En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Det går fort

Svanparet som hade åtta ungar förra sommaren fick bara två i år och så här såg de ut den 11 juni. Resterande ungar drunknade mest sannolikt i äggen då ett skyfall översvämmade nästan hela boet. Det blev också väldigt få gräsandungar och gässlingar.

 

Så här såg svanungarna ut den 8:e oktober. I stort sett lika stora och tunga som sina föräldrar. Förra året fotade jag de åtta grå svanungarna på exakt samma plats.

Kan man ta hand om åtta var det kanske inte så konstigt att de lyckades med två denna säsong men det var ändå trevligt att se dem så stora och fina.

Så här års verkar det vara OK för andra svanar att uppehålla sej i samma pöl och jag räknade till minst 16 vuxna knölsvanar den dagen. 

Hälsningar Lena

PS. Här kan ni se hela svanfamiljen från förra året: https://www.fotosidan.se/blogs/logholm/en-storfamilj-med-knolsvanar.htm 

Inlagt 2021-10-27 22:19 | Läst 1781 ggr. | Permalink

"Hej Lena fina bilder på svanar gillar svanar för de är så vackra snyggt Hälsningar Gert"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
De har valt en riktigt vacker plats vad man kan se i sista bilden, vackert.
Svar från Lena Holm 2021-10-28 18:35
Tack Peter,
ja, sista bilden är utsikten från svanfamiljens klipphällar. Men pölen är Råstasjön som så ofta annars.
Hälsningar Lena
Fin boplats och förstärktes lite av den vackra höstinramningen.
Svar från Lena Holm 2021-10-28 18:36
Tack Nini,
de samsas med en massa andra fåglar men just denna plats brukar svanfamiljen ha som sin övernattningsplats och man hittar dem oftast här på morgonen.
Hälsningar Lena
Ja det går snabbt. Man blir förvånad hur stora de blir på kort tid. Kanske någon rovfågel eller räv också plockat för sig. Fin sista bild med höstfärgerna.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2021-10-28 18:39
Tack JOhnny,
enligt de som spanar på fågellivet varje dag vid Råstasjön så kläckte bara två ägg resten låg mer eller mindre i vattnet. Men det kan ju ha blivit en svag unge som gick åt ganska snabbt efter kläckning.
Hälsningar Lena
Det är en alldeles särskild skönhet tycker jag i färgskalan på de ännu inte vuxna svanarnas fjäderdräkt. Så vackert med de brungråvita tonerna. (Blickade tillbaka på ditt länkade inlägg från förra året då jag konstaterade samma sak…)
Tyvärr har jag lite negativa minnen från en arg svan som fanns ute på den skärgårdsö jag vistades på mycket som barn. En fullvuxen svan älskade att ligga vid ”vårt” badställe och gillade inte alls när vi kom. Och jag var väldigt rädd för den - ett minne sitter i…
Och vilken fin plats och bild, den sista!
Svar från Lena Holm 2021-10-28 18:42
Tack Lena,
jag är också väldigt svag för de gråbruna svanarna och dessa fåglar, vid Råstasjön, behöver man inte vara rädd för. Förra året satt jag på huk bland alla 10 svanar och de brydde sej inte det minsta om mej. Jag har även sett barn mata de vuxna fåglarna utan minsta problem. Jag har också handmatat dem.
Hälsningar Lena
Bedårande vackra fåglar och mycket vacker plats.
Hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2021-10-28 18:44
Tack Halina,
här kan man sitta och titta på svanarna och vara mitt bland dem. Det är en fin känsla och visst är det en vacker plats. Ganska otroligt att det ligger så nära Stockholm city och bakom ett stort shoppingcenter.
Hälsningar Lena
Snygga svanbilder! Mvh Wolfgang
Svar från Lena Holm 2021-10-28 18:45
Tack Wolfgang,
jag har svårt att motstå dem, pampiga fåglar.
Hälsningar Lena
Wolfgang 2021-10-29 11:33
