** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5588 // I morse blev det mörkt i Gnesta! Provade då att ställa skärpan med Contax G2!

Nu skiner solen i Gnesta!

Men i morse så blev det mörkt! Satt och läste DN tidigt i morse när det blev svart! Riktigt svart! Hela huset blev svart, alla andra hus va svarta, inga gatljus lyste osv, osv! Ok tänkte jag, nu gick den riktigt stora proppen! Lyste mig fram med mobilen till en tänsticksask och tände några ljus! Å det e nu som eftertankens kranka blekhet uppstår! Hamlet ni vet! För det va -11 i Gnesta! Vad händer med pelletspannan? Har jag ved till vedspisen? Vad händer om det blir ett längre avbrott och vattentornet töms?

Öppnade vedluckan under vedspisen, där fanns ved! Men det ligger en skiva på spisen och en liten julduk! Och på skivan finns litet prylar, burk med pepparkakor, gårdagens post, och en del annat smått och gott! Det här är en bra avläggningsplats alltså! Men det kunde jag ta bort på några minuter! Se'n vet jag var vedkorgen står i källaren och utanför källardörren finns ved! Så inga större katastrofer vid ett kortare strömavbrott! En veckas strömavbrott hade nog blivit litet knepigare med vatten och ev matlagning på spisen osv! Nu kom strömmen tillbaka efter tio minuter! Men jag skall ändå fylla vedkorgen och plocka bort några större saker på skivan som ligger på spisen!

Vad gäller att ställa skärpa i mörker, så funkar det alldeles utmärkt med Contax G2! Sedan kan man såklart undra över varför man behöver kunna ställa skärpan i nästan beckmörker när det ändå inte finns någon film som klarar av det här beckmörkret! Typiskt Zeiss "overkill" skulle nog någon äldre Zeissnörd säga!  :)

För övrigt är det som vanligt när storhelgerna närmar sig, en lagning på en tand har lossnat! :)
Men som tur va fanns det en avbokad tid hos tandläkaren i morgon! Så jag får se om jag hinner till Tårtan, eller om jag kommer litet senare!

/Bengan

Ps. Pelletspannan verkar klara av ett strömavbrott! Den gick igång som inget hänt! Det kan ju finnas litet AI i kretskortet i brännaren! Eller så fattar inte pannan att det varit ett strömavbrott! Lika bra det, för AI e inga stora tänkare! ;)

Postat 2021-11-30 09:55 | Läst 1743 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 5587 // DN, Germaner och så Tårtan på onsdag!

DN e litet tunn på måndagar, misstänker att det händer inte så mycket i helgerna! ;) Hur som helst, första genomläsningen av DN är klar! Jag skumläser vid den första läsningen, senare blir det riktig läsning! Kan kanske ha att göra med att jag inte e riktigt vaken vid första läsningen! :)

Vad gäller övrig läsning, så läser jag just nu om Germanerna! De va Caesar som började benämna grupperna norr om Rhen Germani! Jag hittar såklart länkar mellan de sk. Germanerna och oss i Norden och vidare till Folkvandringstid, Vendeltid och mot Vikingatiden! Och mitt i allt det här finns såklart Beowulfkvädet! Han äventyraren som bodde på Gotland ni vet, och som gav Tolkien idén till Sagan om Ringen! :)

Vad gäller läsning, så tycker min fru att jag skulle läsa mer "riktig" litteratur! ;) Så vi tittade på Babel i går på Tv, och där kom det en del lästips! Kom att tänka på Biblioteket i Babel, när vi tittade på programmet, och han Borges ni vet! Borges skrev ju en del intressanta saker!

Mao, det finns mycket intressant att läsa! Vissa böcker kan vara onödiga att läsa kanske någon tycker! Det va nog därför man hade bokbål på 1930-talet!

Ok, det blir en litet osammanhängade blogg så här tidigt på morgonen, men det e i alla fall Tårtan på onsdag! Jag kan komma litet senare till Tårtan, men jag kommer!

Nog för nu!

/Bengan

Postat 2021-11-29 07:52 | Läst 1497 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 5586 // Reklam liksom!

Sitter och Läser DN på nätet på söndagsmorgonen (för pappers-DN har inte kommit än) och ser en del reklam i tidningen och undrar varför man gör en viss typ av reklam? Och hittar en sannolik förklaring till det i Forskning & Framsteg!
"Den vanligaste reklamen i dag är en bild av en människa, gärna attraktiv,  som visas tillsammans med ett varumärke, ett företag eller en produkt! Men fungerar detta verkligen? Inte är väl den rationella nutidsmänniskan så lättledd? Forskningen om reklameffekter visar att visuell samexponering i reklamen faktiskt fungerar. I typfallet visas alltså en produkt upp tillsammans med en anonym, attraktiv person, och det påstås inget om denna människa och hon eller han säger ingenting om sig själv eller om produkten. Hon eller han finns bara med på bild - som en stum skyltdocka". 

https://fof.se/tidning/2006/8/artikel/i-huvudet-pa-konsumenten

Annars rätt lugnt vid fikabordet i väntan på den riktiga DN! ;)

I går va det middag med släkten och senare på kvällen en promenad som vanligt! Fotade några bilder med Contax G2 och 28 mm! Analogt alltså! Kanske inte den bästa utrustningen för kvällsfoto, med jag tycker den här utrustningen är intressant, spännande och utmanande!

