En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Väderöarna midsommar 2020

Midsommarafton på en av öarna vid Väderöarna. Trots pandemi valde vi att fira midsommar som vi gjort de senaste åren, med dykning på Väderöarna. Det var förstås corona-anpassat och det mesta av aktiviteterna sker ju ändå utomhus. Här har vi lagt till med båten för att äta lunch efter första dyket. Vädret var strålande och vattnet höll badtemperatur i ytan.

Vattnet var nästan helt stilla och jag kan inte minnas att vi haft en midsommar med så bra väder på västkusten någonsin. 

Bra väder på ytan betyder dock inte att det är bra under ytan. Sikten var bedrövlig och det var mörkt när vi kom ner en bit. Ibland blir det klarare på djupet med det var inte förrän nedåt 25 m som det blev bättre. Där kan man inte stanna så länge. Här en vägg med vackert orangefärgade "död mans hand".

Vi simmade in i en skreva som var full med småfisk. Trots att det här är ganska grunt är det väldigt mörkt. Man simmar tills det tar stopp. Då får man antingen backa eller försöka vända. Bra lampor är ett måste för att se någonting.

Vita anemoner och orange "död mans hand". 

En riktigt taggig sjöborre och en långbent krabba. Här är vi nog på ca 27 meter och det var mindre partiklar i vattnet. Temperaturen var 11 grader här nere och ca 18 i ytan. En skillnad som känns ordentligt, både när man går ner och på väg upp. Säkerhetsstoppet på 5-6 m blev alltid mysigt varmt och eftersom det inte gick någon sjö låg man helt stilla (inte skvalpande hit och dit som vi vanligen gör).

Det var gott om öronmaneter och leka med kameran vid ytan gick ju bra för det var så lugnt i vattnet.   

Det blev en del experiment med både naturligt ljus och blixt.

Speglingar på undersidan.

En till variant på spegling.

När vi till slut kom upp kom dykbåten sakta glidande för att plocka upp oss. Så här stilla är det inte ofta här ute.

Skeppare Anders är beredd att ta emot min kamera. Bilden är tagen med 12 mm fisheye så han kunde i princip sträcka ut handen och ta den. 

Mellan dyken åt vi lunch i solen på ön som jag visade på de två första bilderna. Varm mat i matlåda med goda tillbehör, kaffe och nybakad sockerkaka. Solskyddsfaktor på.

På den här ön är det normalt havstruten som är "kung" men fisktärnorna var outröttliga i sina anfall. De hade sina bon i andra änden av ön och dit gick vi inte. Det var ändå några som fick känna tärnorna svepa lågt över huvudet. 

Den här truten väntade på rester från lunchen och fick utstå hundratals attacker från fisktärnor. Jag fick alltså många chanser att få dem på bild.

Sälarna tog det betydligt lugnare och låg förnöjt kvar på klipporna då vi passerade dem (på rejält avstånd) för att åka tillbaka mot Hamburgsund, där basen ligger. Vi skulle ju också få midsommaraftonsmiddag.

När vi kom in i hamnen i Hamburgsund passerade vi båten som enligt Anders "fiskat upp vår middag".

Bordet är dukat med midsommarblommor och stora fat med havskräftor, precis enligt tradition. 

Havskräftor, vitlöksbröd och lite sallad (för den som vill). Vi satt länge till bords, men det blev ändå några kräftor över (och sallad).

Obligatorisk avslutning på midsommarafton är förstås en gräddtårta med jordgubbar. Det fanns för säkerhets skull två tårtor och det gick utmärkt att äta tårta även på midsommardagen. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2020-06-22 22:02 | Läst 1060 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hej Lena.
Fantastisk serie, som vanligt - gillas. Det var trevligt med det fina vädret du hade i år.
Här i DK firar vi först Sankt Hans kväll imorgon och alltid den 23 juni. Det tenderar också att vara med väldigt skiftande väder, men i år blir det både trevligt och varmt. På många ställen har "bålene" dock måste annulleras - på grund av rädsla för att det kommer att samla för många människor på för lite utrymme.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2020-06-23 21:12
Tack Erik,
då hoppas jag ni får en trevlig Sankt Hans kväll, trots vissa restriktioner.
Hälsningar Lena
Ser ut som ni hade en skön tur till Bohuslän, kan det bli så mycket bättre när vädret är med en och att det är t.o.m behagligt att vara ovanför ytan. Ibland har man gjort dyk där och man längtar bara att komma ner under ytan för att det är så blåsigt och regnigt ovanför. Här nere var det ok väder på midsommarafton men mulnade på kvällen och så följde två dagar med mest blåst, regn och något åska.