Lena, förr åt man ju svanar! På 1100-talet skrev några munkar i södra Tyskland dryckes- och kärleksvisor som kompositören Carl Orff har tonsatt i ett magnifik körverk med 3 solister som heter "Carmina Burana". Där finns en rolig sång om den "Den stekta svanen", där svanen beklagar sig att har blivit stekt medan kören tycker synd om den. Texterna är på gammaltyska och gammallatin, musiken är medryckande med jazzliknande inslag. Mvh Wolfgang
Svar från Lena Holm 2021-10-30 17:47
Hej Wolfgang,
jag känner till att man åt svan, men det var ju inte något som vem som helst fick föda familjen på. En gammal svan är antagligen ganska seg men den såg antagligen storslagen ut på bordet. Jag har hört delar av Carmina Burana och vad jag minns var det inte riktigt min stil, men det var länge sedan. Jag kanske skulle tycka annorlunda nu.
Hälsningar Lena
Sista bilden förmedlar lugn och stillhet.
Vacker höstbild också.
Svar från Lena Holm 2021-10-28 18:46
Tack Margareta,
trots att det rör sej så mycket folk där är det ändå fridfullt att sitta ner med svanarna vid vattnet.
Hälsningar Lena
Härliga bilder..fin liten kobbe dom har.
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2021-10-28 18:49
Tack GUnte,
det finns stenhällar på ett par ställen som änderna och svanarna verkar gilla. Just svanfamiljen verkar övernatta på samma plats varje år för man hittar dem alltid där om man kommer på morgonen.
Hälsningar Lena
Hej Lena fina bilder på svanar gillar svanar för de är så vackra snyggt Hälsningar Gert
Svar från Lena Holm 2021-10-28 18:50
Tack Gert,
jag kan inte motstå de stora pampiga knölsvanarna som ju är bland de tyngsta flygande arter som finns.
Hälsningar Lena
Väldigt bra bilder på svanarna! Gillar framförallt oktoberbilderna, även och dom små är "sötare". Förstår att utfallet kan bli väldigt olika olika år. Många hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2021-10-30 17:49
Tack Björn,
jag har aldrig sett en så stor svanfamilj som den de hade förra året. Det blev lite lugnare för dem i år. De stora ungarna är vackra med sina gråbruna fjädrar tycker jag.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Jag kan aldrig tröttna på att titta på knölsvanar och inte alls som dansk. Dansk nationsfågel och bidragsgivare/huvudperson i en av H.C. Andersens mer kända saga om den fula ankungen som växte upp och blev en vacker svan.
Men det sista fotot i din serie här får min röst.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2021-10-30 17:51
Tack Erik,
den fula ankungen minns jag tydligt från när jag var liten. Jag kom till och med ihåg författaren. Jag gillade den sagan.
Hälsningar Lena
Fina bilder och fint berättat!
//GöranR
Svar från Lena Holm 2021-10-30 17:52
Tack Göran,
det blev bara två ungar men jag tyckte de var värda att visa. Det var också en fin promenad.
Hälsningar Lena
Fina svanbilder, tycker åtta ungar i ett bo är lite körigt att ta hand om. På våren hade det nog varit värre med fler än 2 vuxna svanar, såg en gång hur svan nummer tre kom simmande, nummer ett hoppade på den och tryckte med näbben dess huvud under vatten, medan nummer två for upp på nummer tres kropp, och tryckte ner den.
Svar från Lena Holm 2021-10-30 17:55
Tack Stefan,
under sommaren är det ett par som håller till i denna pöl och inga andra svanar tolereras. Jag har också sett svanar bråka och köra bort andra svanar. Det kan gå vilt till ibland och eftersom de är så stora blir det väldigt mycket stänk och skvätt.
Hälsningar Lena
Fantastiskt vacker plats dom valt, i alla fall som det ser ut här, med det härliga ljuset och nyanserna.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2021-10-30 17:57
Tack Ing-Marie,
de här svanarna har bott här under sommarsäsongen många år nu så det har väl listat ut vilka platser som är bäst. De är ju störst i pölen så inga andra fåglar lär kunna ta över. Det var en fin dag då jag senast besökte dem.
Hälsningar Lena