En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Kungsörn kvart i fem!

I helgen hade jag bokat en plats i gömslet hos Vargas Vildmarkslodge med förhoppningen om att få se kungsörn. Efter en bekväm natt i min varma sovsäck tog jag plats bakom min riggade kamera och kikade ut mot åteln. Där var det lugnt....Solen letade sig upp över trädtopparna och det som visade sig framför gömslet var korp, skata x 5, en lavskrika och korp. 

Just denna korp kostade på sej en liten flyguppvisning som nog alla i gömslet fick en eller flera bilder på. Plötsligt dyker det dock upp något oväntat ute på vänsterkanten...en praktfull räv. Tyvärr så fick jag inte någon användbar bild på räven innan den drog iväg in i skogen.

Vi åt frukost,... drack en kopp te,... åt lunch,... spanade på skatorna,... spanade på de enstaka korpar som ibland svepte förbi,... drack en kopp te igen...skrev i gästboken.....och när solens sista strålar försvann bakom trädtopparna...

Landade plötsligt kungen framför våra ögon !!! Klockan är kvart i fem och det blir mörkare för varje minut! Jag började på ISO 1600 och var glad att jag tagit bort extendern. 

För att vara den enda örn vi såg på 10 timmar så bjöd den på en spektakulär uppvisning.

Det var som att rådjuret skulle dödas och anrättas flera gånger om innan den kunde börja äta på det. Det fanns inga andra fåglar i närheten som störde och vi smattrade glatt vidare inne i gömslet.

Örnen tittade åt vårt håll vid några tillfällen men den verkade inte bry sej nämnvärt. Dock var det uppenbart att den visste att vi satt där.

Här verkar det som att den försöker vända hela rådjuret.

Det flög pälstussar och snö i luften.

Tyvärr försvann ljuset ganska snabbt och nu gäller ISO 2500 (f4, 1/500s).

Efter denna praktfulla uppvisning nöjde sig örnen till slut och började äta mer seriöst.

I den tilltagande skymningen avslutade jag med några experimentbilder med lång slutartid (1/25 s). När mörkret sänkte sej gjorde vi alla små tillägg i gästboken....:-)

Jag är medveten om att snön är blå på många av bilderna, i synnerhet när det blev mörkare i skogen. Men om jag vitbalanserar för att få vitare snö blir de helt enkelt för varma (tycker jag). När örnen ätit tills den var nöjd och mörkret sänkt sej kring gömslet packade vi ihop våra pinaler.

Stjärnhimlen var fantastiskt när vi färdades med snöskoter genom skogen tillbaka till Vildmarkslodgen. Vargspår korsade skoterspåret på flera ställen men någon varg blev det inte denna gång. 

Tillbaka i stugvärmen efter skoterfärden avslutade vi med middag innan det var dags att köra tillbaka till civilisationen. Under de första fyra milen mötte jag bara en enda bil på de snötäckta skogsvägarna... 

Hälsningar Lena

 

Inlagt 2015-02-16 18:24 | Läst 7000 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Inte tittar vi på snön Lena :)
Vilken tur att ni fick utdelning till slut så att du fick ett gäng härliga bilder.
Och vilken snäll örn som verkade hålla igång lite extra där för er så ni inte skulle åka därifrån besvikna.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2015-02-17 18:55
Tack Ing-Marie,
det där med blå snö blir inte uppenbart förrän man lägger in bilderna mot en vit bakgrund. Jag har lurats av det flera gånger. Örnen höll verkligen igång och visade minsann rådjuret var det skulle ligga :-
Hälsningar Lena
Det är fina bilder på Kungsörnen korpen är också fin Skall själv till ett gömsle i morgon det blir ingen örn Det blir vråkar tror jag korp Ha det gott : ) // Gert
Svar från Lena Holm 2015-02-17 19:40
Tack Gert,
jag är mycket nöjd även med korpen även om kungsörnen förstås var en jättehöjdare. Jag är väldigt förtjust i korpar och skulle inte alls ha något emot att sitta på enbart sådana. Hoppas du fick en fin dag i gömslet.
Hälsningar Lena
Vilket häftigt skådespel du fångade! och vad gör lite blåvit snö....
Må så gott!
Svar från Lena Holm 2015-02-17 19:38
Tack Lena,
det var ett mycket häftigt skådespel! Snön är lite knepig för det är inte förrän man lägger ut bilderna mot en vit bakgrund som man reagerar på hur blått det kan bli.
Hälsningar Lena
Grattis till den fina upplevelsen!

