Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2117 / Lättsamhetens lov mellan varven!

 

 

De e nog inte så dumt att varva sina olika fotointressen? Jag menar, att sitta med det konstnärliga tungsinnet i vintermörkret och fundera på varför de inte finns nå'n bra fotografi, det tär på krafterna i längden! ;)  När sån't händer brukar jag försöka ta tag i en annan del av mitt fotointresse, tex att fota med litet äldre kameror, eller som här, en nästan omöjlig kamera! ;) Fast allt e ju relativt! Skulle man fråga nå'n som fotat med en Contax S på 1950-talet, så fick man nog till svar, "Va e problemet?"
Tiderna förändras också! ;)

Så jag vill bara informera om att jag har satt en rulle Tri-X i Contax S, och tagit c:a tio bilder! :)
De skall bli intressant och se vad det blir i slutändan!

Så ett tips till alla fotokonstnärer, varva med nå't lättsamt då och då, se'n kan det gå bättre att komma igång med den "riktiga" och tunga fotograferingen igen! :)

/Bengan


Ps. Tog faktiskt litet seriösa bilder i morse nere vid Gnesta Station, till en annan blogg!

 

 

 

Postat 2013-11-30 11:58 | Läst 7108 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 2116 / Contax S och den nya tiden! Med respekt!


Contax S va den nya tidens kamera när den presenterades på sen't 1940-tal! En enögd spegelreflexkamera med utbytbar optik, det vi numera kallar för SLR! Det fanns tidigare en del liknande konstruktioner, men här kom framtiden, en prismareflexkamera! Kameran har en spännande historia från "ritbordet" fram till en presentation på S:t Eriksmässan i Stockholm 1948.  Men nog om det, för andra kan det här bättre!

 


Och den kamera jag har, och som syns på bild, verkar vara tidig! Har försök spåra vilket år den kommer i från, men de här tidiga kamerahusen hade mycket ologiska serienummer. Utseendemässigt så ser kameran tidig ut, men även senare tillverkade Contax S såg tidiga ut! Men den liknar mycket kameran på prospektet i boken!  Jag har luppgranskat bilden så gått det nu går, och luppgranskat en del andra bilder, även på nätet ;) och så ligger min kamera i ett serienummer som är litet tidigare än en av de kameror som exporterades till USA, och så är optiken från 1949!  Så min tro är, att optiken hört ihop med kamerahuset hela tiden och då optiken e från 1949, så är kameran från 1949 eller 1950. Och kameran fungerar fortfarande! Som en  Zeisskamera skall göra! :)

Men, det är nog svårare att fotografera med Contax S än med en Leica IIIf  ;)

När du tittar i sökaren på Contax S, så ser du ingenting innan du dragit fram filmen som då även spänner slutaren! Samtidigt fälls spegeln ned! Och det finns bara en slags "mattskiva", eller rättare sagt, det är underdelen på prismat som är slipat som en slags mattskiva! När du skall fotografera, så ställer du skärpan med öppen bländare, och det e litet knepigt, för det finns inga hjälpmedel på "mattskivan" och sedan när du ev måste blända ner, så ser du i stort sett ingenting genom sökaren/optiken efter nedbländningen! Allt blir ganska mörkt liksom! :)

Och för att göra det ännu litet svårare, bländaren har heller inga fasta klicklägen! Så när du står där och har ställt skärpan på full öppning via den litet glåmiga bilden du ser i prismasökaren, och se'n skall blända ner, så måste du ta ned kameran från ögat för att ställa in rätt bländare, och se'n ta upp kameran till ögat igen och försöka hitta motivet i den nu nästan helt nedmörkade sökaren, ett motiv som du hoppas inte rört sig! Lycka till! :)

Å ändå finns det en massa bilder tagna med Contax S, sannolikt även i familjealbum!
Och med tanke på handhavandet, så va nog inte alla fotografer förr!
Men dom som fotade med Contax S , respekt säger jag!  

Och så gick utvecklingen till dagens SLR eller DSLR, med massor av inbyggda hjälpmedel, så nu kan alla fotografera! ;) :)

/Bengan

Ps. Å så kommer de här litet underliga lustkänslorna, eller vad man skall kalla det, lusten att ta några bilder med Contax S, bara för att det inte verkar vara så lätt att fota med Contax S!  :)
Men Ok, jag skall ta en påtår, läsa Kulturen i DN och tänka på nå't annat,
så kanske den här underligheten går över... ;)

 

Postat 2013-11-29 08:59 | Läst 8291 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Straight 2115 / De e inte mycket jag vet om den här bilden...

 

 

Jag plockade fram några negativ i kväll och hittar som vanligt bilder jag inte känner igen, eller bilder på människor jag inte känner igen. Men här förstår jag att bilden är tagen på Gröna lund 1963, då den sitter ihop med andra negativ från Gröna lund som jag tagit det året. Och det här är för femtio år sedan, och jag tror, att den här unga kvinnan arbetade inne på Rouletten.

