Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1526 / Extreme Ski med Fuji X100 innanför jackan! * Och Twang nu på onsdag!

 

 

 

 

 

Fint väder, mycket snö och fin backe för Telemark! Och Fuji X100, hänger som sagt, runt halsen innanför jackan! Att ha kameran i ryggan när man åker utför, är ofta ett tecken på osäker åkning! ;) :)
Eller att man åker för fort i en hård pist, när det som här finns bra alternativ! :)

Lovely long turns in soft snow, you can briefly say! :)

 

Och den 2:a maj, på onsdag alltså, så är det Ellens Fotografiska på Twang från 15.00!
Glömde att säga det i förra bloggen!  :)

/Bengan

 

 

Postat 2012-04-30 20:54 | Läst 8948 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 1525 / Telemarksskidåkning förr och nu! Och Åre bageri förr och nu! :)

 

 

 

 

Här är det litet tungt och blött i snön faktiskt...


Som de flesta nog fattar så kommer namnet på den här svängtekniken från Telemark Fylke i Norge, och var en svängteknik för att kunna svänga på skogsskidor i ospårad terräng. Det var en praktiskt teknik att behärska när man tex åker genom en gles björkskog i ganska djup snö.

Men den här tekniken var i stort sett bortglömd tills några enstusiaster började åka telemark i USA igen, och så spred sig det hela tillbaka till bla Norden.

 

 

Storulvån för ett antal år sedan! Ganska låga pjäxor, Alpina, och med snölås! Och inte så mycket folk va det i Storulvån på den tiden heller!  Och vädret va såklart även bättre då!   :)

 

Jag kom i kontakt med telemarktekniken första gången nå'n gång se'nt 1960-tal på en Friluftsfrämjandekurs i Vålådalen, men sedan hände inget hos mig förrän i början på 1980-talet då jag såg några åkare i Åre åka Telemark. Man kallade det för personalsvängen där då!

 

 

 

Classic Telemark


Och där startade även mitt åkande. Var bla på Teliskurs med en skidlärare som hette Micke (vad han nu hette i efternamn minns jag inte) och sedan åkte jag en del med Janne Thelin, träffade Roger Rask i Duved och i Fjätervålen, och så bevistade jag det första VM i Telemark i Hemsedal, hjälpte till som telisintruktör i ett läger i Fjätervålen, för nu va det telemark som gällde!

De hela berodde även på att jag va trött på pist och liftköer och nu fick jag börja att ramla igen! ;) Jag hade jobbat en del som skidinstruktör och skidlärare och då måste man ofta vara i en pistad backe och även vara ståsäker! ;) Så nu va det slut med det!

Visserligen kunde man som telisåkare börja dagen med några telisrepor i en nypistad backe, men då det blev köer så lade man på litet fästvalla och drog iväg bortom pisten för att hitta litet orört att åka i och se'n hitta en fin fikaplats efter åkningen, för man hade ofta thermos med fika i ryggan, och så återvände man till backen när liftarna va stängda, och kunde åka ned i eget och ensamt majestät! :)

Skidutrustning va ett par Atomic Ullriken Utfor från Platou Sport i Norge, Rottefellabindning och ett par Lundhags Telemarkskor, som påminde om ett par bondeförbundare man hade i lumpen!  :) Inte så mycket stöd i dom inte!

 

 Å här kollar jag moderna grejer i Åre i april 2012. Det här kan man nog kalla Haute Route-utrustning. De e dom här grejerna man åker mer och mer i Storulvån bla.

 

 

 

 

Här e mina nuvarande Telisskor, och bredvid ligger en tidigare modell av de bindningar som nu kommit i ropet igen i Storulvån.  (Jag hade en hel Haute Route-utrustning tidigare, synd att jag inte har skidorna kvar)

 

 

 

 

Se'n kom det även stabilare grejer för Telemark, men då blev turåkningen litet knöligare. Här är det en plastsko med klossar under bindningen så man kommer upp på skidan. Funkar fint även i pist!

 

 

 

 

Och nu de senaste Åren i Storulvån så upptäcker jag att "utvecklingen" gått vidare! Korta breda skidor, plastskor och en specialbindning! En mycket lätt och bra utrustning då det är mycket upp och ner, för de e egentligen en alpinutrustning med hällyft som det här handlar om.

 


 

 

 Lättåkt! Snön har satt sig! Här är det som en pist med blötsnö på ytan!

