Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6442 // Lyxliv i timmerkojan! ;)

Mycket aktuell bild, tagen nästan nyss!

Och DN hade kommit, inget extra snöfall, ni ser här va, och lagom temperatur ute -4 ungefär (frånluftsvärmepumpen drar inte igång elpatronen vid den utetemperaturen) och vi köpte nybakt böd i går ett bröd som funkar bra även i dag och  så ett nyöppnat paket kaffe till första fikat nu på morgonen och senare påtår på Viksängen vid 14-tiden! Vad mer kan man begära om starten på en ny dag! Lyxliv liksom! :) Och igår litet motion, snöskottning! Skottade ut en extra parkeringplats då grannens bil va borta! Då slapp grannen skotta! Det gäller att passa på! :) Och vad mera lyxliv, jag behöver inte gå till jobbet heller, får lön ändå! :) Men ni ser fotspåren i snön här på bilden, tror dom sattes runt 06.00, det e en del som e på väg till jobbet!

Vad gäller annat, tex. Tv-tittande, så lyssnade vi på ett musikstycke om Rökstenen i går! Det är flera program om Sveriges historia just nu! Här är det musikhistoria! Det va en god vän som tipsade oss om musikprogrammet där Rökstenen ingick, jag har tidigare berättat om Rökstenen för honom! Flera gånger! ;) Och vad jag hörde så har den nyupptäckta historien om texten på stenen fått fäste även i en del Tv-program som här i programmet! Det är nog flera Uppsalaforskare som ler just nu! En av dom brukade för övrigt sitta och arbeta på Kafe Fågelsången! Ni som fotofikar där i Uppsla har kanske sett honom då och då? Här finns mera om Rökstenen!
"The Rök Runestone and the End of the World"

Nog för nu, jag måste fortsätta att läsa pappers-DN! :)

/Bengan

Ps. Nu e det inte om foto, så se upp! Fortsätter att känna AI på pulsen! ;) Chat hos Bing! AI hallucinerar ibland har man upptäckt! Visst låter det ovetenskapligt! :) Men så'nt här gillar jag! Så jag frågade AI om matematik, för AI verkar innehålla en del matematik, och då om Gödel, Turing och den ofullständiga matematiken, som vi litar på!  Och fick ett intressant svar!
Så jag tror på en slags mänsklig AI, just genom att den kan fabulera, men inte vilja erkänna det, utan skyller bara på programmerarna!
Det känner vi igen va? Att vi skyller våra tillkortakommanden på andra! :) :)

Postat 2023-11-30 07:16 | Läst 395 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 6441 // Unik Leica CL, filmframkallning och allmänbildning via AI

Min skolgång va åttaårig, men inte på samma ställe, utan det va Strängnäs, Stockholm, Strängnäs och så Stockholm igen, så nu känns det bra att AI kan hjälpa mig med några frågor som jag inte fick svar på i skolan! Duino-elegierna!
Och den som ser, ser även något konstigt här i svaret, "jag har ingen personlig upplevelse eller känslor, men jag kan säga att Duinoelegierna är djupt rörande och tankeväckande" Hallå, vad e det du säger, det här e ganska personligt i svaret! Och du säger djupt rörande! Är inte rörande en känsla?

Jag tänkte fortsätta med en fråga till AI på det här, men då va samtalstiden slut!! E det bara jag som undrar? E vi lurade igen? ;)

Ok, och så va det Leica!

,

Borde funka med 28 mm!

.

För övrigt under eftermiddagen, så va det framkallning av film! Två rullar HP5+

I morgon Fotofika på Viksängen! Det e litet ensamt där ibland, det e bara jag som fotar analogt! Nåja, jag tar iPhonen till hjälp ibland, som här! Men visst vore det kul med litet sällskap i den riktiga fotografin! :)

/Bengan

Postat 2023-11-29 19:12 | Läst 453 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 6440 // Gatufoto med 300 mm tele? Varför inte?

Det här är inte taget med 300 mm tele!

