Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2086 / I morgon e jag reportagefotograf med en digital Olympus! De ni analogister!

 

En kort nyhetsnotis om morgondagen alltså! För i morgon är jag reportagefotograf! Skall få instruktion strax om handhavandet av kameran! Det skall finnas någon slags motor i den här digitala Olympusen också! Så det e bara att ösa på med bilder! :) Just för att jag inte behöver ta hand om bilderna efteråt!  Lyxfotograf liksom! Jag skall bara fota några timmar för att sedan lämna  över kameran till "kopisten"! :) 

 

Här e kameran!  Jag har fått med några andra objektiv också, men kommer att köra bara med zoomen, det blir enklast och effektivast så!

/Bengan

 

Postat 2013-08-31 17:09 | Läst 7447 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Straight 2085 / Den bästa M-Leican

 

Nu kan det här bli litet oroande läsning för somliga, så fundera på om du skall läsa vidare till att börja med! Varning alltså!

Ok, du verkar ha bestämt dig, så varsågod!

Och nu säger nå'n såklart det här har du skrivit om förr! Det stämmer vad gäller förr, för det finns överliggare även på Universitetet Fotosidan, som kommer ihåg gamla tider, och vad som skrivits för flera år sedan, å det e väl bra vad gäller minnet, men den här informationen är för många av de nyanlända, unga friska fotografer liksom! ;)

Och så kommer det såklart synpunkter på det jag skriver, vänta bara så får ni se, om att det här e inte den bästa M-Leican, eller att M-Leican är överreklamerad, eller att det är den bästa M-Leican, eller att tiden sprungit ifrån analoga M-Leicaägare för det e nya elektroniska grejer som gäller numera!
Och vad gäller digitala kameror, så e din nyköpta digitala kamera gammal efter några månader! Kul va? ;)  :)

 

Hur som helst, vi som har en Leica M4, eller har haft en, vi äger även sanningen! :)

För att göra det hela kort!
M-Leica startade med M3, sedan kom M2, logiskt va? ;) Erfarenheten av de här modellerna M3 och M2 blev den fantastiska Leica M4, sedan va allt klart, och resten är historia och vidare bara kosmetika för att ha nå't att göra i fabriken och tillfredställa de som alltid behöver sk. utveckling, eller med ett modernt ord, progress! ;)  Ni vet, det kom ju exponeringhjälp i M6:an, och sedan litet mer elektonik i M7:an, se'n litet nostalgi M-Leicor och så de digitala M-Leicorna, å se'n en digital-Leica där man  bara kunde fota svartvitt och så några andra modeller! Allt för osäkra kunder som ständigt behöver något nytt! ;)

Men för att återgå till det väsentliga, Leica M4 står som M-Leicans Taj Mahal!

Mao, information för den som vill veta hur det verkligen förhåller sig! :)

Ha nu en fin helg! Och lufta gärna M4:an, ni som har en sådan, eller tänk på gamla tider ni som haft en M4! :)

/Bengan

 

Postat 2013-08-31 09:40 | Läst 10822 ggr. | Permalink | Kommentarer (20) | Kommentera

Straight 2084 / Facebook och avlyssningen hos NSA i USA! Eller har någon annan nå'n idé vad som händer?

 

Caféljus...


Litet underligheter e det, för varje gång då jag e på Facebook så händer det något konstigt! Då går datorn långsamt, och stannar efter ett tag, och går långsamt och stannar igen!? Så fortsätter det hela tiden! E det därför alla bostäver skall gå till NSA i USA för en säkerhetskontroll?

När jag kör Fotosidan, tittar på Tv via datorn, kollar på Youtube, sänder filer till Crimson, stora filer, så funkar allt mycket bra! Men så fort jag går ut på Facebook så stannar datorn!!

Nu låter det här väldigt konspiratoriskt, men då man vet bakgrunden om att Facebook, mfl samarbeter med NSA, så e de klart man undrar! ;)

Å under tiden jag skrev det här så låg Explorer stendöd i bakgrunden ute på Fejan!

Å för er som undrar varför datorn går långsamt, här kanske förklaringen finns! ;)
http://sv.wikipedia.org/wiki/National_Security_Agency

/Bengan

Ps. Å ursäkta att det blev två bloggar efter varandra idag! :)

 

Postat 2013-08-30 12:01 | Läst 7680 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Straight 2083 / Svartvita, murriga bilder, e det en trend? Eller lever det svartvita fotografiet, men hur då?

