Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3476 / Jag fattar inte att folk inte fattar!På internet så läser jag en massa konstiga saker som folk håller på med! Va e sunda förnuftet egentligen numera kan man väl fråga? Å som här i vårat foto tex! Hur rörigt e det inte överallt? Å så till råga på det, så använder man gamla grejer på nya kameror! Och måste skriva om det också! Hur framåtskridande e det på en skala? Och när man talar om det för dom, så bryr dom sig inte heller! Fattar dom ingenting? Saknar dom social kompetens kanske? (Å vi e flera som tycker som jag, vi brukar prata om det när vi träffas i fotoklubben)

Och inte minst, det här stör mig faktiskt i min egen konstnärliga fotoverksamhet! Jag kommer ingenstans själv när jag läser att folk inte fattar vad som e rätt och fel i riktigt fin och bra fotografi! Tänk att det skall vara så svårt det här med att fatta! (Å vi e som sagt flera som tycker som jag, vi brukar tala om det när vi träffas)

Jag skulle faktiskt önska mig mer konstnärlig arbetsro, i stället för att läsa om de här knäppskallarnas ständiga och onödiga fotoverksamhet ute på nätet! Förbjud dom, det vore det bästa för fotografin!

Å ute skiner solen, carpe liksom,
men jag undrar om man klarar sig med ljusstyrkan 3,5 på en digitalkamera? ;)

/Bengan

Ps. Va inne en liten stund för en påtår och kände att det här va en viktig fråga att lyfta! ;)

Postat 2016-10-31 12:28 | Läst 5508 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Straight 3464 / Vi delar våra bra och såklart riktiga åsikter alla mina internetkompisar och jag!

Intressant och tankeväckande läsning i DN i dag, bla om de algoritmer som styr våra nyheter på internet, tex på Facebook, men även i våra nyhetsmedier! Man har ju myntat ett begrepp numera, "Faktaresistenta nyhetsundvikare", å där bidrar nog algoritmerna hos de digitala medierna på sitt sätt!

Så, hur skall man få nyheter som inte e tillrättalagda av en redaktion? Eller förenklade nyheter! Eller åsikter som man kan lita på? Går det via internet, eller måste man gå ut i verkligheten för att själv se, eller begära "källa" till "nyheterna"? Eller "forska" själv?
Om det nu går att forska via internet? För när man söker, så styr algoritmer även sökandet!
Intressant värld vi lever i numera va? :)

Snart byte till vinterdäck!
Äntligen! :)
/Bengan

Ps.  Nattens nyheter - på en minut! Enkelt och bra va! Vad mera behöver man för dagens uppdatering av världen! ;)

Postat 2016-10-31 07:55 | Läst 5364 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 3274 / Idag bilfoto med Zeiss Biogon på Fuji X-E1!

Det blev en biltur i det vackra vädret i dag! Bara på asfaltsvägar såklart! Ett delmål va rastplatsen vid Oxbro! Stadiga bänkar och stenbord vid den rastplatsen! Där tog vi några bilder på bilen, Gert fotade med Contax G2 och Sonnar 90 mm, jag fotade med Fuji X-E1 och Biogon ZM!

.

Här e det fotat med iPhone!
Se'n åkte vi vidare till Nyköping och upp på motorvägen för en mycket kort tur, tidsmässigt, fram till Gnesta-avfarten! Å de e bra säten i bilen, man sitter fast och åker inte omkring!

.

Här e Zeiss Biogon 2/35 ZM på Fuji XE1:an!

/Bengan

Postat 2016-10-30 19:18 | Läst 5038 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Straight 3273 / Fler bilder tagna av den åttioåringe Biogon 2,8/3,5 cm!

Nåja, nästan åttio år är i alla fall Biogonen! Och optiken hade nog även fungerat på nå'n annan digitalkamera också, det enda va den udda objektivfattningen som behövde en ovanlig adapter! Se'n måste man också våga att sätta in det här objektivet i en digitalkamera, när man vet att objektivkroppen kommer väldigt djupt i kameran! (Optiken är från 1937, i en serie på 300 objektiv, och har Contax yttre fattning och optiken är inte antireflexbehandlad)

.Och att fota med Biogonen då! Det går utmärkt! Det tar bara litet längre tid att ställa in bländare/avstånd!

.

Och att man måste tänka sig för i vissa ljussituationer när man fotar icke antireflexbehandlat! Här va det rakt mot solen!

.

Men håller man handen över objektivet som ett litet skärmskydd, så blir det ändå bra!

.

Slutsats om det här då!
Jag tycker det e intressant, och även litet utmanande att pröva äldre objektiv och inse att skillnaden mellan ett objektiv från 1937 och 2016 ändå inte e så stor! Inte för en amatör i alla fall! (Nu e nog risken ganska liten att amatörer i nå'n större mängd prövar det här)

/Bengan


Postat 2016-10-29 20:41 | Läst 5161 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 3272 / För säkerhets skull var god att beakta, att det här är endast för förrykta! För i som här inträden!

Alltså, varning till fotokonstnärer och seriösa fotografer! Det här som kommer i bloggen är inte fotokonst!

.

För de fotohistoriska vingslagen fortsätter i bloggen! Å de först tagna dagsljusbilderna med den icke antireflexbehandlade Biogonen från 1930-talet kommer här! En optik som jag med hjälp av ett nanoskohorn lyckats pressa in i en Fuji X-E1:a! Det skulle vara intressant att kunna titta in i kameran och se hur nära optiken ligger kanter och väggar i kamerahuset! :)

.

Och de va inga större bildproblem, men det trodde jag inte heller! Här e det full öppning på optiken! Dom kunde göra optik även på 1930-talet! Å ännu tidigare också för den delen!
Å fler Biogonbilder kommer senare i dag!
Men nu gäller trädgårdsarbete framöver! :)

/Bengan

Postat 2016-10-29 10:08 | Läst 5244 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 ... 9 Nästa