En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Blåskrika

Förra årets jul och nyår vara jag också i Texas och jag försökte få den vackra blåskrikan på bild. Det gick inte så bra. I år var jag ute igen på långa promenader för att fånga denna luriga fågel. Det finns ingen matning i närheten så man får förlita sej på tur. 

Det finns gott om blåskrikor och man hör dem ständigt. De har ett genomträngande skränigt skrik som påminner en hel del om nötskrika, och de "snackar" mycket. De har dock en hel repertoar av olika ljud och kan även lära sej att härma andra, men det man hör oftast är det varnande skränet.  Ofta sitter de högt upp i träd eller inne bland buskar och försvinner så fort man får in dem i sökaren.  

Blåskrikan hör till familjen kråkfåglar och påminner en del om nötskrika, men den är vackert blå i olika nyanser på större delen av kroppen. Den är ganska aggressiv mot andra fåglar och en allätare som tar allt (som typiska kråkfåglar). Den här födosöker på marken bland en del skräp från senaste översvämningen. Unga fåglar gillar att plocka åt sej och bära på blanka eller färgranna föremål som t ex kapsyler eller blankt papper.

Äntligen en fågel som poserade utan grenar och bråte runtomkring. Den går på en gångväg i betong. Den hade sin partner (de lever i par) i buskaget vid gångbanan och jag förväntade mej att den skulle flyga in där.

Jag ville gärna fånga den i flykten och trodde att det skulle gå vägen när den satt på betongen, men skärpan hamnade inte helt rätt. Ni får dock denna bild ändå för vingarna är så makalöst vackra.  

Precis som andra kråkfåglar är det en smart fågel och blåskrikor i fångenskap har setts använda bitar av tidningspapper som verktyg för att komma åt mat.

Visst är den stilig?

Hälsningar Lena

Inlagt 2019-01-09 22:09 | Läst 3590 ggr. | Permalink

"En fantastiskt vacker pippi..trevliga bilder dessutom. Förvånas ofta hur perfekt allting är på fåglar t.ex. Färgfält, färgtoner och mönster är så välordnat. Mv/Gunte.."


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
En riktigt stilig fågel.
Kul att du delar med dig.
Svar från Lena Holm 2019-01-12 17:38
Tack Bengt,
jag har passat på denna vid många tillfällen utan att lyckas fånga den på bild.
Hälsningar Lena
Vilken snygging! Kul att Nötskrikor här och Blåskrikor där ändå är så pass lika i beteende.. allt hänger ihop.. lite i alla fall! Minns inte att jag har sett denna fågel tidigare över huvud taget.. Finfina bilder!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2019-01-12 17:40
Tack Jan,
den här finns i Nordamerika, från södra Kanada ner till Texas. Det är uppenbart att den har gemensamma drag med nötskrikan och det är ju en kråkfågel. Den är kul men lurig att studera.
Hälsningar Lena
Vacker fågel, den gissar jag inte finns i Sverige, hälsn, LO
Svar från Lena Holm 2019-01-12 17:40
Tack LO,
nej, den finns i så vitt jag vet bara i Nordamerika.
Hälsningar Lena
Ja, den är fin! Motsvarigheten till vår nötskrika. Typ ...
- hawk
Svar från Lena Holm 2019-01-12 17:41
Tack Håkan,
ja så kan man nog säga.
Hälsningar Lena
Kommer ihåg dess nära släkting, Steller´s Jay, från Kalifornien. Lika vacker, enormt framfusig (fick en macka stulen ur handen uppe i Muir Woods; filuren kom bakifrån förbi mitt öra...). Fick inga bilder, dock (använde Hasselblad då, inget för snabbskott).

Men dina bilder är härliga!
Svar från Lena Holm 2019-01-12 17:43
Tack Per,
jag minns att jag sett Stellers jay och att de också är vackra. Precis som många andra kråkfåglar blir dessa mer eller mindre framfusiga där det finns folk och mat. De är ju smarta och äter allt, bäst att passa på där det finns.
Hälsningar Lena
Fantastiskt vacker skapelse denna pippi!
Svar från Lena Holm 2019-01-12 17:43
Tack Ragnar,
visst är den vacker, kan bara hålla med.
Hälsningar Lena
Den var ju fin och du fick ju också några fina bilder på den.
Svar från Lena Holm 2019-01-12 17:44
Tack Peter,
trägen vinner. Jag har spanat på dem så många gånger och aldrig riktigt lyckats få till det. Det går förstås att få ännu bättre bilder så jag har utmaningen kvar till nästa resa till Texas.
Hälsningar Lena
Hej,
Det är en grann fågel. Man blir glad av dina bilder.
Ha det fint
Bob
Svar från Lena Holm 2019-01-12 17:45
Tack Bob,
det är en fågel som man blir glad av. Den har alla möjliga roliga beteenden för sej.
Hälsningar Lena
Vilken vacker fågel och den påminner ju om nötskrikan när man ser teckningen på vingarna men den liknar ju även sidensvansen lite om man tittar på "frisyren" :-)
Kul att du fick så bra bilder på den i år.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2019-01-12 17:47
Tack Ing-Marie,
den är verkligen vacker och jag har försökt fånga den på bild när vi varit i Texas under flera år men aldrig fått till det. Bättre än så här kan det dessutom bli så jag kommer väl att fortsätta spana på den nästa gång vi åker dit.
Hälsningar Lena
Ett fint reportage med fina bilder. Snyggt !
Hälsningar / Ch
Svar från Lena Holm 2019-01-12 17:47
Tack Christer,
kul att du tittar in.
Hälsningar Lena
En hel serie bilder har du fåt och bilden på den flygande blåskriksn är jättefin, att skärpan inte är perfekt tycker inte jag gör något. Trägen vinner! Många hälsningar/ Björn T
Svar från Lena Holm 2019-01-12 17:48
Tack Björn,
jag kommer antagligen att fortsätta spana på den här fågel varje tillfälle jag får. Den är både kul och vacker.
Hälsningar Lena
En fantastiskt vacker pippi..trevliga bilder dessutom.
Förvånas ofta hur perfekt allting är på fåglar t.ex.
Färgfält, färgtoner och mönster är så välordnat.
Mv/Gunte..
Svar från Lena Holm 2019-01-12 17:49
Tack Gunte,
fåglar är perfekta :-)
Hälsningar Lena
Den är så vacker! Läcker bild när den har vingarna utsträckta.
Fina bilder du fångat!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2019-01-12 17:50
Tack Johnny,
den är vacker, kan bara hålla med. Det skulle vara perfekt med en matning som de frekventerade men ingen matar fåglarna där min syster bor. Man får förlita sej på tur.
Hälsningar Lena