Och 300 mm tele kan tyckas konstigt att använda för gatufoto, men då kanske man skall försöka bena upp vad Gatufoto egentligen är! Eller vad som menas med Gatufoto! Men efter ett tags tänkande så hittade jag ingen bra utgångspunkt för att starta upp benandet! Svårt det här!
Men om vi vänder på det hela då och säger att vi har olika tycke och smak! Bra vändning va? :)

Men för att vara allvarlig, utgångspunkten e nog ofta att bilden skall vara tagen på gatan! :) Men det verkar gå att fota på andra ställen än gatan också! Så jag återgår till tycke och smak en stund till! :) Fast några, oftast äldre nutida fotografer, har sina facit från äldre fotografers gatufotobilder, och vill att moderna gatufotobilder också skall se ut som bilderna såg ut förr! Ungefär som han HCB tog sina bilder! Och gärna då i svartvitt! Fast världen är i färg numera! Så verkar det i alla fall vara i Gatufotopoolen här på Fotosidan! Mycket svartvitt alltså! Sedan att jag inte hittar så många bilder jag gillar, så där har vi det! Eureka! Jag kom på det!
Det handlar alltså om tycke och smak alltså! Fast med litet regler!  :)
*
/Bengan

Ps. * Nu höll jag faktiskt på att komma in litet djupare om tycke och smak, men det aktar jag mig allt för! Men det kanske kommer! :)

Postat 2023-11-29 08:50 | Läst 510 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Straight 6439 // Kalla oss för tamkatter i stugvärmen! Men alla e faktiskt inte tamkatter! ;)

En gång i världen så va vi vildkatter! :) Vi kunde allt, vi gjorde allt! Nästan i alla fall! Och livet va oändligt! För vi va unga!
Nu e det aningen litet annorlunda! ;)
Tänkte på det i morse när jag va utan bil och det snöade ute och filmjölken va slut och jag satt i stugvärmen! Hur skall jag göra tänkte jag, gå ut i snöyran och köpa fil eller vänta till i morgon ... ;)

Min fru tog bilen till jobbet i morse! Hon vågade inte lita på pendeltåget! Jovisst e hon pensionär, men en vårdcentral närmare Stockholm behövde hjälp med att vaccinera äldre och handikappade människor i deras hem! Så hon och en kollega, som också en pensionär, har gjort ett antal vaccinationshembesök under några dagar! 8000 steg typ per dag fick jag höra i går! När min fru kom hem igår, ganska trött, så sa jag, stor respekt för det du gör, innan jag kramade om henne!
Och så hade jag såklart mat och en del annat färdigt!

Och när jag tänkte på det här idag, så tänkte jag inte så mycket mer,
utan satte på mig kläderna och gick ut och handlade!

/Bengan

Postat 2023-11-28 15:24 | Läst 398 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 6438 // Nördblogg! Zeissobjektiv på Leica!

För er som inte vet, så tillverkade Zeiss objektiv till Leica redan från 1930-talet! Ville man ha något extra på sin Leica så va ett Zeissobjektiv ett alternativ!

.

Och i går kväll hittade jag ett intressant Zeissobjektiv i LTM-fattning på nätet! Ett Biometar 2.8/35 mm! Harry Zöllners lilla Biometar från sent 1940-tal! Jag har själv en Biometar, därför är det här extra intressant! Men en äkta LTM-Biometar den borde vara unik! Och jag blir såklart aningen misstänksam! Och att bara ett exemplar är tillverkat verkar aningen konstigt det också!

.Bläddrar i den litteratur jag har, men icke ett spår av någon Biometar i Leica-Fattning! Men siffrorna på den här objektivfattningen ser bra ut, fina Jenafyror tex! Men på baksidan, på den kam som skall ligga mot leicas avståndsmätarrulle, där ser det aningen litet underligt ut!? Se bilden här ovan!
Men Ok, det här kan säkert funka att fota med , och vore kul, men det e nog inte någon äkta vara i alla fall! Tror i alla fall jag!

.

Och så här lever min Biometar på dryga 2000-talet! :)

.

Och en Biometar-bild! På full öppning såklart! Ilford HP5+ 400 ISO! Från Fotofikat på Viksängen!

Och att kunna sin historia e viktigt, annars kan man bli lurad! :)

/Bengan

Postat 2023-11-28 06:58 | Läst 387 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 ... 9 Nästa