En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Havsörnsfamiljen

Det är många här på FS som varit i Torshälla och fotograferat både fiskgjuse och havsörn, så jag begränsar mina bilder. Jag var där i morse och fick njuta av en hel familj med havsörnar. Här är det pappa som precis ska hämta en fisk.

Hannen är helt oblyg och kommer snabbt farande när det finns fisk i vattnet. Honan är mer försiktig av sej och hon kommer inte förrän avståndet till fisken är ganska stort. Honan är dessutom märkt, vilket, förutom beteendet, gör att man att skilja dem åt.

Hannen drar iväg med fisken till två skrikande "tonåringar" som sitter i en träddunge en bit bort.

Det är hannen som står för det mesta av matandet, enligt Lars-Erik som kör utfärden till örnarna. Här kommer pappa igen för en ny runda.

Vad gör då telningarna då de inte äter? De flyger runt och tjafsar om vilka utkiksplatser som är bäst, utövar luftakrobatik och bränner energi i största allmänhet. Här är mamma med och kollar.

Dessa flygbilder är kraftigt beskurna för avståndet var stort, men jag kan inte motstå att visa dem för upplevelsen att få se denna familj var något extra. Här är de två ungfåglarna...

...och här flyger de två föräldrarna. De tycktes också vilja ta en nöjestur denna soliga och varma septembermorgon.

Hälsningar Lena

Inlagt 2017-09-12 19:58 | Läst 641 ggr. | Permalink(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
En havsörnsfamilj är ju en upplevelse utöver det vanliga, värt att bevara. Fina och trevliga observationer i texten. Gillar särskilt bild 3; den är inte bara fin, den visar också hur relativt liten torson är jämfört med en ko, energitätheten i födan är väl ett huvudskäl till denna skillnad, men örnen måste ju också ha väldigt effektivt konstruerade organ. En fågelhjärna t.ex. är ju betydligt effektivare per gram än en däggdjurshjärna.
Svar från Lena Holm   2017-09-15 07:42
Tack Stefan,
i princip alla organ i en fågel är mer effektiva än hos däggdjur för att kunna möta de högra krav som flygning ställer på kroppen.
Hälsningar Lena
Oj så fint! Kanonbra bilder som vanligt från dig.
Ser havsörn lite då och då på mina hundpromenader men har inte haft kameran med mig vi nåt tillfälle, hittills!

