En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Ölands norra udde och en liten juvel i skogen

En dag bestämde vi oss för att åka från södra Öland upp till den norra udden. Där står också en fyr, Långe Erik. Här fick vi också uppleva just hur ombytligt vårvädret kan vara på Öland.

Vi gick runt fyren och övervägde att stanna och spana här en stund, det var någorlunda lä på den sidan fyren. Ett tärna uppvaktar sitt blivande gemål med en perfekt överlämning i luften.

När vi kom runt på den andra sidan såg det ut så här och det var bara att huka sej. Råkall dimma blåste in från sidan.

Det vackra vårvädret försvann och det här var inte det minsta mysigt. Vi hade ändå underställ och vind/regntäta jackor. Vi gav upp ändå och åkte några kilometer till Trollskogen. 

Det fanns fina promenadvägar och inne bland träden märktes inte vinden alls. Den 900-åriga eken var ju ett måste på denna promenad.

Om man fortsätter gå kommer man till ett område med trolska krokiga tallar. 

Här skulle jag förstås haft ett annat objektiv men det hade jag inte riktigt förutsett. Tallarna var otroligt läckra i sina former.

Det fanns även döda träd som var svåra att motstå. 

Från de krokiga tallarna tog vi en genväg och hamnade på en annan stig med höga pampiga granar, klättrande murgröna och även en del lövträd. Riktigt mysig skog. Harsyran hade slagit ut och mossan lyste klargrön på marken. Efter ett tips från några andra besökare stannade vi upp och lyssnade med jämna mellanrum. Plötsligt hörde vi de höga klara sångstroferna från en väldigt liten fågel...

Det tog ett tag innan vi hittade den och upptäckte att det faktiskt var minst två brandkronade kungsfåglar som hoppade runt uppe i de höga granarna. Den här livliga lilla fågeln har vi hört förut men aldrig lyckats få syn på. 

Här var den plötsligt och även om den satt högt upp fick jag några bilder (och många suddisar då den knappt satt stilla mer än ett par sekunder i taget). Norra Öland har också sina pärlor, även om det verkar vara lite väl mycket turister här för att passa oss. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2021-05-24 22:34 | Läst 2218 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Hej Lena H.
Spændende motiver i troldeskoven. Tillykke med at få den lille "brandkronade kungsfågel" i søgeren.
Med mange venlige hilsner fra Erik.
PS: tænk at jeg har en fyr på Öland, som er opkaldt efter mig :-)
Svar från Lena Holm 2021-05-25 20:36
Tack Erik,
trollskogen var fin och jag hade nog kunnat bli kvar där väldigt länge men vi hade en ganska lång bilresa tillbaka till södra udden där vi bodde. Kungsfågeln var en bonus för även om jag visste att de fanns i trollskogen trodde jag inte att vi skulle få se den.
Hälsningar Lena
Tack för ett fint inlägg. Öland är unikt.
Svar från Lena Holm 2021-05-25 20:37
Tack Olle,
Öland har mycket att bjuda på om man gillar att vara ute i naturen.
Hälsningar Lena
Olle B 2021-05-27 01:34
Ja, jag vet. Vi bor på södra delen av denna fantastiska ö. Just nu möts jag av orkidéer när jag promenerar med mina hundar.
För två veckor sedan, var det Våradonis.
Blir snart en resa norrut, funderar på Hornsjön, har du varit där?
Tur att man inte känner kylan i bilderna med dimman. Mycket fin blev dom. Där har jag varit men mitt i semestertiden, mycket folk och starkt solsken .Fick inte en enda godkänd bild. Dina bilder från trollskogen är precis som jag önskat kunnat få ta. Men tyvärr. Vilken tur med kungsfåglarna också. Den har jag aldrig sett. Toppbilder uppe ifrån och ner.
Sten
Svar från Lena Holm 2021-05-25 20:41
Tack Sten,
vi märkte av att det var en del turister denna långhelg för de var i allmänhet inte riktigt klädda för vädret. Till skillnad mot fågelskådarna som var påpälsade för att stå ute i timmar med start i soluppgången. När dimman kom blev det väldigt kallt, men i skogen var det helt OK. Jag hade nog kunnat bli kvar betydligt längre bland de knotiga tallarna men vi hade ju rätt lång resa tillbaka till där vi bodde.
Hälsningar Lena
Kul med Kungsfågeln och snitsigt att få den på bild. Trollskogen är ju speciell, där kan man lätt glömma bort tiden då man hittar fler och fler "figurer" hela tiden.
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2021-05-25 20:43
Tack Gunte,
trollskogen var över förväntan och jag hade nog kunnat bli kvar där länge men vi hade ju rätt lång resväg tillbaka till södra udden där vi bodde. Kungsfågeln var en utmaning med jag fick ganska många chanser och det var ju två stycken så till slut fastnade en på minneskortet.
Hälsningar Lena
Kul att läsa reseskildringar, till Öland har jag iaf tänkt att åka i de närmaste åren, det är nog 20 år sedan jag var där senast. Man får väl välja någon vardag på vår eller höst för att slippa en del turister. Fint med tärnorna och kungsfågeln.
Svar från Lena Holm 2021-05-25 20:47
Tack Peter,
vi var till Öland 2018 och jag ville absolut åka dit igen. Vi skulle nog ha valt två veckor senare men då kunde jag inte vara ledig. Jag har alltid mycket att göra i slutet av terminen. Välj absolut dagar utanför turistsäsong, åtminstone norra delen är ju full med campingplatser och olika turistanpassade resmål. Södra Öland är inte lika poppis, och där håller många skådare till.
Hälsningar Lena
Öland är unikt och själv tycker jag om norra och västra sidan bäst. Även om jag den gången var ute långt innan semestrar tycker även jag det var för mycket folk.
Fin reseberättelse och bilder
Sådana skruvade tallar finns på torö och även hallands kustskog på vissa ställen. Väldigt häftig.
Grattis till kryss!
Svar från Lena Holm 2021-05-25 20:51
Tack Nini,
det är helt klart mer turister på norra Öland än på södra och det är nog mer attraktioner på väst jämför med östsidan. Jag skulle aldrig välja Öland mitt i sommaren men så här tidigt är det ändå OK. Vi håller ju oss också mest för oss själva och lagar vår egen mat mm. Tallarna var läckra och ganska oväntat.
Hälsningar Lena
Inspirerande inlägg och finfin bildserie Lena:)
Svar från Lena Holm 2021-05-25 20:52
Tack Mats,
Öland har mycket att bjuda på och innan det blivit packat med turister kan man hitta många fina platser.
Hälsningar Lena
Mycket trevlig bildserie med hög igenkänningsfaktor. Fantastiskt kul att råka på den här lilla fina fågeln. Fina bilder. Har bara sett den genom kikaren.

