En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Marholmen

Från måndag till torsdag denna vecka har jag varit på ett ställe som heter Marholmen, strax utanför Norrtälje. Det var ett arbetsmöte med en forskargrupp som jobbar med spindeltråd. Tisdag morgon var det vindstilla och jag gav mej ut på en promenad ungefär 06. Jag hade nästan den här utsikten från mitt rum, bara ett båthus i vägen, så jag insåg att en morgonpromenad var ett måste.  

Det blev förstås några olika varianter på dessa moln...

...och den vackra speglingen som man fick på köpet.

Morgonen talar för sej själv.

Runt en udde såg det ut så här. Fortfarande ingen vind och otroligt fridfullt.

Den lilla badstugan som det fanns en flotte till. Man fick själv dra sej ut med repen till ön.

En bit längre bort hittade jag en brygga och gick längs ut på den. På höger sidan simmade en svanfamilj med sju stora ungar. Jag vet inte hur vanligt det är att de klarar sju ungar så här långt, men de lever kanske rätt skyddat här.

Om jag vände mej åt vänster blev ljuset helt annorlunda och där patrullerade pappa svan. Jag tror att det var pappa i alla fall för han spände upp sej så här fint när jag kom.

Provar en high key också.

De här två hade nog en lika fin morgon som jag hade, annars var det få som var ute så här tidigt. Mötte en joggare också, från vår egen grupp faktiskt. 

När jag gick tillbaka mot hotelldelen där frukosten väntade såg jag något som rörde sej i en dunge med buskar. Mörka ögon tittade spänt på mej mellan bladen. 

Det var inte bara en utan flera insåg jag snart. Jag stod stilla en stund och då tittade det fram en till i en glänta...

...som också hade en blyg unge med sej.

Nu var ju inte dessa rådjur egentligen så skygga av sej och vi såg dem åtskilliga gånger i parken runt husen på Marholmen. De var rätt vana vid folk men det var ändå lite mysigt att spana på dem inne bland löven.

Kort därefter klev den här tjejen ut ca 10 meter från mej och poserade en lång stund. Ta du dina bilder så du blir nöjd såg hon ut att tänka. Jag nickade tack och gick sedan in och åt en sån där riktigt överdådig frukost som man nog bara kan få när man bor på ett hotell.

Hälsningar Lena

Inlagt 2020-09-18 16:33 | Läst 3893 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Bilden med vassen som speglar sig och rådjuret som tittar fram var väldigt fint. När jag ser kanotisterna tänker jag på Sixten Jonsson som paddlade till Åland. Inte dåligt, han var då 70 år.
Sten
Sten Björklund 2020-09-18 18:29
Glömde spindeltråden. Förstår att man vill forska och skaffa sig kunskaper om hur den är uppbyggd. Därför är det viktigt att inte förstöra miljön eller utrota en art. Tänk om den kan rädda mänskligheten. Kanske finns botemedlet för Coronan gömd i naturen. Intressant att följa för dig förstår jag.
Sten
Svar från Lena Holm 2020-09-19 16:40
Tack Sten,
speglingar och rådjur är ju egentligen vanliga motiv men svåra att motstå. Spindeltråden har unika egenskaper som gör den attraktiv att använda inom medicinska områden t ex för att reparera skadade nerver så att nervändarna kan växa ihop igen. De får spindeltråd att växa på.
Hälsningar Lena
Vilken härlig start på dagen. Mycket fint
Svar från Lena Holm 2020-09-18 20:03
Tack Nini,
ja det här blev en fin morgon och en mycket bra start på en dag som faktiskt ledde till väldigt kreativt arbetet till långt efter middagen.
Hälsningar Lena
Det är väl det man saknar med jobbet, man har inga jobbresor längre :). Fin morgon och så spegelblank som man önskar. Snyggt med molen och speglingarna. Första bilden på rådjuret så fick jag inte syn på den förrän jag sett den andra bilden, spännande bilder genom grönskan
Svar från Lena Holm 2020-09-18 20:05
Tack Peter,
det är sällan jag har jobbresor av det här slaget och på denna resa var det så intensivt att det var bara före frukost som man kunde få en stund för sej själv och fota lite.
Hälsningar Lena
Vilken morgon! En härlig blandning bilder blev det. De första bilderna med de spännande molnen är fantastiska och väldigt mycket i min smak! Tredje tror jag är allra läckrast. Mycket härliga bilder på rådjuren också.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2020-09-18 20:08
Tack Bjarne,
kul att du gillar den tredje bilden för jag valde hårt när jag la ut dessa. Just speglingen av molnen när ljuset var som finast gav ju en del varianter och jag vill helst inte lägga upp för många. Rådjuren blev mest en bonus, men det var kul att leka lite kurragömma med dem. De var ju hur vana vid folk som helst :-)
Hälsningar Lena
Det var en utomordentligt vacker bildserie!
Helt rätt val att gå upp i tid och fotografera det här.