 

Men jag vet inte riktigt ännu om jag skall "investera"  ;)  i den här moderna tekniken,  visst är det lättare att åka på de nya grejerna, speciellt i brant terräng och i bristande skare och sån't, men jag känner nog att det är aningen större utmaning att kunna åka utför på "längdskidor" och i läderskor! :)

Så jag skall ta mig en funderare på vad jag skall göra, jag har ju c:a ett år på mig!  :)

/Bengan

 

 

Ps. Åre bageri var även litet annorlunda förr. Vi sitter gärna i den litet äldre delen. Och russinrutorna, som vi köper med oss på toppturerna, tycker vi också va litet annorlunda förr!  ;) Berättade det för Greger, så tror jag ägaren heter. Trevlig prick, han skulle kolla receptet sa han. 
Mer om toppturer och Åre kommer i kommande bloggar!

 

 

Åre bageri, den äldre delen!   Visserligen litet sämre utsikt upp mot Mörvikshummeln, men den vet vi ju hur den ser ut!  :)

 

 

 

 

Postat 2012-04-30 11:34 | Läst 11341 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 1524 / Och hur fungerade det att fota med Fuji X 100 ute på kalfjället i sol och snöglopp?

 

 

 

 

 

Här e vi nästan framme vid skidbacken.

 

Är åter efter några dagars Telis-skidåkning i Åre-trakten. (Storulvån, Åre och Trillevallen) Och den enda kameran som var med på turen var Fuji X100, och hur gick det då? Det gick utmärkt! :)

Visst kom jag åt några knappar då och då, som gjorde att jag fick backa ur nå'n funktion som jag inte ville använda just då, för kameran hade jag hängande i en halsrem på bröstet hela tiden, och då va det lätt gjort att nå'n knapp trycktes in avmisstag! Jag hade kameran hängande på bröstet både då jag gick uppför på skidorna och då jag åkte utför! :) De e fegt att ha kameran nedstoppad i ryggan när man åker utför! ;)

 

 

 

Å tyvärr så finns det inga liftar här ännu, så det e bara att gå upp....

 

Och det e nästan omöjligt att fotografera via displayen på fjället när det var sol och snö, så det e tur att det finns en optisk sökare på X100! Tack för det vakna tänket Fuji!

Ytterliggare rapport om fotograferande på kalfjället med Fuji X100 kommer!

/Bengan

 

Ps. Här en bonusbild från samma ställe, fast tagen några år tidigare.

 

 

 

Men det här verkar inte vara skidspår..?  Nå'n som vet vad det kan vara?  Järv eller Lo! Färska va spåren i alla fall! Och spåren gick sedan upp till stenen till höger, som knappt syns i bildkanten, och sedan tvärt vänster upp till den lilla toppen...
Frukostpromenad?

 

 

Postat 2012-04-29 09:31 | Läst 10897 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Straight 1523 / Två svartvita bilder från Kaffebaren i Gnesta.

 

 

 

Att fota med Fuji X100 i stället för med M Leica går bra. I vissa fall bättre, speciellt när det är beställningsbilder, eller reportage och liknande då det är bråttom att få fram bilder. I dag tog jag ett fyrtiotal bilder hos ART LAB i Gnesta, sedan tog jag några bilder nere i Kaffebaren. Jag blir mer och mer inkörd på X100 och känner att den kommer att fungera bra framöver.
Här har jag gjort två av mina färgbilder från Kaffebaren till svartvita.

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 Ha en fin helg!
/Bengan

 

 

 

Postat 2012-04-20 23:11 | Läst 9721 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 1522 / Bilder från det hemliga mötet på Kaffebaren i Gnesta i dag!

 

 

 

 

Jag blev inbjuden till ett möte i dag på Kaffebaren i Gnesta.  Vill inte berätta om vad som avhandlades på mötet, men jag kan väl säga att det händer saker i Gnesta! Jag har funderat på det här tidigare faktiskt, varför händer det så mycket spännande saker i en så'n här liten ort?

 

 

 I en tidigare blogg hade jag några funderingar varför det blir så här. Och det kanske är så här, att i en liten ort öppnar det sig större möjligheter genom att det är kortare beslutsvägar!? Och att det är lättare att få kontakter, för dom finns ofta tvärs över gatan!? Jag vet inte om det är så här, men det känns så i alla fall!

Och mina läppar äro som sagt förseglade om innehållet i mötet! :)

 

 

 

Men vi va inte helt ensamma i Kaffebaren

 

/Bengan

 

 

 

Postat 2012-04-20 17:38 | Läst 10278 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
1 2 3 ... 6 Nästa