Hälsningar Jörgen
Svar från Lena Holm 2021-05-25 20:57
Tack Jörgen,
vi har haft brandkronad kungsfågel i ett skogsparti bara några kilometer hemifrån under ca två veckor, men det har varit helt omöjligt att få se den i toppen på den stora granarna. Däremot har vi hört den och kände direkt igen ljudet när vi hörde dem i trollskogen. De krokiga tallarna var också bättre än förväntat och så långt hade inte de turister som var på plats orkat gå (tack och lov).
Hälsningar Lena
Trevliga bilder att se. Där har jag också stått och fotat tärnorna med långe Erik i bakgrunden. Mycket fint ställe som man inte får glömma att besöka om man är på Öland.
Fina bilder!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2021-05-25 21:00
Tack Johnny,
när vi var på Öland 2018 kom vi aldrig så långt som till norra udden. Nu hade jag läst på lite mer och det skulle dessutom vara dåligt väder på södra udden så då drog vi norrut. Det finns mycket att se där och bara man inte är i turistsäsong är det nog hanterbart med gäster. Insåg att det var mycket fler campingplatser mm på norra delen av ön så det kan nog bli störande mycket folk.
Hälsningar Lena
Öland måste definitivt komma som resmål.
Trollskogen verkar mycket spännande både avseende träd och fåglar.
Fina bilder som vanligt.

Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2021-05-26 07:26
Tack Bengt,
Öland har mycket fint om man gillar att vara ute i naturen och vandra. Dessutom verkar det finnas en hel del markerade promenadleder i naturreservaten. Antagligen för att folk inte ska gå överallt.
Hälsningar Lena
Vilket väder ja. Grattis till den där kungsfågeln. Jättefin pippi :)
Och tärnparet med fisk leverans, snyggt Lena :)
Den skogen har jag läst om lite smått, kul att få se lite bilder på krokiga träd :)
Svar från Lena Holm 2021-05-26 07:28
Tack Joakim,
den skogen tror jag att man skulle kunna göra mycket mer av än jag hade tid till denna gång. Det fanns många träd "att utforska" ur bildsynpunkt. Det ligger också ett gammalt trävrak på stranden ganska nära. Den brandkronade kungsfåfeln håller till i delar av skogen men det var ändå en bonus att faktiskt få se den.
Hälsningar Lena
Fina och spännande träd! Det var nog 40 år sedan jag var i Trollskogen och jag kommer ihåg det som igår då jag aldrig sett något liknande men det jag kommer ihåg var dessa slöjor av lavar som hängde uppe i trädan. Det var ju den som skapade Trollskog-känslan.
Svar från Lena Holm 2021-05-26 17:07
Tack Sten-Åke,
kul att du tittar in i bloggen. Det var inte så mycket lavar som jag kan minnas och jag tror dessutom att jag hade fotat det om det fanns sådana stämningsförhöjare. Nu var vi inte där så länge så det kanske finns om man går längre in bland träden. Jag skulle behöva flera timmar för att utforska detta ställe.
Hälsningar Lena
Det är mysigt på den norra udden också, minns att även vi hade väldigt blåsigt sist vi var där.( det var nog ungefär den här tiden ) Men inte fullt så kallt som ni ser ut att ha här, brrrrr
Så kul att du fick så fina bilder på den kvicke söta kungen.
ing-marie