Badstugan var riktigt fin med speglingen :)
Svar från Lena Holm 2020-09-18 20:12
Tack Joakim,
jag hade ju kollat vädret innan och ställt väckarklockan. Eftersom jag hade sjöutsikt från mitt rum insåg jag direkt att jag måste ut när telefonen väckte mej. Hela gruppen fick testa flotten ut till badstugan senare i veckan men de bilderna får bara gänget ta del av.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
"Hvilken morgen luft" er en passende titel på denne smukke serie.
Nummer 4 og 7 er super. Men billederne af den danske nationalfugl (Knobsvanen) og rådyrerne er også efter min smag.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2020-09-18 20:16
Tack Erik,
det var sannerligen en mycket fin morgon och jag levde på den hela dagen. Det blev en del strapatsrika turer till den lilla badholmen innan vi lämnade Marholmen men de bilderna delar jag bara med inblandade. Rådjuren blev en bonus även för mej.
Hälsningar Lena
Väldigt fina bilder! Speglingarna och rådjuren sticker ut. Hälsningar Mats
Svar från Lena Holm 2020-09-18 20:13
Tack Mats,
speglingar i blankt vatten är svåra att motstå och jag fotar dem gärna.
Hälsningar Lena
Ser ut att vara ett riktigt kalas(!)ställe! Tur med så fina moln också, samtidigt som vattnet var alldeles stilla, snyggt! Spindeltråd har intresserat mig som materialtekniker, det har jag nog nämnt tidigare. Problemet är väl fortfarande att kunna göra den eller något med liknande egenskaper i större skala gissar jag.....Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2020-09-19 16:47
Tack Björn,
det var en riktigt fin morgon och nära vatten dessutom.
Man kan nu få bakterier att producera spindeltrådsproteinerna men det måste ändå spinnas till tråd. Den här gruppen har hittat en smart lösning att göra det men det återstår en hel innan den kan spinnas i stora kvantiteter.
Hälsningar Lena
Vilken fin morgon du fick. Alldeles spegelblankt och man kan känna lugnet genom dina bilder.
Trevlig överraskning i snåren. Fina bilder.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2020-09-19 16:48
Tack Johnny,
det var en mycket fin morgon och det är sällan jag är så nära vatten att jag bara kan gå ut på en morgonpromenad, utan att först behöva åka någonstans.
Hälsningar Lena
Riktigt fina bilder från Marholmen. Och då är man ganska nära Roslagens famn som lär vara Calle Schewens Håtö strax intill. Som sagt tisdagen var det nära spegelblankt och fick mig på en tur ut till Vindelskär vid Rödlögaleden. Det är få dagar det här året som det har varit så här lugna dagar och morgnar. Att jag hälsade på Gammel-Ante vid Lambskär var väl ingen större överraskning (Alltså, såg havsörn med ögonkontakt.)
/Gunnar S
Svar från Lena Holm 2020-09-19 16:51
Tack Gunnar,
jag hade tur som fick en helt vindstilla morgon, faktiskt så var hela dagen i stort sett stilla, men vi jobbade ju då.
Hälsningar Lena
Härliga bilder, en fin berättelse. Ibland får man ta vara på sådana här välsignade ögonblick.
//GöranR
Svar från Lena Holm 2020-09-19 16:52
Tack Göran,
jag hade fram till frukost som serverades 07:30 för vår grupp. Men den tiden räckte.
Hälsningar Lena
