Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3845 / Jag tycker i alla fall att det e bra gjort!

Ok, en bild på en bil e väl inte så speciell, det kan jag hålla med om! Men ändå, motljus och stora kontraster brukar i alla fall vara en liten utmaning för ett objektiv! I alla fall om objektivet e från 1930-talet, och utan antireflexbehandling! Om det här varit en triplett på 3,5, typ Tessar eller Elmarobjektiv från den här tiden, så hade det varit aningen annorlunda, och kanske inte så märkvärdigt!

.Men den här Sonnaren är ett sjulinsigt objektiv på ljusstyrkan 1,5 och som sagt, inte antireflex-behandlad! Kan väl lägga till, att när Sonnar 1,5:an kom på tidigt 1930-tal, så såldes den nästan inte alls, det va ingen som trodde på att man kunde göra ett bra objektiv med ljusstyrkan 1,5! Utan Contax 1 levererades nästan bara med Tessar 3,5/5 cm! Men efter några år så vaknade man, även Leicaägare!

.

Å inomhus på bländare 1,5 så funkar det såklart fint!

Leica hade ju sitt ljustarka Xenon 1,5/ 50 mm också på 1930-talet, men det objektivet skulle nog inte klara den här ljussituationen med bilen lika bra, å det är jag nästan övertygad om! Xenon hade en helt annan optisk uppbyggnad med fler fristående linser!
(Skall nog försöka få tag i ett Xenon för en jämförande test vid senare tillfälle)

Ok, nog om detta just nu!

/Bengan

Postat 2017-06-24 22:52 | Läst 5123 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 3844 / Midsommardagen, kanske en dag för stilla reflektioner! ;)


Nåja, när jag tävlingscyklade, så kunde det vara en tävling på midsommardagen, å hur tungt kunde inte de vara, då man kom nästan direkt från festplatsen! Men det va då de! Numera e det ofta litet lugnare, dagen känns nästan som Långfredagen förr, ingen är ute och allt är tyst! Än så länge i alla fall! Nu kanske det e annat inne i en storstad, med här på landet i Gnesta, är det bara några hundägare som syns!

Vad gäller reflektioner, och foto, så imponeras jag av den teknik som många gånger fanns förr, och det som slår mig mest e frånvaron av planerad livslängd på de här fotoföremålen! Ta tex Contax-kameran som kom på marknaden under 1930-talet! Men Ok, visst fanns det svagheter, tex i slutar-konstruktionen, man måste ofta byta ridåband efter en femtio eller sextio år! Men se'n gick kameran i alla fall i femtio år till!

Se'n kom marknaden på att det här håller ju inte! Hur skall vi få omsättning på prylarna! Ni kommer kanske ihåg det här med glödlamporna som höll för länge! Och hur de stora tillverkarna skapade en hemlig kartell och bestämde max 1000 timmar!

Och med hjälp av skickliga reklammare, så skapade man även en ny, modernare människa, konsumtionsmänniskan! En otålig, nyhetskänslig människa, en människa känslig för nyheter och trender! Och där är vi nu, med en planet full av konsumtionssopor! :)

De borde inte vara sådana här dagar, lugna menar jag, det kan bli blir för mycket reflektioner när folk inte har nåt att göra! ;)

Annars så fotar jag ett tag till med några ickeantireflexbehandlade objektiv från 1930-talet, och upptäcker ingen större skillnad jämfört med de moderna objektiv jag har! I alla fall inte för amatörfotografi!  Det går väl litet långsammare att fota, om man nu har bråttom!
Jag är i alla fall imponerad över hur man kunde göra de här objektiven så bra utan datoruträkningshjälp, och med de fåtal glassorter som då fanns att tillgå på 1920 och 1930-talet!

Men visst e det här ett litet bakåtsträveri, tycker nog någon, att använda gamla grejer alltså, när det finns ständigt nyare att tillgå hela tiden!

/Bengan

Postat 2017-06-24 09:59 | Läst 5373 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 3843 / Går det att göra så?Med dagens bildbehandlingsprogram, och om man har bilder tagna i raw, så kan man fixa det mesta hos bilder som har några små skavanker! Kanske även skärpa upp i bildhörn, där optiken har tappat skärpan? Alltså, ge bättre skärpa än optiken har gett! Går det att göra så? Å det vanliga går ju såklart att fixa, struktur i nästan svarta områden, och även i nästan helt urfrätta bildområden!
Å göra raka bildkanter kan min Fujikamera göra! :)

Men att skärpa upp i bildkanten, de va frågan?

/Bengan

Postat 2017-06-23 09:01 | Läst 5403 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 3842 / Att ifrågasätta rådande normer!Det brukar vara konstnärers sätt att upptäcka nya vägar! Men att i en normgrupp, försöka sig på det, kräver grit! ;) Ofta så lägger konstnären av efter ett tag och inordnar sig i normen och får då  uppskattning! Ok, då e väl allt väl va?
De beror på vad man e ute efter! ;)

.Jag fortsätter att fota med ett annat icke antireflexbehandlat objektiv, en Sonnar 1,5 / 5 cm i Contaxfattning. (Den här optiken har förresten varit på test hos Hasselblad)

.Här en bild tagen med Sonnar 1:2/5 cm, där jag inte "kolat till bilden", utan försökt bibehålla det som kom ut ur den icke antireflexbehandlade optiken!

Skall bli intressant att se hur 1,5:an funkar i porträttfoto. Å andra sidan, de "skavanker" som finns i sådana här objektiv går ju att fixa i PS! Å andra sidan igen, varför då köpa så fantastiska objektiv man gör idag, då det mesta går att fixa i PS efteråt? :)

/Bengan

Postat 2017-06-22 13:21 | Läst 5316 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 3792 / Artificiell intelligens i hemmet! Å så Grit!
Man talar om artificiell intelligens, min dator e en sådan! När jag varit för länge på Fejan, nå'n halvtimme eller så, så stannar datorn, och det kommer upp en ruta, "Opåverkbart script! Du har varit för länge på Facebook!"  Då e det bara att starta om datorn och försöka komma in igen! Men den här uppstarten, och att få igång Firefox (och XP) gör att jag ofta hittar på nå't annat under tiden! Och att Windows XP inte uppdateras längre gäller inte för alla, jag fick en uppdatering i veckan!

I dag mera fotande med non coated optik! För allt skall inte vara så himla tillrättalagt!
Å de e för litet Grit numera! ;)

http://fof.se/tidning/2016/10/artikel/javlar-anamma-i-skolan

https://www.svd.se/hon-myntade-begreppet--na-framgang-med-grit

/Bengan

Postat 2017-06-22 08:04 | Läst 5168 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 3 ... 6 Nästa