Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1994 / "Omtag med analog teknik...?"

 


En god vän sa så i en kommentar i förra bloggen, och jag har funderat! Mycket! Och funderat igen! Den analoga tekniken är som jag sagt i några tidigare bloggar, klart krångligare att använda, den ger inte lika bra bilder i dåligt ljus, och ger inte lika bra skärpa i bilderna som den digitala tekniken, så valet efter den här uppräkningen borde ju vara självklar, skippa det analoga!

Men det e inte så lätt! Gammal vana kanske, eller nå't annat, och jag tror faktiskt det är nå't annat. Det känns som jag tar "bättre" bilder med det analoga!

Ser också hur det poppar upp analoggrupper både på Fejan och på en del andra ställen. Nu skall man inte dra för stora växlar på det här, utsikten är ofta begränsad om man själv är med i gruppen, men jag känner mig i alla fall inte helt ensam! ;)

Men ett omtag då, jo jag skall nog göra ett "omtag" då jag inte riktigt hittat hem i det digitala. Och ett analogt fotande, det sänker tempot också! Man är i alla fall tvungen att sänka tempot! Det ger ofta mer tid att fundera också!

Så jag försöker nog göra ett omtag, se'n får vi se hur långt det räcker! :)

/Bengan

 

 

Postat 2013-03-30 13:52 | Läst 8430 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Straight 1993 / Både Fuji X100 och Contax G2 funkar bra som boxningskamera för mig!

 

 

Den ena kameran är digital, den andra är analog, men de båda påminner mycket om varandra. Jag har börjat se aningen sämre på mitt högeröga, aningen alltså, men tillräckligt för att avståndsinställningen på en M Leica tar litet längre tid, då är AF en bra lösning!

Bifogar några analoga bilder! En har ni sett tidigare. Och bilderna är tagna med Tri-X såklart!

Å så mycket mer va det inte i bloggen idag!
Så ha en fin Påsk, som sagt!

/Bengan

 

 

 

 

Postat 2013-03-29 09:01 | Läst 9137 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 1992 / Får be om ursäkt att jag inte hunnit blogga! Eller så e det bara skönt att slippa min blogg nå'n dag!

 

Utsikt över Gnesta från gamla vattentornet

 

 

Tror det va ett hemligt ordens-sällskap som höll till inne i vattentornet...

"De e mycke nu", som vi äldre kommer ihåg från ett äldre Tv-program! Men jag skall inte klaga, i går va det tidig uppstigning för att titta på Gnesta vattentorn invändigt och sedan vad gäller utsikten. Å trappan va intressant! Av trä! Först går den upp längs väggarna till vattentanken, se'n blir det en liten spiraltrappa genom vattentanken! Och så drivor av fågelspillning! :)

Efterv det hem till en nyinflyttad Gnesta-bo för att se på hans utsikt över Frösjön och se på några av hans kakelugnar, sedan SJ-tåg in till stan, det tar 40 minuter, för besök på Naturkompaniet och försök till köp av fällkniv, sedan några bilder inne i Stadsbiblioteket, sen promenad till Ellens över Slussen och fika med Mats Adsten, se'n vidare till Kocksgatan 24 och så hem via SJ för se'n middag vid 20-tiden!
Och i dag nästan likadant, upp tidigt och ut med en snygg brud (min fru) på en snöpulsaskogspromenad med Roffe på en två timmar och se'n hem, och ut igen, och ut igen!!
Men har faktiskt hunnit med att framkallat film, senaste filmen från Kocksgtan och en gammal FP4 utgången 2007 som jag ville kolla om den gick att använda! Och det va inga problem! Har fem rullar FP4 liggande, så det e bara att köra!

Och i morgon kommer släkten, puh! Och då skall jag försökta ta några porträtt!
Ok, vad vill jag säga med det här då, jo att pensionärlivet e ofta en dans på rosor! :)

Ha en fin påsk
Önskar Bengan

Ps. Å litet kul va det ändå vid T-Centralen på kvällen då jag skulle ta tåget hem. Flera av Berlinmur-spärrarna hade egna funderingar om vilka kort som skulle få funka just då! :)  Å den här spärrvärden, MTR,  försökte också med sitt kort, tyvärr så funkade det inte heller så bra! :)


 

 

 

Postat 2013-03-28 21:58 | Läst 7882 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 1991 / Mat och åldrande! Mat och cancer! Att "banta" sig äldre och friskare! Funkar det?