Bästa hälsningar
Mats
Svar från Lena Holm   2017-09-15 07:44
Tack Mats,
havsörnarna är vanliga i Uppland och längs östkusten i den regionen så jag förstår att du ser dem ibland. Jag har även sett havsörn genom fönstret från mitt tjänsterum på Ultuna (södra Uppsala).
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Utrolig oplevelse. Tillykke med det - heldige asen !
Nummer 3 er toppen.
Mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm   2017-09-15 07:44
Tack Erik,
det var en härlig morgon och en fin upplevelse att få se hela familjen.
Hälsningar Lena
Fina bilder på de mäktiga fåglarna. Torshälla säger du, det ligger inte så långt från Västerås. Känns som att det är värt ett besök. Var i Torshälla? // Mats
Svar från Lena Holm   2017-09-15 07:50
Tack Mats,
utfärden startade från en liten hamn mitt emot Mälarbadens golfklubb. Sök på "Birdphotosweden" så hittar du kontaktuppgifterna. Det var fortfarande några fiskgjusar kvar men de har nog snart flyttat. Jag har visar bilder från samma ställe tidigare, även Ing-Marie och Fredrik Norling.
Hälsningar Lena
Har också sett flera som varit där och fått finfina bilder, precis som dina! Är ju hemmaplan för mig så måste nog ta en tur, kanske får bli nästa år. Vad har du använt för kamera och objektiv till bilderna!
Svar från Lena Holm   2017-09-15 07:53
Tack Sirpa,
det tycker jag absolut att du ska testa. Du behöver ju inte ens övernatta på campingen. Jag har använt Canon 5D mk III och ett Canon 100-400 (den nya). När man fotar fiskgjusen är en zoom bra för ibland kommer den väldigt nära. Örnarna håller betydligt längre avstånd för det mesta och längre brännvidd är inte fel men det har jag inte tillgång till.
Hälsningar Lena
Åh vilka fina bilder på havsörnarna! Fröjd att läsa, fröjd att titta på bilderna!/ Björn T
Svar från Lena Holm   2017-09-15 07:53
Tack Bjorn,
det kändes extra fint att få se en hel familj.
Hälsningar Lena
Kameran, och den bakom kameran verkar vara på topp.. men så brukar det ju vara! Jättefina bilder!
Hälsn!
Svar från Lena Holm   2017-09-15 07:54
Tack Jan,
man ska också ha en del tur :-)
Hälsningar Lena
Väldigt fina bilder, jag har aldrig ens sett en örn i verkligheten. / Peter
Svar från Lena Holm   2017-09-15 07:57
Tack Peter,
jag vet inte var du bor men i Uppland finns det en ganska stor population med havsörn och åker man ut till kusten är det nog nästan garanti att man få se en eller två på håll. Man ser även havsörn ibland i Stockholm och jag har sett en från mitt fönster på jobbet i södra Uppsala.
Hälsningar Lena
Härliga bilder. Inte så många förunnat att få se hela familjen på det sättet. Grattis :) /Frode
Svar från Lena Holm   2017-09-15 07:59
Tack Frode,
det var just "familjeidyllen" som förhöjde denna utfärd. Vi spanade länge på dem trots att fotoavståndet för det mesta var för långt.
HÄlsningar Lena
Eftersom jag inte varit dit så passar jag på att njuta av dina bilder.
Fotat och sett örn på andra ställen men örnar kan man inte få nog av.
Bild tre är ju mäktig, blicken, fisken och så aktion i ett.
Svar från Lena Holm   2017-09-15 08:01
Tack Margareta,
man kan inte få nog av örnar, jag håller absolut med. Därför la jag ut dessa bilder trots att det visats många och bättre bilder från denna plats tidigare.
Hälsningar Lena
Grymt bra bilder. Det som förvånar mig är hur fåglar och djur vant sig vid människor, men det är väl också så att dom präglas på sin omgivning. Dom här ungarna kommer förmodligen att lära sig av sina föräldrar, i det här fallet hanen. Förmodligen kommer fler i framtiden själva testa det här.
Sten
Svar från Lena Holm   2017-09-15 08:02
Tack Sten,
finns det mat lär sej många djur att acceptera viss närvaro av människor, på gott och ont.
Hälsningar Lena
Härligt att du fick se hela familjen !
Och ett gäng jättefina bilder som vanligt !
Ing-Marie
Svar från Lena Holm   2017-09-16 10:04
Tack Ing-Marie,
det var familjeidyllen som satte guldkant på turen.
Hälsningar Lena
Kul att du kom ut på en tur med örnsafarin :)
Roligt att örnarna var på hugget och kom ner och tog fisk mer än en gång som det blev på min tur, så det var nog bra att fiskgjusarna var kvar annars hade det nog blivit tråkigt för oss den gången :)
Hur många fiskgjusar var kvar när du var ute ?
Mvh
Fredrik
Svar från Lena Holm   2017-09-18 17:48
Tack Fredrik,
jag fick några dyk av havsörn på varierande avstånd och två eller tre dyk av fiskgjuse. Vi såg nog fyra gjusar totalt under morgonen.
Hälsningar Lena
Men vilka härliga bilder... nu blir jag rejält sugen.... Men måste nog ge mig när jag inte ens tagit hand om sommarens alla bilder.
Det måste vara speciellt när örnarna hämtar fisken... även om de inte är lika nära som Gjussarna.
Fina bilder och bra skrivet... som vanligt! :)
/Lena
Svar från Lena Holm   2017-09-22 07:40
Tack Lena,
det var en mycket fin morgontur både upplevelsen med örnarna och att bara sitta i solen på sjön. Det kommer nya chanser nästa sommar skulle jag tro.
HÄlsningar Lena
Vilken skärpa och vilket möte. Jag har sett havsörn men bara på håll när de kommer seglandes och det blir ett väldigt liv på andra fåglar. Detta måste ha varit speciellt att få tid att verkligen fotografera men även att få hinna uppleva och observera. Väldigt fina foton!
Svar från Lena Holm   2017-09-22 07:43
Tack Maria,
det går ganska fort när de dyker, men visst är det lättare att få bilder än om man bara ser en havsörn komma seglande. Vi har dock haft en del tur längs Norges kust tidigare, men man måste åka ut med båt. Vintergömsle är ju en annan variant om man vill komma nära dem och få många fototillfällen.
HÄlsningar Lena