En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Guidad tur i Tanto och ett besök hos Avtrycket

Det är inte ofta jag träffar bloggkompisar här från Fotosidan IRL men i lördags hade jag stämt träff med Jan Ehrsson i Tantolunden. Jag ville gärna se hararna som håller till där och vem kan vara mer lämplig som guide än Jan. Det blommade för fullt vid kolonilotterna.

Hararna har nog fått vårkänslor för de var inte på sina vanliga ställen. Ett annat litet djur som vaknat till i vårsolen var denna.

Koltrastarna visade upp sej som vanligt.

Jan ser ofta duvhök i Tanto och vi fick en snabbvisit av en individ som flög över våra huvuden. Jag tittade på helt andra saker men Jan fick syn på den.

Jan hade full koll på var ett par trädkrypare byggde bo. Så här ser den fashionabla bostaden ut. Jag hade aldrig sett ett trädkryparbo förut och vi stod länge där för att få se dem bygga. De var inte så aktiva som dagen innan och jag tror Jan kommer att visa betydligt bättre bilder på detta.  

Trädkryparna visade sej i alla fall även om jag inte fick några bilder precis vid boets öppning. Visst har de en skön klättringsstil.

De är otroligt väl kamouflerade när de springer uppför trädstammarna och mycket svåra att se om man inte skymtar de vita fjädrarna på undersidan.

Tantolundens egen fotociceron spanar efter trädkrypare. Han har följt dem under många år och vi spekulerade i om de nog antagligen är generationer inom samma familj som Jan spanat på.

Tack Jan för en toppenfin visning! Bjuder på en sista färgsprakande vårbild från kolonilotterna vid Tanto innan jag drog vidare mot fotoklubben Avtryckets vårutställning.

Här mötte jag fler fotokompisar och tittade på ett blandat och mycket trevligt urval av bilder.   

Även små fyrbenta kan få följa med på utställning. Inte så värst kul men bättre än att vara ensam hemma.

Hälsningar Lena

Inlagt 2019-03-24 14:56 | Läst 2321 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Lite grand av "gräv där du står", äventyret finns ofta närmare än du tror. Och håller med, av bloggarna att döma kunde du inte fått någon bättre ciceron. Fina bilder med hopp om vår.
//GöranR
Svar från Lena Holm 2019-03-28 21:49
Tack Göran,
det var betydligt mer avslappnat än Trädgårdsmässan :-) En helt otrolig naturpromenad faktiskt.
Hälsningar Lena
Fina bilder och lyx med guide också. Trädkryparen är både fin och spännande
Svar från Lena Holm 2019-03-28 21:47
Tack Peter,
det var verkligen lyx att ha en så kunnig guide för det var mycket som jag fick ta del av utan att det blev bilder. Upplevelsen var så mycket större än jag kunde visa er.
Hälsningar Lena
En fin serie blandade bilder :)
Svar från Lena Holm 2019-03-28 21:45
Tack Joakim,
en blandad bildserie från en lokal mitt i storstan :-)
Hälsningar Lena
Tack själv Lena. Känns som vi ändå hade tur med det mesta här utom just Hararna.. men så är det i naturen.. Du fick ju riktigt bra bilder på det vi såg inom rimligt avstånd.. Steglits och ev. Stenknäckar som vi hörde var lite för blyga.. Duvhöken är en vuxen individ, med sina tvärrandiga fläckar på bröstet.. och jodå det kommer 'bobyggarbilder' på Trädkryparen framöver.. även på lite Harar.. men det är mycket bilder att hantera den här årstiden, det tar sin tid..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2019-03-28 21:44
Tack Jan´,
jag hade en fantastiskt fin tur med dej och jag vet att mycket av det vi såg kan man bara upptäcka om man har lång erfarenhet av ett specifikt område. Ibland har man otrolig tur när man är ute och fångar en spektakulär bild, men mest handlar det om små observationer under många, långsamma promenader genom ett område. Du bjöd på precis det och jag kommer gärna tillbaka.
Hälsningar Lena
ehrsa 2019-03-28 22:05
Hej! Idag fortsatte Trädkryparen att bygga på sitt bo, den flög fram och tillbaks med bomaterial, lite finare material såg det ut som, kanske själva 'skålen' att ruva i får ett behagligare material överst att ligga på.. Inga Harar sågs, däremot 3 Stenknäckar i det område där dom 'brukar' vara.. fick fina bilder på dom som räcker till en blogg.. I det fina vädret fick jag också flera riktigt bra bilder på Skator med helt utbredda vingar, även stjärtfjädrarna som en solfjäder, och metalliskt lysande färger i medljuset.. platsen var vid 'toppen' där misstänkt vägsalt rinner ned vid regn och som sedan kristalliseras lite längre ner på berget, om du minns.. jag var alltså ovanför Skatorna där när bilderna togs, det var ovanligt mycket rörelse på olika fåglar där idag! Jobbar fortfarande på Trädkryparens bobyggande, hade många bilder där att gå igenom.. :-) Det är bara att ringa, om/när du vill!
Hälsn!
Vilket lyx att få en sån erfaren guide med sig :-)
Härliga vårbilder har du fångat. Kul att få se vad trädkryparen har för typ av bostad.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2019-03-28 21:39
Tack Ing-Marie,
om det finns en perfekt guide så ska man absolut göra det bästa av det :-) Funderar du någonsin på Tantolunden så är Jan en guldgruva.
Hälsningar Lena
Fi aa bilder Lena. Jag behöver göra mig mer hemmastadd i Tanto. Får nog boka in Jan...
Trevligt att träffas, Tack för att du kom förbi.
Mvh
Bengt
Svar från Lena Holm 2019-03-28 21:36
Tack Bengt,
allt passade så himla bra ihop denna dag :-)
Hälsningar Lena
Fint med vårväder och guidad fotosväng innan promenad bort till oss. Roligt att ha dig på besök hos Avtrycket!
Svar från Lena Holm 2019-03-28 21:35
Tack Gunnar,
det blev en heldag med foto i centrum.
Hälsningar Lena
Väldigt fina bilder och vilken förträfflig guide du hade! Perfekt i de där krokarna.
Väldigt häftigt med trädkryparboet! Första gången jag fått se hur det ser ut.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2019-03-28 18:30
Tack Johnny,
håll utkik efter fler bilder på trädkryparen. Jag tror det kommer betydligt bättre.
Hälsningar Lena
Vad jag längtar efter vår koltrast när jag ser bilden...den var nästan tam..här är också ett par men de gillar inte mig..skönt du haft det där du strosat fram..jag såg också här i dag det är mycket vårblommor på gång
sedan det med era träffar vet du redan vad jag tycker...
ha nu bra vecka på dig.
Hälsningar
Gun-Inger
Svar från Lena Holm 2019-03-28 18:29
Tack Gun-Inger,
det var en väldigt mysig dag med både strövande, foto och fotovänner.
Hälsningar Lena