Dina bilder visar ganska väl hur det ser ut, fint med det gröna ljuset och död mans hand. Fina bilder även ovan ytan den med tärnan rakt över truten var ju kul. Maten såg också läcker ut.
Svar från Lena Holm 2020-06-23 21:14
Tack Peter,
vi hade finast på midsommarafton sedan blev det mer rmulet men det regnade inte på oss ute vid Väderöarna, dock i Hamburgsund. Det gröna ljuset och död mans hand är ju "klassiskt västkusten" + lite maneter.
Hälsningar Lena
Vilket trevligt midsommarreportage! Som vanligt läckra bilder både under och ovan vattnet. Och helt oavsett spelar ju vädret en stor roll.
Hälsningar//GöranR
Svar från Lena Holm 2020-06-23 21:16
Tack Göran,
visst har vädret betydelse men det går utmärkt att dyka när det regnar, bara det inte blåser för mycket. Det blir ju dock tristare att äta lunch och byta om när allt är blött.
Hälsningar Lena
Vilken härlig midsommar och kalasväder.
Vi var nyligen i bohuslän och nationalparken koster och tittade på natur och djurliv. Även vi hade fint väder och lite blåst. Riktigt skönt
Svar från Lena Holm 2020-06-23 21:17
Tack Nini,
Koster står på min önskelista. Vi har inte lyckats ta oss dit ännu.
Hälsningar Lena
Ni har verkligen haft det skönt ser det ut som här :)

Fina undervattensbilder som vanligt från dig, jag tror nästan att du trivs mer under vattnet än på land med kameran kanske ;) Cool värld är det iaf där under.

Fin serie som vanligt =)
Svar från Lena Holm 2020-06-23 21:18
Tack Joakim,
undervattensfoto är "min grej" så till viss del stämmer ditt antagande. Men det går ju inte att dyka varje helg, speciellt inte när man bor vid "fel" kust.
Hälsningar Lena
Speglingarna av Maneten och Tärnan blev riktigt roliga bilder, jordgubbstårtan får väl närmare tio av tio ..svår att motstå :)
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från Lena Holm 2020-06-23 21:20
Tack Gunte,
jag är nöjd med tärnan ovanför truten, men det krävdes rätt många bilder innan jag fick till den. Digitalkameror är bra på så vis, man kan hålla på tills man är nöjd. Dte var liknande med maneterna. Bara experimenterande där det mesta hamnade i papperskorgen.
Hälsningar Lena
Man kan bli lite avis för mindre, vilken strålande helg! Västkust besök i strålande väder och högsommarvärme till midsommar är inte helt vanligt. Vi har dock haft några fina midsommaraftnar på Resö, ett par mil söder om Strömstad och rätt nära Tjärnö, där ett av barnen, tefan, huserar med familj på somrarna.
Som vanligt bjuder du på både vackra och spännande bilder, både under och över ytan ifrån. Gillar manetbilderna, har förresten för mig det ska vara extra mkt maneter just nu! Många hälsningar
Svar från Lena Holm 2020-06-23 21:22
Tack Björn,
jag minns inte när vi hade så fint en midsommarhelg, det känns som evigheter sedan. Badtemperatur i havet dessutom. Det fanns en hel del öronmaneter men inte så mycket brännmanet. Jag tror att just öronmaneter kan föröka sej väldigt snabbt om förhållandena är gynnsamma.
Hälsningar Lena
Vilka läckra bilder, framförallt de under utan är imponerande. Det är verkligen annorlunda perspektiv på dem och du lyckas utnyttja det optimalt! Men även miljöbilderna är jättebra och maten ser läcker ut. Riktigt lyckat bildreportage! /Tommy.
Svar från Lena Holm 2020-06-23 21:24
Tack Tommy,
det är ju undervattensfoto som jag känner mej mest hemma med och jag har gjort det rätt länge nu. Maten var förstklassig!
Hälsningar Lena
Det ser ut att ha varit en härlig midsommar på många sätt! Kanonbra bilder både under och ovan ytan. Du är fantastiskt bra på undervattensbilder och den med sjöborren och krabban blir min favorit, men också flera manetbilder.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2020-06-23 21:26
Tack Bjarne,
undervattensfoto är ju "min grej" och jag har gjort det rätt länge. Jag gillar sjöborrarna med de långa taggarna och det blir fina kontraster. Krabban var en liten bonus.
Hälsningar Lena
Hej Lena!
Vilket fin midsommar ni verkar haft, trots corona. Och så fina bilder...gillade verkligen öronmanetbilderna vid ytan....
Svar från Lena Holm 2020-06-23 21:27
Tack Lena,
maneter är roliga motiv och jag tröttnar aldrig på att experimentera med olika ljus och vinklar. Dessutom finns det ju flera olika sorter.
Hälsningar Lena
Du verkar haft en fantastisk midsommar både över och under vatten! Och fina bilder som vanligt!

Hälsar
Eva
Svar från Lena Holm 2020-06-23 21:29
Tack Eva,
ja, vi hade en mycket lyckad midsommarhelg även om vädret inte var lika fint alla dagar. Det kom mer moln men eftersom det inte blåste var vi nöjda ändå.
Hälsningar Lena
Återigen en intressant och läsvärd blogg. Spegelbilderna med maneten särskilt fina i mina ögon. Och jag blev väldigt sugen på kräftorna. 😋😋
Svar från Lena Holm 2020-06-24 07:46
Tack Bengt,
maneter är alltid spännande motiv och man vet inte vad det kan bli för resultat. Kräftorna hade vi längtat efter :-)
Hälsningar Lena
Vilken härlig midsommar! Fantastiskt fina de blev med speglingarna av maneterna. Grymt trevligt väder också.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2020-06-26 09:16
Tack JOhnny,
vi hade en fantastiskt helg även om vädret blev lite mer mulet resten av helgen. Men det blåste inte så vi var nöjda.
Hälsningar Lena
Se där! En blogg jag missat.. misstänkte det när jag läste din nästa blogg! Ser hur fint ut som helst här!! Det går att göra mycket även i pandemitider.. håll avståndet till 'okända' bara! Sämre midsommar än så där kan man ju ha..
Hälsn!