B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Nu mognar det minsann

Vi var bortresta under midsommarhelgen och då mognade en mängd olika grönsaker i trädgården, på tre dagar! Måndag eftermiddag skördade jag sålunda tomater av flera sorter, gurka, en rödorange paprika, sockerärtor och mangold. Dessutom hade vi mängder med isbergssallad, ruccola och bladkryddor. 

Vi kom hem sent söndagskväll och hade inte haft tid att handla, men med grönsakerna och ett kycklingbröst som jag hittade i frysen blev det en vacker sallad. Jag hittade också en liten bit purjolök i kylen och en burk med torkade tomater i olja (förra årets skörd) som gav lite extra smak. De gula tomaterna är Blush Tiger som Peter tipsat om och de var verkligen goda.  

Åter till vardagen en vecka till.

Hälsningar Lena

Postat 2022-06-27 21:49 | Läst 1872 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Fler än sju sorter

Hälsningar Lena

Postat 2022-06-23 17:53 | Läst 1851 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Sommarens längsta dag måste man ju utnyttja till fullo

I morse var det den tidigaste gryningen för året och redan i morgon börjar dagarna bli något kortare. Alltså en dag att utnyttja på bästa tänkbara sätt. Extra tidigt, redan 04:14, stod jag vid väg 77 som går mot Norrtälje. Det var kallt, bara sex grader och dimmorna dansade.

Jag stannade till vid den lokala badplatsen. Här blir det bättre gryningsbilder i augusti och september, men det var rätt njutbart ändå.

Jag fortsatte en bit längs väg 77 men svängde sedan av på en betydligt mindre väg. Jag var egentligen ute och spanade efter vildsvin men här glömde jag bort grisarna.

Jag förflyttade mej sakta längs vägen när solen började klättra på himlen. Det var daggvått och vindstilla.

Måste ju testa ett stående format också. Här var det väldigt fint.

Det fick ta sin tid...

I nästa korsning svängde jag av igen och började köra hemåt. Det gick inte så fort nu heller. 

När jag var nästan framme i Knivsta fick jag syn på den här killen i det nästan utblommade rapsfältet, fortfarande våt av dagg på huvudet. Jag hade dock en bil bakom mej och fick köra fram en bit, vända och åka tillbaka. Han stod kvar, förvånansvärt, för det var rätt nära vägen. . 

Solen var nu uppe ordentligt och daggen hade börjat torka, även om det fortfarande låg lite dimma i svackorna. Klockan var 05:28 och min morgontur var över. Gott om tid för frukost innan jobbet.

Hälsningar Lena

Postat 2022-06-21 21:03 | Läst 2153 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Familjen Pica pica

Under en promenad kring Råstasjön och Lötsjön på söndag förmiddag råkade vi på en skatfamilj med två föräldrar och två ungskator. 

Småttingarna smakade på olika saker de hittade men det här torkade blomskaftet var inte så gott...

Tacka vetja en portion "skatmat" levererad direkt i gapet av en ihärdig förälder. 

Inget snack om var maten ska levereras och om inte det öppna gapet räcker som stimuli så låter ungen rätt mycket i det här läget.

Bara att stoppa in en portion och ge sej ut efter mer mat till nästa telning.

Ungarna är lika stora som sina föräldrar men de saknar all "street smartness" och kunskap om att skaffa föda som deras föräldrar har. Stjärtfjädrarna är inte fullt så långa heller och ögonen har en ljusare ton.

Nästa portion levereras i ett träd. Det ser inte ut som en fullt så maffig leverans som t ex starar kan komma med, men det räcker kanske för tillfället.  

Det viktigaste är att stoppa något i gapet på en gång. Ungen är ju mitt uppe i en hungerkris, ett tillstånd som uppstår ungefär en gång i kvarten. 

Nu blir det inte mer. 

Ingen rast ingen ro om man är skatförälder.

" - För jag tänker sitta här och vänta tills nästa portion serveras! "

Hälsningar Lena

Postat 2022-06-19 20:07 | Läst 2368 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Nu frodas det i växthuset

Nu växer det så det nästan knakar i växthuset. Gurkplantorna till vänster nådde inte upp till bordskanten vid utplanteringen för en månad sedan och var förstås väldigt tunna. Nu hotar de att växa in på bordet. Mot gaveln i bakgrunden växer paprika och chili och till höger tomater som redan slår i taket. På golvet står två krukor med dill som jag skördat av en gång. Den vita burken är en högtalare, det är ju helg... 

Jag vill också att det ska vara fint så länge vi kan sitta i växthuset och äta på helgerna. Därför finns det alltid blommor, åtminstone en kruka, duk på bordet mm. Jag drar mej inte för att lägga på vitt linne på bordet, även om det är en enklare duk just nu. 

Här serveras det grillade kycklinglårfiléer som marinerat i koreansk gochujangpasta, japansk soja, vitlök och honung. Salladen, med isbergssallad från egen odling, innehåller syrliga äpplebitar och är smaksatt med sesamolja. Den ljusa såsen innehåller rostade sesamfrön och en skvätt soja. Tillsammans blev det en mycket fin kombination med den kryddiga kycklingen.  

Det är inte så ofta vi har dessert med här är det en chokladkaka som liknar chokladbollar, med grädde och importerade hallon som det egentligen bar emot att köpa, men jag hade inga kvar i frysen. Det serverades också ett glas portvin som sambon gjorde förra sommaren på små körsbär plockade på en allmänning inom området. Det har legat till sej ett år i skafferiet och smakade riktigt gott.  

I går skördade vi de första slanggurkorna. Det har mognat sju stycken på rekordfart så det blir gurka i salladen även ikväll. De första tomaterna börjar också bli röda. Det är "super sweet" som vi har haft i flera år och är mycket nöjda med. 

Jag är nog mest nyfiken på dessa tomater. Det är Blush Tiger som placerade sej på första plats i Peters (och hans frus) stora tomatutvärdering förra året. Vi har en planta, man kan ju inte ändra sortbeståndet för mycket :-)

Det växter också bra på hyllan med paprika och chili. Till höger har den milda orangefärgade habaneron redan mogna frukter. Det är en planta som vi övervintrat så den har blommat från mars inomhus. Dessa chili blir marmelad. Till vänster är det en paprika som heter Sweet banana. Det är också en ny sort. Vi fick så oerhört mycket chili av starkare sorter förra året så i år har vi satsat mer på paprikaliknande varianter, som man kan äta i sallader och grilla.  

Vi har dessutom kvar ett "träd" med chili som vi haft i åtta år nu och den började blomma redan i januari, tidigare än någonsin. Plockade en hel skål Jamaica Bell förra helgen. De här medelstarka frukterna hackar jag i matberedaren tillsammans med vitlök (eller enbart chili) och fryser i en istärningslåda. Sedan är det bara att ta upp en kub eller två när man lagar mat. Väldigt praktiskt sätt att använda chili och det finns alltid kuber i frysen.

Hälsningar Lena

Postat 2022-06-18 12:44 | Läst 3748 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera
Föregående 1 ... 112 113 114 ... 454 Nästa