En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Några sommarglimtar med fjädrar

I mitten av juni hade vi flugsnappare i holken på husgaveln. De var mycket intensiva med matningen och flög i skytteltrafik mellan "skogen" bakom vårt hus och holken. Flugan i bakgrunden undkom med blotta förskräckelsen.

Hannen var minst lika ivrig som honan på att förse de små med mat.

Det har ju inte regnat så mycket i sommar men det kom väl någon skur i juni när vi också fortfarande hade lite solrosfrön kvar och en automat. Den här stenknäcken kan dock inte förstå varför den måste dela med sej till en ekorre.

Precis som Ing-Marie försökte jag mej på kungsfiskare. Via FS fick jag ett tips om att jag kunde hitta ett par kungsfiskare i Örsundsbro. Vi hittade dem och som vanligt var 420 mm inte tillräckligt. Alla bilderna på kungsfiskare är kraftigt beskurna.

De flög som små vackra blå pilar över vattenytan ca en gång i halvtimmen och ljusförhållande växlade mellan väldigt mörkt i skugga till bländande ljust i solen, dvs antingen över- eller underexponerade bilder (om de överhuvudtaget var med på bilden).  

Trots allt blev det en underexponerad bild som jag gillar, men förstora den inte...

En morgontur till en damm utanför Uppsala. En häger får två ettriga tofsvipor efter sej.

 

Här var det någon som ropade "örn" på skrattmåsdialekt....jag såg ingen örn men stor kakafoni uppstod. Här hade det varit lämpligt med lång slutartid, men det måste man planera i förväg ( ca 10 s i all fall) eftersom ISO, tid och bländare ska ändras dramatiskt.

Eftersom jag har en grav att sköta om i Gävle blev det ett par turer dit i sommar. Jag brukar då också gå en sväng i Boulognerskogen för att spana efter forsärlor.  Jag hittade inga forsärlor...  

...men däremot en kull gräsandsungar som visade vad man ska äta när det inte finns någon som kastar brödbitar. De hade inga problem att jobba sej upp mot strömmen trots att det strömmade på rätt rejält.

Att se under vatten är inte heller något problem och att få huvudet helt översköljt hör till vardagen även om man fortfarande bara ha dun på kroppen. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2016-08-17 16:39 | Läst 2846 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Grattis, så himla fina fågelbilder. Speciellt kungsfiskaren. Den har jag spanat efter några gånger efter "tips" som visat sig helt värdelösa varje gång. Jättebra bilder Lena.
Svar från Lena Holm 2016-08-18 07:42
Tack Stefan,
som alltid när det gäller fåglar var det tålamodsprövande med kungsfiskarna. Hade det inte stått fyra andra personer där med kameror när vi kom hade jag nog trott att vi åkt fel. Det tog minst 30 minuter innan det kom någon kungsfiskare. De var ute och fiskade, men de hade ett bo tvårs över ån där vi stod.
Hälsningar Lena
Den svartvita flugsnapparen är en av mina favoritfåglar. Jag har haft ett par i en holk på gården några somrar, dock inte i år. Dina foton på Herr och Fru Snappare är jättefina.
Svar från Lena Holm 2016-08-18 07:43
Tack Erik,
vi brukar ha ett par flugsnappare i en av våra holkar och det är alltid lika kul att se dem komma med mat. De är mycket effektiva och snabbare än t o m blåmesarna.
Hälsningar Lena
Lite samma tanke här ang. blogginlägg. Jag har samlat lite "sommarfjädrar" i en mapp som jag tänkte skulle bli en blogg, men har inte kommit så långt ännu. Så mycket annat just nu.
En mysig samling bilder och kul att få se dina kungsfiskarbilder, nu när jag vet hur svårt det är att fånga dom när man inte har anlagda sittpinnar och ev. gömsle.
Klart jag förstorade din bild som inte skulle förstoras :-) Och det tålde den bra tycker jag !
ing-marie
Svar från Lena Holm 2016-08-18 07:46
Tack Ing-Marie,
man blir ju mer och mer kräsen på resultaten och en hel del utfärder blir inte något som känns värt att blogga om. Men det kan bli en samlingskollektion insåg jag när jag sorterade bilder en kväll. Kungsfiskarna var ganska pålitliga i sina rörelser med det var långt mellan fisketurerna och när de kom gick det ju så attans fort. Hade också behövt åka dit fler gånger men det blev inte av.
Hälsningar Lena
Håller med; fina fågelbilder allihop men med lite olika karaktär. Den första blev kul med flugan som sluppit undan tycker jag och bilderna på Kungsfiskaren är spännande...
Svar från Lena Holm 2016-08-18 07:47
Tack Lena,
flugan var väl inte riktigt planerad i kompositionen men den fanns med på en av bilderna och jag tyckte det blev lite roligt.
Hälsningar Lena
Åh, jag vill också fota kungsfiskare, dom är så vackra! Kul bilder där flugan och ekorren kom med i bakgrunden ;-)
Svar från Lena Holm 2016-08-18 07:49
Tack Sirpa,
jag tror att man måste åka till ett ställe där man säkert vet att de håller till och sedan vara mycket tålmodig. Ibland sätter de sej mycket nära har jag förstått. Jag skulle också gärna fotografera dem igen. De är oerhört vackar små fåglar men attans vad det går undan när de kommer.
Hälsningar Lena
Fina bilder på fåglarna Gillar Kungsfiskaren för den är speciell En kompis o jag ska åker och se om vi kan fotografera dem då har vi gömsle med oss så man kommer lite nära Dina kungsfiskar bilder är bra Ha en skön kväll : ) // Gert
Svar från Lena Holm 2016-08-18 07:51
Tack Gert,
jag tror att det finns fler kungsfiskare i södra Sverige och med ett gömsle borde det vara lättare. Stor dos tålamod behövs nog också men det känner du redan till med tanke på alla fina fågelbilder du visat.
Hälsningar Lena
Skön samling på lite olika fjäderklädda.
Kungsfiskare har jag aldrig sett i Sverige, hade inte koll på stt den finns här.
Kul att du fick bilder på den också.
Boloungnerskogen är en trevlig plats, brukar passa på att gå Hälsans stig då jag är där, söta andungar var väl bra kompensation för utebliven forsärla.
Svar från Lena Holm 2016-08-18 07:53
Tack Margareta,
kungsfiskare finns lite här och där även på vår breddgrad, men oftast ser man dem bara som ett blått streck som drar forbid. Speciellt ljud när de flyger förbi också men jag har aldrig förut hunnit lyfta kameran.
HÄlsningar Lena
Jag tycker väldigt mycket om dina reportage och bilder. Du är bra Lena!

Mvh Tommy
Svar från Lena Holm 2016-08-18 07:40
Tack Tommy,
glädjande att du gillar mina bilder och historier trots att jag inte visar några "samhällsreportage".
Hälsningar Lena
Trots "bara" 420 mm. så lyckades du få fina bilder på Kungsfiskaren. Jag har aldrig sett någon men den kan väl inte vara så sällsynt. Bilden på Skrattmåsarna är härlig det är inte lätt att räkna dem. Mycket fin bildserie.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2016-08-18 07:56
Tack Stig,
kungsfiskaren är inte så ovanlig som man kanske tror men den är svår att få syn på om man inte vet att den kan dyka upp. Det finns kungsfiskare i Fyrisån (Uppsala) men jag har aldrig hunnit lyfta kameran när jag sett dem. I det här fallet visste man att de hade ett bo tvärs över ån där vi stod så de flög in med mat med jämna mellanrum.
Hälsningar Lena