 På spaning i Falsterbo 1995


Tittade nyss på Vetenskapens värld i Svt Play.
"Fasta är ett urgammalt sätt att må bättre, men fungerar det? Kan man låta bli att äta periodvis och på så sätt förlänga livet? Vetenskapsreportern Michael Mosely bestämmer sig för att förändra sitt liv, men han vill inte späka sig dagligen och äta nyttigt jämt. Därför beger han sig till Amerika för att hitta ett annat sätt att bli smalare, må bättre och leva längre. Han provar att fasta och dessutom undersöks fastande ur ett rent vetenskapligt perspektiv. Kan man äta vad som helst de flesta av veckans dagar bara man fastar regelbundet?"

Nu känns det här konstigt för oss som äter på bestämda tider, mycket för jobbets skull, och itutas att vi svimmar av blodsockerbrist om vi inte stoppar i oss en chokladbit var tredje timme! ;)

Men för människor för några hundra tusen år sedan så va det här nog inte så märkligt. Man hade ju inga butiker att gå till, utan man plockade maten ur naturens skafferi, och ibland så va det ont om mat, ibland så man måste gå litet längre för att hitta maten, och ibland så va maten närmare. Och efter den här litet mer rörliga livsstilen blev vår kropp anpassad.
Å man dog inte heller av att var utan mat några dagar! ;)

Och maten va även ganska fattig på proteiner, så det här sättet att äta och leva på, verkar vara bra för vår kropp, enligt programmet. Att äta litet ojämt alltså! ;)

http://www.svtplay.se/video/1120851/del-11

Intressant! Tycker jag!

/Bengan

 

Ps. Falk fotad i Falsterbo 1995 med M Leica och 35 mm och Kodachrome.

 

Postat 2013-03-26 19:13 | Läst 9265 ggr. | Permalink | Kommentarer (15) | Kommentera

Straight 1990 / Gör din grej liksom, å funkar det inte, så kanske det inte e din grej, att bli berömd fotograf?

 

Moria


Många har nog tankar på att bli en berömd fotograf! Och hur skall man göra då? Jag tror att man skall göra sin grej, alltså fota det man gillar och det ämne man behärskar! Också fota i ett ämne man känner för. Som man kanske brinner för! Sedan tror jag att långsiktighet är viktigt, och envishet. Men det här med långsiktighet och envishet kanske ev kan vara en bristvara i dag...?

Men jag tror i all fall att man skall borra sig vidare i "sitt ämne"! Det ämne som man gillar! Och man skall inte bry sig om vad andra tycker, inte så mycket i varje fall, för skall man tillfredställa alla, eller ta råd av en massa olika människor, som säger att dom har det rätta svaret, även under tex "bildkritik"  ;)  så kan det bli ett ganska utslätat fotograferande, och det blir ingen berömd på! ;)

Och kör man så här ett antal år, envist på sitt eller i sina ämnen, men ändå inte blir berömd, så kan det faktiskt vara så att fotografin kanske inte e min grej, eller en grej att bli känd och berömd på i alla fall?

Men man kan faktiskt göra saker för sitt eget höga nöjes skull också, och det tror jag många glömmer bort i "kändishetsen"! Att ha kul och trevligt med sitt fotande! Eller ha kul med sina kameror! Även om nå'n konformist har synpunkter på det här med att ha kul med kameror och inte fota så mycket! ;)

Så att ha kul och trevligt med sin grej, det tror jag e det viktigaste! Bara det kan leda långt!
I vissa fall så långt att man tom kan bli berömd, men det får man väl ta på köpet! :)

/Bengan

 

Vilse i pannkakan

 

 

Postat 2013-03-26 08:26 | Läst 8203 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 ... 8 Nästa