Ja det var ju verkligen värt att gå en tidig morgonpromenad med dom motiven bakom knuten. Förutom dom härliga Rådjuren så blev det ju fantastiska speglingar med molnen, snygg nästan helt inramade bilder ..
Mvh/Gunte..
Svar från Lena Holm 2020-09-19 16:55
Tack Gunte,
jag hade tur att få en vindstilla morgon när jag dessutom bodde så nära vatten. Annars ska man stiga upp och köra en bra bit innan det finns något värt att promenera vid.
Hälsningar Lena
Fint Rådjur där! Ser inte rädd ut heller.. Det är några år sen nu som jag såg ett i mitt närområde här.. Börjar nog promenera lite där framöver, höstarna brukar kunna vara bäst..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2020-09-19 16:58
Tack Jan,
de här rådjuren betade på gräsmattorna mellan stugorna och runt hotellet så det var vana vid folk och inte särskilt rädda. De sprang en bit om man överraskade dem och kom för nära, men inte särskilt långt. Jag gillade att de höll till i buskarna för det gav en annan typ av bilder.
Hälsningar Lena
Vilken härlig morgon! Väldigt fin bildserie.
Som du vet så forkar min äldsta dotter på spindelsilke. Det är intressant att lyssna när hon berättar om vad de gör.
Senaste publicering https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/adfm.202002982
Svar från Lena Holm 2020-09-19 20:32
Tack Bengt,
så kul att din dotter håller på med spindeltråd och när jag kollade på publikationen ser jag direkt att både Ronnie Jansson och My Hedhammar (antagligen hennes chef och projektledare) är gamla kollegor. Det är ett väldigt spännande forskningsområde.
Hälsningar Lena
Så härligt! säkert blir man hungrig efter en framgångsrik morgonpromenad.
Söt råget, de kan bli vana vid folk, en säker plats så länge Runar inte öppnar fönstret.
Spindeltrådsforskning låter mycket spännande, det har ju skrivits om det i ett antal år.
Landskapsbilderna med molnen är rasande vackra!
Svar från Lena Holm 2020-09-19 20:36
Tack Stefan,
det var ju ett tag sedan Runar gjorde sitt misstag men jag hör ju i alla fall till den åldersgrupp som minns eländet :-) Här var rådjuren rätt säkra och de gömde sej inte för mej utan råkade nog bara vara i en buske när jag fotade. Spindeltråd är ett spännande forskningsområde och mitt bidrag handlar om att ta reda på hur spindlarna gör.
Hälsningar Lena
Morgonstund har guld i mun sägs det och det blev många vackra miljöbilder samt vackra svanbilder och den snygga flickan på slutet var också en fullträff.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2020-09-20 10:03
Tack Stig,
visst ska man helst stiga upp tidigt, morgonljuset är oslagbart, men det gäller ju också att ha en fin plats att fota på.
Hälsningar Lena
En trevlig bildserie med bl a dess molnformationer med dito speglingar som väl förstår att det är svårt att låta bli att fotografera. Favoritbilden är dock på rådjuren som kikar fram mellan lövverket. Mycket bra. Det är precis så. Oftast märker viltet oss långt före vi märker dem. Snyggt fångat ögonblick.

Mvh Jörgen
Svar från Lena Holm 2020-10-04 21:13
Tack Jörgen,
Du har så rätt. För det mesta ser vi ju inte viltet förrän det springer iväg. De här var vana vid folk och nöjde sej med att spana från buskarna.
Hälsningar Lena