 

 

 

För murrig bild? Eller för mesig?

 

Eller e den här bättre...?

Sitter och tittar på svartvita bilder, i böcker och på Fotosidan och på andra ställen på webben! Och tycker att det har blivit en ny konstform bland svartvita bilder, det ska vara mörka murriga bilder, ofta behandlade i ett specialprogram och med "fin svärta" i bilden. Nu skall jag inte vara helt orättvis, jag har sett så'nt här tidigare såklart, och det kanske e trender som kommer och går. Detaljer i skuggorna e helt borta, eller så har man lagt bilden i ett hjälpprogram så det finns teckning överallt, men bilden e fortfarande mörk och murrig! Å dom som håller på med det här "mörkerjobbet" kanske kallar bilden kraftfull!  ;)

En gång i världen, för länge sedan alltså, så stod jag och kopierade hos en fotograf. Kalla det lärling, för någon bra kopist va jag inte. Men för att göra en bild lämplig för tryck, så gällde det att få teckning i det mesta i kopian, det vita i bilden skulle ha teckning och även i det mörka/svarta skulle det också finnas något att se, utan att bilden blev "mesig" för den skull! Nu ser jag inte det här så ofta. För det svartvita e verkligen svartvitt eller murrigt, eller hur man skall säga, och ofta hårt "kopierat" och gärna mörkt och med hög kontrast! Det verkar som själva ytan tagit över mycket av innehållet i bilden...!?

Nåja, en morgonreflektion i en ny bildvärld, där det helt klart e mycket bilder i alla fall! ;)

/Bengan

Ps. När jag satt och letade och tittade på bilder, så hittar jag en bild som påminner mycket om en mycket berömd bild. Men den här berömda bilden va tagen för så länge sedan att de som nu såg den här "nya" bilden tyckte den nya va helt fantastisk! Så ett tips, gamla bilder eller kompositioner eller motiv kan användas på nytt! Återvinning av gamla motiv! ;)

 

Postat 2013-08-30 07:45 | Läst 8534 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 2082 / Framkalla e lätt! Framkalla film alltså! Så här gör man på ett enkelt sätt!

 

 
Man tar en mörkrumssäck, en framframkallningsdosa från 1963, och sedan något färskare kemikalier, framkallare och fix alltså, å så vattenledningsvatten och Yes! Ett ganska enkelt recept!

Något som jag tycker mig märka då någon skall framkalla film för första gången, de e att många är osäkra! Och det skall vara både svångrem, hängslen och Gaffatape för säkerhets skull!  Och skulle man ställa en fråga i ett forum här på Fotosidan om hur framkalla film, så genererar det nog c:a 300 olika svar, lycka till!  Å så finns det såklart framkallningsspecialister, som använder olika filmer, framkallar i olika framkallare, olika tider, olika temperaturer, har olika fix, selentonare, fixerförstörare, olika stoppbad osv, osv, osv, osv, osv men det här framkallningsreceptet har jag som ickespecialist och fotoamatör använt  c:a  femtio år!

Så det går att göra det enkelt för sig, om man vill, för negativen håller med det här receptet i alla fall en 50-55 år har jag märkt! Och e man osäker för hållbarheten, så kan man alltid sedan skanna av negativen för säkerhets skull!

Så med hjälp av en mörkrumssäck stoppar jag in filmen i en framkallningsdosa alltså!

 Sen häller jag i framkallare, agiterar då och då under c:a 8-10 minuter,
sköljer sedan filmen med vatten i dosan i en 3 till 4 minuter innan jag häller i fix,
fixet som får vara i dosan en 10-15 minuter, och jag agiterar då och då.

 

Sista sköljen sker under kranen i c:a 20 minuter.

 

Sedan sätter jag till några droppar Yes i dosan, och skakar om litet.

 

 

 

Och hänger sedan upp med filmen på tvättlinan i tvättstugan!

Lätt som en plätt!

 

Målare i profil 1964

Negativet till den här bilden, från 1963, e framkallad efter receptet, och filmen ser mycket fin och fräsch ut fortfarande!

 

Å här e en senare bild efter samma recept!

/Bengan

 

 

 

 

Postat 2013-08-29 12:38 | Läst 10049 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera
1 2 3 ... 8 Nästa