innan vi var klara.

Hägrar vid Hjälstaviken som gav fina effekter trots att avståndet var i längsta laget.

Båttur med Lars-Erik i Torshälla då örnen kom väldigt nära (flera gånger). Men det var egentligen fiskgjuse som jag hade bokat en tur för att fotografera och de bjöd på för få dyk tyckte Lars-Erik och gav mej rabatt när jag skulle betala. 

SEPTEMBER. Jag mötte Ing-Marie vid Hjälstaviken och den ensammaste smådopping vi någonsin sett. 

En vackert morgon i Norrtälje när jag var där och jobbade några dagar. Den enda fysiska resan med jobbet under hela året. 

De lurviga djuren i hagen som jag inte kunde motstå under en långpromenad i Knivsta med omnejd.

OKTOBER. Vi plockade mängder med trattkantareller. Här tillsammans med min systerdotter som var på ett kort besök.

Den obligatoriska höstturen till västkusten med dykning i Gullmarn. Här en vy från Jordfall, ett av våra favoritställen.

Vi gjorde mörkerdyk vid badplatsen på Hamburgeö (Hamburgsund) och hittade en liten vacker bläckfisk efter ca 50 minuters letande.

NOVEMBER. Strömstaren vid Ulva Kvarn som överraskade med att sätta sej precis på kanten till vattenfallet.

Ett fantastiskt möte med en knölsvansfamilj med åtta fullstora ungar och två föräldrar. De passade på att vila en stund när jag var där och satt mitt bland dem. 

En gryningsmorgon på väg till jobbet i November. Det dröjde väldigt länge innan solen visade sig igen.

DECEMBER. Julkalendern med en ny fågelart om dagen där hybriden fick en egen dag och jag lyckades fota 23 arter till (+ några extra faktiskt). Dessutom daglig fotografering med ISO mellan 4 000-10 000, men det gick det också.

Kråkorna som hade så roligt i snön. Kanske det var årsungar som aldrig hade sett snö förut...lek eller snöbad, vem vet?

Avslutar med en bild då det var både sol och rimfrost. Den enda dagen i december som det var strålande solsken, på julafton.

GOTT NYTT ÅR ALLA FOTOVÄNNER! 

önskar Lena

Inlagt 2020-12-31 12:02 | Läst 1682 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej,
Absolut mästarklass med naturlig spegling.
God lycka i ditt arbete och fotografi
Bob och Ninni
Svar från Lena Holm 2020-12-31 22:27
TAck Bob,
för den fina kommentaren och jag ska göra vad jag kan under 2021.
Hälsningar Lena
En fin serie. Lommarna vid Knuthöjdsmosse, vacker bild, man kan ju ha som mål att försöka ta sig dit under 2021. Efterföljande på labradorerna blev ju också riktigt bra, snyggt att få symmetri i färgsättning. Havsörnen blev ju riktigt lyckad. Fin smådopping, men ensam? Jag tycker nog de brukar vara ganska ensamma det är ju sällan man har mer än en i närheten även om det kan vara någon mer i sjön/dammen. Och så bläckfiskarna så fint och vilka färger
Svar från Lena Holm 2020-12-31 22:32
Tack Peter,
hör av dej när du planerar mossen så kanske vi kan sammanstråla. Vandrarhemmet är perfekt för övernattning. Smålommen var en för årstiden väldigt liten unge (Artdatabankens personal intygade) och den hade nog blivit lämnad för det var helt uppenbart att den letade efter syskon eller föräldrar. Bläckfiskarna är små juveler, svåra att hitta, men hittar man bara en får man ofta bilder.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Du vet vad jag tycker om dig, både som fotograf och som "skribent". De är fortfarande helt oförminskade - du är en av de absolut bästa här på FS - och jag menar det.
Hav en rigtig God Nytårsaften.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Jag ser fram emot många underbara inlägg från dig 2021.
Svar från Lena Holm 2020-12-31 22:35
Tack Erik,
jag blir överväldigad över din kommentar och ska förstås göra mitt bästa för att leva upp till den ett år till. Jobbar man som lärare för vuxna kanske man blir lite "nördig" i sina blogginlägg. Jag hittar dock ofta skrivfel i mina egna inlägg efter att jag publicerat dem och måste förstås åtgärda dem omgående.
Bästa hälsningar Lena
Härlig bildsvit! Känner igen flera bilder, men de är väl värda att visas igen! Tack för allt du bjudit på under året, och gott nytt år!
Svar från Lena Holm 2020-12-31 22:36
Tack Ragnar,
kul att du känner så får mina bilder. Du har ju själv bjudit på många minnesvärda och ljusa stunder under detta år. Nu ser vi fram emot ett fint fotoår 2021.
Hälsningar Lena
Känner igen alla dessa fantastiskt vackra bilder från ditt år. Det är bara att njuta när man ser dessa, och nu är det riktigt svårt att välja någon favorit här då alla håller superhög klass. Hur mycket jag än vill ha havsörnen till första plats så blir det svanen som blir absolut favorit, älskar den bilden när den har kurat ihop sig och man ser regndropparna på fjäderdräkten. Vovvarna och örnen blir på delad andra plats :)