Fina bilder blev det ju också.

Daniel
Svar från Lena Holm 2015-02-17 19:37
Tack Daniel,
det var en höjdarupplevelse som jag kommer att minnas länge. Vilken pampig fågel!
Hälsningar Lena
Wow! Vilket möte! Det var verkligen värt att vänta på!
Ha det så gott!
Svar från Lena Holm 2015-02-17 19:36
Tack Heléne,
det var väldigt häftigt när örnen väl kom och vi hade haft en mycket bekväm väntan under dagen.
Hälsningar Lena
Så spännande, de är verkligen speciella!
Mysigt ser ni ut att ha haft det också. :-)
Ha det gott!
Svar från Lena Holm 2015-02-17 19:35
Tack Ewa!
Det var verkligen mysigt, både på lodgen före och efter men även i gömslet. Gömslet är varmt och ombonat och man sitter mycket bra. Det är vilsamt för både kropp och själ att sitta och titta på naturen en hel dag.
Hälsningar Lena
2015-02-16 19:45   Håkan Vargas S.
Tack för trevligt inlägg och återkoppling till oss på Vargas Vildmarkslodge!
Ja, det var en lite besynnerlig dag ni fick uppleva. Normalt är betydligt mera rörelse utanför gömslet av skogens varelser och vi vet att ett antal kungsörnar och även en havsörn rör sig i området. Den här dagen måste alla ha spanat in och luktat upp nå´t som vargarna slagit - det var ju stundtals öde utanför. Det var som det skulle när örnen landade - ingen har lämnat gömslet denna säsong utan fina bilder! Precis som dina - jättebraá!
Varmt Välkommen åter - kanske för att "plåta" björnar till sommaren?
"Örnhälsningar"!
Håkan och Eva Vargas S.
Svar från Lena Holm 2015-02-17 19:32
Stort tack till er båda !
Det var som sagt lite besynnerligt öde, men kanske hade det hänt något i skogen under natten och mat fanns någon annan stans. Mysigt och mycket välordnat var det dock och vi fick ju en jättebelöning på slutet. I synnerhet med all den energi som örnen la ner på sitt sedan länge avlidna "byte".
Nu vet jag var ni finns och det är väl inte otänkbart att jag letar mej fram till er igen. Jag skulle gärna se stället i dagsljus och en björn är ju inte heller fel :-)
Hälsningar Lena
Vad häftigt! Man vill alltid ha mer ljus, längre tid på sig och framförallt nå närmare men de här bilderna måste du ju vara nöjd med. Hur långt var avståndet till örnen? Härligt vildmarksäventyr.
Svar från Lena Holm 2015-02-17 19:26
Tack Ingemar,
det var riktigt häftigt! Jag är inte så bra på avståndsbedömning längre men kanske 50 m. Jag har använt 300 mm och beskurit bilderna något. Lite mer ljus hade inte varit fel men visst är jag nöjd med bilderna, det är ju dessutom min första kungsörn.
Hälsningar Lena
Det blev många fina bilder Lena. Kul att örnen var så aktiv och bjöd på många luftsprång och rörelse. Avslutningen ser trevlig ut, hoppas Håkan bjöd på något riktigt gott.
Sten
Svar från Lena Holm 2015-02-17 19:22
Tack Sten,
Håkan bjöd på en god paj efter dagen i gömslet som fick en så perfekt avslutning när örnen landade i sista stund.
Hälsningar Lena
WoW! är jag avundsjuk? Bara...förnamnet. Skulle gärna ha velat uppleva detta och det är så klart så här örnar ska (borde kunna) upplevas och fotograferas. Eller..? Jag tar vad som bjudes och gratulerar dig till en häftig upplevelse och till fina bilder. Dessutom ser det ju riktigt mysigt ut. Du borde ha betalt för dina reklaminlägg. Nyss googlade jag mig fram till Hidden Cove Lodge och nu vill jag åka till Hälsingland.
Vem vet?
Eva
Svar från Lena Holm 2015-02-17 19:21
Tack Eva,
Hälsingland är ju avsevärt närmare....:-) Du skulle ha gillat att sitta här och spana och jag skulle gärna åka tillbaka för att spana björn till sommaren. Visst är det fint att få uppleva örnar på detta sätt men det är inte helt billigt. Jag tycker att när man är ute och bara spanar i naturen och plötsligt får en höjdarupplevelse så blir man så himla glad. På ett ställe som detta har man ju förväntningar när man åker dit och risken finns att man blir besviken för man kan aldrig veta vad de vilda djuren tänker göra just den dagen. Mina egna små utflykter ger dock aldrig bilder av den här kalibern utan man får mest glädjas åt det man får se.
Hälsningar Lena
Hej! Så läckert! Jättefina bilder allihop! Det där kan man kalla en "aktiv" ledighet tycker jag..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2015-02-17 19:12
Tack Jan,
det var väldigt läckert att sitta där och spana. När örnen kom till slut fick vi dessutom en toppenavslutning. Om det kan betraktas som en aktiv ledighet kan väl diskuteras, vi rörde oss inte mer än kanske 10 steg på mer än 10 timmar :-)
Hälsningar Lena
Vilken upplevelse det måste ha varit! Kul att du delar med dig av den. -Fina bilder och trevlig text!
Katarina
Svar från Lena Holm 2015-02-17 19:09
Tack Katarina,
det var en riktig höjdare och min första erfarenhet av att sitta i ett gömsle.
Hälsningar Lena
Härliga bilder på örnen! Och den andra på korpen är ju väldigt snygg!
Intressant berättelse om er dag!
/Niklas