/Bengan

 

Postat 2013-11-28 23:34 | Läst 6839 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 2114 / Timjan, mejram å varm puch, vilken veckodag? Och så om "Alla är fotografer"

 


Nåja, de va ingen kunskapshögoddsare de här med Timjan å Mejram, de fattar jag väl också! ;) Men det höll på att sluta med en katastrof! Vikabrödet va nästan slut! Någon, kanske jag, hade inte noterat nivån på brödpaketet, så när jag tittar, bara en half kaka kvar! Fick blanda ut brödet med sellerityp, Falu Rågrut! De e som å blanda bark i brödet! ;)

Och så litet om det konstnärliga tungsinnet! Ni vet det där som stora konstnärer drabbas av, typ Van Gogh mfl. Å det här händer mig speciellt under vintern! Inspirationen ligger lågt, nästan på minus, å allt känns tungt och jag har svårt att komma igång! Blykeps alltså!

 

Nu har jag Roffe som draghjälp vad gäller utegåendet, väldigt vad det tjatas om att vara ute i dagsljuset, men jag tycker faktiskt det hjälper en del, och så har jag börjat käka D-vitamin, och min fru sade att det går snart över! "Vad vet du om det tunga konstnärsskapet", höll jag på att säga, innan hon sa, "snart blir det längre och ljusare dagar igen!"
Ok, jo de stämmer nog, tack....!  :)

Så var'e Svt och "Alla är fotografer".....
De som kvarstår i mitt minne e det man säger i början om hur många som numera fotograferar och alla miljoner bilder som läggs upp på Fejan varje dag men märkligt nog verkar inte folk bli bättre fotografer för det...?

Min fråga e då, vill man bli bättre fotograf, eller räcker det man gör med kameran! Man visar andra sin dag, sin semester eller sin maträtt! Man "slänger lappar" liksom, som man gjorde i plugget, med små noteringar på! Å de va inga konstverk, med det fyllde sitt ändamål!

Så jag vill nog påstå, att den som verkligen vill utveckla sig, vare sig som fotograf, eller kock, (med tanke på alla matprogram som sänds på Tv) den gör det nog inte genom att sitta och titta på Tv!

Men visst e det trevlig underhållning det här!
Å litet kul faktiskt!

Nog för idag!

/Bengan

 

 

 

Postat 2013-11-28 19:46 | Läst 7660 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 2113 / Kvinnor e underliga! Och så en misstanke om en konspiration! De handlar om Tv-licensen alltså!

 

Börjar med det som säkert de flesta män känner igen, att vi e födda innovatörer och konstnärer, men blir ofta missförstådda av den andra halvan av mänskligheten!
Jag skall förklara litet närmare!

Vi har fått en ny pelletsvärmepanna i pannrummet och då åkte en del annat ut med den gamla pannan, bla ett mycket fint värmereglage som satt i hallen! De va en liten snygg kvadratisk sak som satt på väggen som man kunde styra värmen i huset med. Och på den fanns även en klocka och en termometer och ett antal inställningsmöjligheter, typ, dag och nattemperatur, och man kunde öka eller minska värmen på elementen, och avstängning av elementvärmen och bara ha tappvatten igång.

Med den nya pannan så kom det bara ett vridreglage att sätta på väggen...
Ingen klocka, ingen termometer och då den här grejen e mindre än den förra, så syns en bit av originaltapeten från 1940!

 

Men det är här som innovatören kommer in! Kolla här! Lika bra som förut :)

Men då kommer det synpunkter direkt, "Va snyggt att ha fyra takpappspik som håller fast en väckarklocka på väggen där den gamla tapeten syns, och så som en liten topping, den där temometern du har när du framkallar film!"

Så sågades den konstnärliga och praktiska innovationen...  otack liksom....

Men efter en stunds diskussion så får jag ändå ha det här sittande tills jag, å gärna litet snabbt vad jag fattar,  hittar en "riktig och snygg klocka", och se'n lovar att spackla och måla över den här framtittande tapeten.... 
(Varför e de jämt så bråttom?)


Ok, de om de, å nu det nyvakna intresset hos Tv att pungslå oss fattiga datoranvändare med en licensavgift, och då anar jag en konspiration såklart! Om vi tex skall kunna titta på Tv via datorn, så måste vi kontakta Telia för att få en snabbare uppkoppling! Och i vissa fall köpa en ny dator! De handlar om pengar alltså! (Min dator e ju från 2003) Känns inte det här glasklart! De e såklart en sammansvärjning!!
Nästan allt e sammnsvärjningar numera! Tv och bolagen som levererar internetuppkopplingar har såklart gått i hop i det här utan att nå'n annan än jag fattar det!

Men de som jag nu hoppas på, de e att den ökande konsumtionsfattigdomen, som sannolikt nu brer ut sig av det här, gör så att julkonsumtionen minskar! Å vems e då felet!? ;)

Annars rätt lugnt idag, va inne i Kringelstan en vända och kollade leget!
Hemligt än så länge på vad jag kollade! :)

/Bengan

Ps. I morgon handlar det nog om foto i bloggen! För jag skall försöka kolla på "Alla är fotografer" via min frus Iphone! 

  

 

Postat 2013-11-27 16:58 | Läst 7329 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 ... 10 Nästa