Gott Nytt År Lena
Svar från Lena Holm 2020-12-31 22:41
Tack Joakim,
klart att jag förstår ditt dilemma men örnbilden är ju inte så perfekt som man borde få när ett sådant tillfälle bjuds. Den speglar dock precis upplevelsen jag hade. Mötet med svanfamiljen var dock något helt annat och att få sitta på huk bland dem när de putsade sej och sedan vilade kändes som en ynnest. Hundarna är lydiga och hur roliga som helst att fota, inget krångel och mycket action. Det blir nog fler möten med dom under 2021.
Hälsningar Lena
Njuter av dina fina bilder...gott nytt år!
Svar från Lena Holm 2020-12-31 22:46
Tack Lena,
jag ser gärna fler av dina bilder under nästa år. Gott Nytt År!
Hälsningar Lena
Fina bilder, gillar framför allt den översta på dykarna (häftigt ljus).
Svar från Lena Holm 2020-12-31 22:49
Tack Johan,
kul att du tittar in. Just den lilla sjön i Dalarna ger ofta väldigt vackert ljusskimmer för man dyker i allmänhet väldigt grunt. Ibland är man precis under ytan och det är där det är som vackrast.
Hälsningar Lena
Du har verkligen fått fina bilder under året. Bilder som jag inte varit i närheten av. Nu ser vi fram mot ett nytt och förhoppningsvis bättre år.
Sten
Svar från Lena Holm 2020-12-31 22:53
Tack Sten,
vi rör oss i helt olika miljöer och får också helt olika bilder med oss hem. Jag uppskattar verkligen ditt kunnande om fåglar i skogs- och fjällmiljö och har många möten på önskelistan som du redan har upplevt. Nu är det 2021 som gäller och det har alla förutsättningar att bli bättre än 2020!
Hälsningar Lena
Fina bilder och detsamma till dig!
/MA
Svar från Lena Holm 2021-01-01 10:44
Tack Mats,
hälsningar Lena
Många bilder minns jag. Men jag fastnar igen lite extra för den med hundarna. Verkligen häftig bild.
Ha en god fortsättning på det nya året Lena.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2021-01-01 22:34
Tack Johnny,
det är oerhört roligt att fota hundar som är väluppfostrade för även i leken kan man vara med och styra (dvs matte kan). De här hundarna är toppenfina och jag hoppas få fler möten med dem under 2021. Tidigare sessioner har gett bilder till bl a doktorsavhandlingar och utbildningsmaterial från SLU.
Hälsningar Lena
Härlig andra halva av 2020, som väl ändå inte går till de bästa i historien av kända skäl, men du har skapat många utmärkta bilder. En del känner jag igen. Du är mästerlig med fåglar och under vattnet, men inte alls oäven när det gäller landskap heller. Du har en hel del riktigt vassa i den genren också!
Gott Nytt År Lena!
Bjarne
Svar från Lena Holm 2021-01-01 22:38
Tack Bjarne,
för din fina ord även om 2020 inte var något höjdarår. Jag har därför valt en del bilder som betydde mer för mej än de var fototekniskt bra. Landskapsfoto är något som jag bara famlar fram i och egentligen skulle behöva ta tag i och lära mej mycket mer om. Nu är det mest tur och om blir bra och dessutom allt som oftast med teleobjektiv...Rätt tveksamt skulle jag säga.
Hälsningar Lena
Magisk bildkavalkad Lena.
Svar från Lena Holm 2021-01-01 22:40
Tack Bengt,
några bilder detta år är valda mer för att de var viktiga för mej än att de var fototekniskt särskilt bra. Uppskattar din kommentar.
Hälsningar Lena
Betagande och helt underbar serie, särskilt just nu i det kompakta vintermörkret utan snö. Nästan svårt att tro att det kan vara så där ljust och fint. God fortsättning önskar I och jag också!/ Björn
Svar från Lena Holm 2021-01-01 22:43
Tack Björn,
det är bilder från den ljusa årstiden som vi är på väg mot :-) Dessutom bilder valda för att de just var fina och för att ljuset oftast var på "min sida". God fortsättning till er båda och förhoppningsvis kan vi få till en fika i Korsheden till sommaren.
Hälsningar Lena
Så många fina bilder!
Storaxen har jag varit vid. Nån gång i början av 60-talet lånade vi en stuga där. Minns att man såg abborrarna i vattnet. För övrigt en fin miljö där kring Gärdsjö.

Spännande att se dina bilder 2021!

Hälsningar Mats
Svar från Lena Holm 2021-01-01 22:46
Tack Mats,
imponerad att du känner till Storaxen! Det går nämligen inte att söka på sjön i Google Maps om man inte stavar den "Storacksen". För oss dykare gäller det att man varit där en gång med andra så man hittar tillbaka. Det är mycket fint där.
Hälsningar Lena