Svar från Lena Holm 2015-02-17 19:08
Tack Niklas,
det var min första erfarenhet i ett riktigt gömsle och det var dessutom väldigt välorganiserat och bekvämt. När örnen till slut visade sig fick vi en perfekt avslutning på dagen.
Hälsningar Lena
Åh, vad häftigt att du fick så fina örnbilder, grattis!
Svar från Lena Holm 2015-02-17 19:07
Tack Sirpa,
den kom i sista stund och jag var mycket glad att jag hade en Mark III och inte den gamla 7Dn när ISO gick upp. Hoppas du trivs med din nya kamera.
Hälsningar Lena
Fin utdelning du fick! Härliga bilder, lO
Svar från Lena Holm 2015-02-17 19:05
Tack LO,
det var en höjdarupplevelse och min första kungsörn.
Hälsningar Lena
Fina bilder trots sen timma och höga iso-tal. Måste varit en häftig upplevelse att se den showen! Var någonstans i vårt avlånga land kunde du avnjuta detta? Ha en fin dag! Yvonne
Svar från Lena Holm 2015-02-17 19:05
Tack Yvonne,
det var jättehäftigt! Stället ligger i Hälsingland, söder om Alfta. Närmsta ort med skylt vid vägen är nog Gruvberget strax norr om Åmot, sedan kör man rakt ut i skogen.
Hälsningar Lena
Vad bra att du hade din kamera med dig som vanligt för det blev verkligen fina bilder på den imponerande rovfågeln!
Svar från Lena Holm 2015-02-17 19:01
Tack Dan,
jag hade en hel kameraväska och tillräckligt med minneskort för en hel flock örnar samt en och annan varg :-)
Hälsningar Lena
Sitta i gömsle kan var både mysigt och lite långrandigt. Gäller att ha trevlig förtäring med sig.
Satt i Norge och förvånades över hur olika havsörnen och kungsörnen kom. havsörnen lite försiktigt och trevande innan den var framme vid åteln och kungsörnen bara damp ner och plötsligt satt där.
Trevliga och fina bilder fick du trots tilltagande mörker och örnen tyckte kanske att de bästa matbitarna fanns på andra sidan av djuret.
Fin lodge.
Svar från Lena Holm 2015-02-17 19:00
Tack Margareta,
jag tyckte nog att dagen gick rätt fort ändå, fast vi inte hade så mycket aktivitet. Att få jämföra det båda arterna hade varit kul men då måste man kanske till Norge. De verkar dock ha en del aktivitet vid gömslet i Österfärnebo. Lodgen var väldigt mysig och det var en fin inramning att börja och sluta i den stora stugan. Lite synd att man inte fick se stället i dagsljus, men jag får väl åka dit på sommaren en gång.
Hälsningar Lena
Jättefin serie och vilken tur att han kom till sist, kungen! Måste vara en fin känsla efter att ha gjort resan upp och så väntat nästan ett dygn!/ Björn T
Svar från Lena Holm 2015-02-17 18:57
Tack Björn,
det blev en spektakulär avslutning på dagen i gömslet och en mycket fin uppvisning från örnen.
Hälsningar Lena
2015-02-17 11:01   Håkan Vargas S.
Ville bara återkoppla med lite "kuriosa"! Kanske kan vara trevligt att veta att den här kungsörnen är märkt i Pite Lappmark, 2013.
"Örnhälsningar"!
Håkan o. Eva
Vargas Vildmarkslodge
Svensk Rovdjursturism
www.swedenwildlife.se
Svar från Lena Holm 2015-02-17 18:55
Tack Håkan,
det är alltid kul att veta lite historia kring en individ om det finns att få.
Hälsningar Lena
Oj, vilka bilder, dom ska du väl vara supernöjd med. En örn så nära.
Tittar på sista bilden och tycker mig se 2 av mina fotokompisar Klara och Torbjörn. Dom skulle vara ute i nåt gömsle i helgen .
Marianne
Svar från Lena Holm 2015-02-17 18:52
Tack Marianne,
visst är det Klara och Torbjörn, insåg när vi satt och vänta på skotertransporten att ni kände varandra. Klara fick en toppenbild på räven.
Hälsningar Lena
Vilken jättefin fotoserie Lena!!!!
Hoppas själv på att få fota örn i Lofoten denna vintern också:o)
/Synnöve
Svar från Lena Holm 2015-02-20 07:39
Tack Synnöve,
jag hoppas du har tur och får se örnarna. De är mäktiga fåglar.
Hälsningar Lena
Oj, vad härligt det där måste ha varit! Så kul med alla actionbilderna på örnen, när den håller på med maten. Den stående bilden är extra maffig. Jag tycker vitbalansen är bra. Snön är blå i skymningen och det blir fel om man gör på annat sätt.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2015-02-20 07:41
Tack Bjarne,
ja när det börjar mörkna blir snön ännu blåare och det går absolut inte att redigera bort, då blir färgerna helt galna.
Hälsningar Lena
Visst är det så att snö är blå det kan man se på alla bilder innan man redigerar dem.
Jag kan ha fel men tror inte det.
Jag känner mig så glad att du fick den utdelning som du önskade få.
Vilka bilder till och med jag känner mäktigheten av bilderna.
Hur skall då inte ni fågelexperter känna det.
///Gun-Inger
Svar från Lena Holm 2015-02-20 07:42
Tack Gun-Inger,
det var ett höjdarögonblick när örnen landade och sedan bjöd den på en så fin uppvisning.
Hälsningar Lena
Vilken spännande upplevelse med "kungen"! Tycker också att korpbild nummer två är jättefin.
Måste varit ett riktigt äventyr ( har aldrig åkt snöskoter och inte varit norr om Falun ;-) och det ser så gemytligt ut i stugan också.