Nog för nu, för jag tror jag hörde tidningsbilen! :)

/Bengan

Postat 2021-11-28 07:37 | Läst 1238 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 5585 // Reflektioner!


"Reflektion kan hjälpa oss att se hur vårt tänkande om samma fenomen förändras över tid. Reflektion kan vara ett medel för att utveckla professionen och en brygga mellan våra tidiga erfarenheter och vår vilja att utveckla dessa. Genom reflektion blir erfarenheter till kunskap där samband mellan orsak och verkan blir synliga. Detta kan leda till ett mer medvetet handlande"

Jag hittade en bild på en telemarksåkare! Det är en kompis som åker! Stilen och tekniken är för en trettio år sedan! Man hade en fjällskida med stålkanter, med tåbindning och en grövre fjällpjäxa! Se även snölåsen! Mao, man kunde gå på tur med den här utrustningen också! De va själva vitsen! Det var en slags kombinationsutrustning! Jag tycker han åker vackert också!

Sedan kom "utvecklingen"!  Man hade börjat göra Telemarkspjäxor som Slalompjäxor! Skidorna blev mer lika en slalomskida och då gick det bättre att åka snabbt i en preparerad pist! Och så till slut så kom carvingskidor till telemark också med styva och höga pjäxor av plast!
Att gå på tur me den här nya och utvecklade utrustningen det va inte så lätt! Det va inte meningen heller! Telemarksåkning hade blivit en arenasport! Man åker i pisten för att synas!  Men visst kunde man ge sig utanför pisterna med den här utrustningen, det finns ju helikopter! ;)

Vad gäller att konsumera i den svarta veckan! Jag tolkar såklart det här svarta på ett negativt sätt! Negativt vad gäller planeten! Vi va på Viksängen i Södertälje och handlade böcker och ljusstakar i går! Sekond hand! Det känns bra, i alla fall på ett litet sätt! Inga nytillverkade grejer alltså, och pengarna går till välgörenhet! Här kommer några bilder från en av böckerna!

.

Idag fick jag även säsongsinfluensasprutan! Bra även det! För övrigt så va det en del fredagsgöromål! Så e det nog för de flesta på fredagar! Handla, städa litet, åka till Systemet, åka å kasta tomglas, tidningar och förpackningar samt bära in pellets! Nåja, bära in pellets kanske inte e så himla vanligt! ;)

Den andra halvan av familjen arbetar! Jobbar man inom vården så finns det jobb även som pensionär! Det e litet rörigt i vården just nu, det e nog det minsta man kan säga! Och inte blir det till någon hjälp av att några inte vill vaccinera sig!
Så det e en himla tur att man inte står i någon operationskö! Så litet tur har man nog!

Och inga analog bilder tagna i dag!
Men jag tror det går bra ändå! :)

Ha nu en fin fredag ni med!
/Bengan

Ps. Jag funderar på hur jag skall göra med Tårtan efter jul! Jag åker Pendeltåg in till Tårtan med ett byte av tåg! Det ena tåget går inte så ofta heller! Det börjar kännas litet segt med det här åkandet efter ett antal år! Så vi får se!

Postat 2021-11-26 16:46 | Läst 1359 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 5584 // Nu kan vintern komma!

I dag litet pyssel i maskinrummet! Pelletsbrännaren rengjordes, det e brännaren som är fotograferad i brännarservicerummet! Och så sotade jag pelletspannan! Ingen bild på pannan! Det här tar c:a två timmar inklusive rast! Och bör göras var fjärde månad! Så har i alla fall jag fattat det! Skall senare köra in sex säckar pellets i källaren! Kör tre säck i taget på en skottkärra från garaget till källaringången! Bättre att ta det den vägen än bära nedför en trappa!

Och så håller jag på att städa, och hittar såklart intressant läsning!

.

Tycker bilden blir bättre liggande!

.

.

Hittade även ett par skor i en garderob! Passar bra fortfarande! Jag tror jag köpte dom på Gul å Blå på 1980-talet!

.

Annars inga större nyheter!

Nog för nu!
/Bengan

Postat 2021-11-24 14:45 | Läst 1517 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 ... 9 Nästa