En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

En försmak av jul och första luckan i min julkalender

Eftersom vi ska vara hemma i jul ska vi ju också laga julmat. Det känns lite trist att det bara är till två personer, men det är många som är ensamma så vi har det egentligen väldigt bra. Jag bestämde mej för att testa ett recept på ciderkokt rödkål, för vi gillar verkligen kål och man måste ju balansera upp de traditionella inslagen av skinka, köttbullar och lax som jag vet att vi kommer att ha. Rödkål är dessutom vacker t på bordet men också när man skär upp den, här tillsammans med andra ingredienser som apelsin, äpple och ingefära. 

När jag hade lagt alla ingredienser i grytan var det en ännu mer färgsprakande färgpalett. Rödkål (ca 800g), en rödlök, ett grönt äpple och apelsinskal från en apelsin. Sedan tillsatte jag 2 dl söt cider (Somersby alkoholfri, odrickbar om man gillar cider), 10 nejlikor, 1 msk salt, nymalen svartpeppar, 3 msk äppelcidervinäger, 1 msk riven ingefära och 25 g smör.  Låt kålen sjuda under lock tills den är helt mjuk enligt receptet, det tar ca en timme. Man kan förstås avbryta tidigare om man vill att kålen ska ha lite tuggmotstånd. Det ska jag prova nästa gång.

En oerhört smakrik rödkål som för tankarna till jul även om vi åt den med kikärtsbiffar med halloumi och gräslök, som man kan se i bakgrunden.

Det poppar upp julkalendrar lite överallt nu, även här på FS och blandbloggarna (Tommy, fast han har en adventskalender). Om ni nu tror att det ska bli en julkalender med ett recept om dagen fram till jul så kan jag direkt erkänna att det skulle jag inte fixa (möjligen om jag var ledig). Nej, jag tänkte det kunde vara en lagom utmaning med en nytagen fågel om dagen.

Utmaning för jag jobbar ju när det är dagsljus, men det finns å andra sidan rätt mycket fåglar på Campus och jag kan ofta styra min tid så jag kan få lite frisk luft i dagsljus.  Jag börjar med en vanlig fågel men som jag inte ser så ofta, en gråsparv (hona). Vi har aldrig haft en endaste gråsparv i matningen hemma, men det finns ett helt gäng bara några kvarter bort. Jag har aldrig förstått varför.

Hälsningar Lena

Inlagt 2020-12-01 17:13 | Läst 920 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Kom att tänka på en jul som jag skulle handla rödkål enligt inköpslistan och kom hem med ett huvud istället för den tänka färdiga burken.så vi fick faktiskt testa att göra rödkål den gången, man annars är det något man köper på glas för ingen peng alls. Tror faktiskt huvudet var dyrare än rödkålen på burk.

Annars var jag mer intresserad av det i oskärpa som ser ut som några plättar, vad är det och när kommer det receptet :)
Svar från Lena Holm 2020-12-01 19:08
Den här rödkålen hade mycket mer smak än den man köper på burk, men den sammanlagda kostnaden blev absolut högre. Det är dock inte några direkt dyra ingredienser. De där plättarna i bakgrunden är kikärtsbiffar med halloumi (eller svensk grillost av samma typ) och gräslök. Jag bifogar receptet nedan. Där ska det vara ramslök och det har jag ju inte i frysen, men däremot gräslök i massor. Jag har slutat använda kikärtor på tetra för det är så svårt att få biffar och falafel att hålla ihop. Det blir bättre konsistens med kikärtor som har fått ligga i blöt ett dygn. Jag sätter även i lite röd chili.
Hälsningar Lena

https://www.landleyskok.se/recept/kikartsbiffar-med-halloumi-och-ramslok
Nu blir jag sugen på din mat igen! Ser smasklgt ut och den lilla dunbollen till gråsparv sitter fint där på grenen.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2020-12-01 19:38
Tack Bjarne,
jag hade inte tänkt fota detta recept men rödkålen och de andra ingredienserna var så fina tillsammans. Vi får väl se om jag hittar någon liten pippi i morgon (i halvmörkret som tycks råda permanent).
Hälsningar Lena
Rödkål har jag inte fått smak för. Men kikärtsbiffarna ska jag prova. Intressant att det blir bättre med blötlagda, jag har provat sndra recept och inte varit helt nöjd.
Din mat ser god ut.
Svar från Lena Holm 2020-12-01 19:36
Tack Bengt,
sambon tyckte rödkålen var OK, men inte något som vi behöver ha så ofta...Kikärtsbiffarna är jättegoda och de går mycket bra att frysa dem om man gör en stor sats. Jag använder bara blötlagda ärtor om jag ska göra biffar eller falafel, inget annat funkar. I synnerhet falafel är hopplöst att göra om de bara faller sönder. Kör ärtorna hårt i matberedaren.
Hälsningar Lena
Härligt det ser ut med maten. Kul med julkalender och en fin start.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2020-12-02 18:30
Tack Johnny,
en ganska blygsam start, vi får se hur det går.
Hälsningar Lena
Använder ganska mycket rödkål på jobbet, men då får den inte vara kokt. Utan det blir sallader eller bara i små bitar, det är nog populärast. Tittar alltid lite extra på den när jag skär upp den, så vackra mönster. Men det som du gjort ser gott ut, men det gillas nog mest av vuxna.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2020-12-02 18:32
Tack Ing-Marie,
ja, kokt rödkål som dessutom är syrlig, smakar apelsin och kryddor är nog mest för vuxna. Den blev väldigt god tyckte jag men sambon var väl inte lika upphetsad. Jag skulle ju inte fota men mönstret på kålen kunde jag inte motstå.
Hälsningar Lena
Ser ruskigt gott ut! Och ett mysterium med gråsparvarna.....Hälsningar/ Brörn
Svar från Lena Holm 2020-12-02 18:33
Tack Björn,
det blev gott och annorlunda. Jag såg gråsparvarna idag, andras matningar verkar duga.
Hälsningar Lena
Riktigt fin Gråsparv och mönstret på rödkålen är ju rätt kul..
Mvh/Gunte..
Svar från Lena Holm 2020-12-02 18:34
Tack Gunte,
gråsparven är lite underskattad tycker jag.
Hälsningar Lena
Kul nu har jag en julkalender att ”öppna”... ☺️
Svar från Lena Holm 2020-12-02 18:35
Tack Lena,
det kommer en ny lucka att öppna idag.
Hälsningar Lena
Nu blev man sugen på gott igen. Rödkål har jag aldrig ätit. Biffarna blir jag nyfiken på, något som jag heller aldrig ätit.
Sten
Svar från Lena Holm 2020-12-02 18:36
Tack Sten,
det är bara att prova. Nya rätter är alltid kul. Rödkålen passar utmärkt så här års och kan ätas till mer än julmat.
Hälsningar Lena
Men så smaskigt! Och så kul med julkalender! :-)

Hälsar
Eva
Svar från Lena Holm 2020-12-02 18:38
Tack Eva,
jag vet inte om jag kommer att lyckas, men jag kommer ju alla fall ut en stund varje dag och fåglar finns det alltid.
Hälsningar Lena