Hälsningar/Kirsten
Svar från Lena Holm 2015-02-21 13:57
Tack Kirsten,
det var en spännande dag och något som jag aldrig gjort förut dvs att bara sitta i ett gömsle och titta på naturen en hel dag. Spännande och rogivande på samma gång. Snöskoter är inte någon särskild upplevelse även om det väl är lite coolt när man åker ut i en skog i mörkret och det går vargspår kors och tvärs över skoterspåret. Vi stannade flera gånger och såg hur vargarna rört sej i området samt även platsen där de rivit en skogsfågel. Skotern låter väldigt illa (hörselskydd är att rekommendera) dessutom luktar den unk (avgaser). Det är ett praktiskt transportmedel men jag kan inte förstå nöjet i att bara åka skoter.
Hälsningar Lena

PS. Det finns en hel del fint norr om Falun....
2015-02-21 13:37   ANDERS GM JOHANSSON
HEJ LENA,

VILKA TOPPENBILDER OCH EN NATURHÄNDELSE SOM FÅ FÅR UPPLEVA.
JAG LYFTER PÅ HATTEN OCH GRATULERAR.

MED VÄNLIGA FOTOHÄLSNINGAR

ANDERS
Svar från Lena Holm 2015-02-21 13:49
Tack Anders,
kul att du tittade in. Även om det är en väletablerad åtelplats och ett gömsle som man betalar för att sitta i så finns det ju ingen garanti för att de vilda djuren väljer att visa sig. Denna dag tog det mer än 10 timmar för den store att behaga slå sig ner och det var precis på gränsen innan ljuset försvunnit helt. Vi fick en magisk stund.
Hälsningar Lena