The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1169 / Synd att inte dom här grejerna fanns tidigare! Men nu finns dom, så vad är problemet?

 

 

  

Som jag berättat om tidigare så va det en och annan Leica-ägare som på 1930 och 1940-talet som gick och suktade efter en annan tillverkares objektiv att sätta på sin Leica!  Ett Zeiss Sonnar 1,5/5 cm!  Sonnaren gick ju att beställa i Leicafattning, men den här adaptern som Kipon gjort, är en bättre lösning!
Då kan man ha samma normalobjektiv på en Leica eller på en Contax! :)

Nu är det här en 1950-tals Leica, men det funkar bra här med!  Å så e det inte så dumt med ett handgrepp! Fast då får man ta av Leicaviten såklart! :)

 

Även om passformen för handgreppet inte är 100, för gäng-Leican e litet smalare än M Leican, så sitter handtaget fast, och kan sitta kvar då man laddar kameran.  Så man får se det positivt, tur att de här grejerna finns idag!


* Å ni kamerasamlarnördar, visst gillar ni den där lilla klisterlappen som sitter invändigt på bottenplatten!?  :)

 

 

Här ser man 1930-tals Sonnaren i genomskärning. Den glasbit som är markerad med ett X är i stort sett bara en utfyllnad för att man bara skulle få tre linsgrupper i stället för fyra. Det betydde mycket då det inte fanns någon antireflexbehandling.  Smart Ludwig Bertele!http://en.wikipedia.org/wiki/Ludwig_Bertele

 

Och så glöm inte Ellens i morgon!

/Bengan

 

 

Inlagt 2011-06-14 17:58 | Läst 4783 ggr. | Permalink

"Det var kul på Ellens idag! En liten kommentar till bloggen, sista bilden: Att den markerade X-linsen i Sonnar 50/1,5 bara skulle vara en "utfyllnad" för att man skulle få 3 linsgrupper i stället för 4 ... det är nog ett litet missförstånd... (Vilken är källan till detta?) Om det vore bara en utfyllnad skulle den bara behövt bestå av glas av samma index som den till vänster eller den till häöger... Nej men sorry, detta är nog tyvärr litet på tok. De tre linserna i den andra gruppen har med all säkerhet tre olika brytningsindex. Om det vore så enkelt, att man bara ville ha färre linsgrupper, hade det ju varit mycket enklare att man hade smält ihop gruppen 2 till en enda lins, hela den andra gruppen i st. f. 3 linser, sammankittade! Nej, så enkelt är det inte. Detta handlar inte om "utfyllnad" utan om bristen, då för tiden, på effektiv antireflexbehandling. Objektiv med bra skärpa måste ha flera linser med olika brytningsindex. Problemet var att flera linser gav upphov till allt sämre kontrast, ju flera linser man använde, pga interna reflexioner mellan alla dessa enskilda linselements ytor. En allmänn "dimma" av reflexer förstörde kontrasten. Lösningen då för tiden var därför att kitta olika linser med olika brytningsindex tillsammans så att man kunde dels få bra optiska skärpa (styra den nyttiga strålgången) dels undvika att förlora en massa kontrast pga interna reflexer, linserna emellan. Nu för tiden finns flerskiktig AR-behandling av extremt bra natur som gör det möjligt att använda många separata linser (utan kittning) för extremt bra prestanda utan kontrastförlust pga interna reflexioner. Och ännu värre: Nu för tiden finns ett sätt att göra linselement med vad som kallas asfärisk teknik! Leica Camera Solms (AG) hör till de ledande tillverkarna här. Tekniken kallas "blankpressning". Man behöver färre linser i varje objektiv och får helt överlägset resultat. Men dyrt blir det... Onödigt skarpt liksom...För film ;-)"


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Jag kan inte låta bli att tycka att det vore ganska "felrätt" att göra ett sånt där grepp i kolfiber:-)
Svar från Benganbus 2011-06-14 20:59
Undrar vad Thomas Meldert säger om det förslaget? ;) :)
Om du inte redan har skrivit en bok om allt detta så är det väl på tiden. In med allt från bloggen mellan pärmarna så blir det bra! Nackdelen skulle väl möjligen vara att det är synd om alla framtida inlägg som inte kommer med i boken.
Svar från Benganbus 2011-06-15 08:04
Har funderat på det här till och från...
Men det finns så mycket annat kul i tillvaron som tar tid! ;)
Tack för trevlig kommentar! :)
/Bengan