Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1581 / Att åka på retreat!

 

 

 

 Grövelsjön

 

Under en fjällvistelse hinner man ofta med andra saker än det "normala", tex att läsa en del,  både medhavd läsning och läsbart som ofta finns i hus man hyr. Medhavd läsning den här gången var några nummer av Forskning & Framsteg samt en populärvetenskaplig bok,  samt att jag även ställt om DN så den kom på eftermiddagen till huset "Sparven" i Småbruket Västerbäcken i Grövelsjön.
Dessutom fanns det i stugan en del veckotidningar.

Vad har det här med retreat att göra då?

I det här veckotidningarna finns det ofta en del läsning,  och då och då hur man skall "hitta sig själv" i dagens stressade värld, tex via kurser, eller reportage och liknande.

Jag har fjällvandrat några år och även vandrat på en del andra ställen, tex längs sandstränderna runt Skanör/Falsterbo på sena höstar och tidiga vårar, och vi som vandrat där har skämtsamt sagt att vi skulle ha kurser i sådana här vandringar och kalla dom "Föryngringsdagar vid havet!"
Eller i fjällen!

För jag tror, och vill även påstå, att vi människor är från början vandrare! (Och nyfikna upptäckare)
Och vi mår bra av att vandra, eller flanera, och fundera och titta på saker och tala om saker som man hittar under sin vandring, och även gå och samtala om andra, kanske även djupare saker under den här vandringen.
Man behöver man inte vandra till Santiago De Compostela eller upptäcka Nordostpassagen, utan det kan ibland räcka med mindre "vandringsupptäckter" för att hitta något som känns bra och intressant!

Nu fattar ni nog vad jag e ute efter va!?  ;)

En veckas fjällvandring, men det är ingen fällexpedition jag talar om, utan dagsturer med inlagd "kvällsvila" från tex Tv och massmedia, typ Fejan, Fotosidan osv ;)  Det tror jag kan vara ett bra och ganska enkelt alternativ till en Retreat-kurs!  :)

Och det går faktiskt att föra mycket intressanta existensiella samtal även under dagsturer i fjällen!  :)

 Och det går även att fota med annat än det digitala! Inte alltid kanske, men som som en semesteravkoppling kanske?   ;)

De va det om att åka på Retreat! :)

/Bengan

 

Ps. Roffe va såklart med och fick leva ett riktigt hundliv!  Och han va trött på kvällarna, inte bara fysiskt utan även mentalt av alla saker han upptäckte och såg under dagarna!  (Saker som vi människor ofta inte ser eller har en aning om)

 

 

The Call of the Wild

 

 

Postat 2012-06-30 13:51 | Läst 11633 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 1580 / Inga nyheter är bra nyheter! :)

 

Intressant att se hur fort man trillar bort från förstasidan i bloggportalen då man man inte skriver något på några dagar!  Nu kanske det är så att man också måste skriva något intressant också för att hänga kvar!? Eller..?  ;)

Nåja, jag har "vilat" mig från bloggandet en vecka, som kanske ingen märkt!  :)

Å inga nyheter är bra nyheter, vi har varit på kortsemester över midsommar faktiskt, på samma ställe som tidigare, i Småbruket Västerbäcken i Grövelsjön, och gått på samma stigar som tidigare, sett samma vyer som tidigare, men känner att det känns mycket bra, ett igenkännande på ett bra sätt, men vi har ändå upplevt nya saker.
Å så går man ned i vikt när man går i fjällen, vad det nu skall vara bra för?

Och vädret då, det som nästan alla talar om, det har varit bra, det kom några droppar regn på förra lördagen, se´n har det varit växlande molnighet, och litet blåsigt nå´n dag, annars helt Ok!

Vi har sett räv och ren, men få människor under dagsturerna, tittat på fotboll under nå´n kväll och klämt en öl därtill, och fotat litet på dagarna såklart.

Nu nästan hemma, och skall snart gå in i mailboxen,
eller förresten,  det tar tar jag i morgon!  :)

Ha en fin helg, önskar Bengan

 

Ps. Kul va, inga bilder i bloggen!  Men det kommer! I nästa blogg!

 

Postat 2012-06-29 22:06 | Läst 8082 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 1579 / Gnesta-Planket 2010, 2011 och 2012. Historia och nutid!

 

 

 

 

 

 

Fotograf Bernt Carlzon (Vasasta'n Stockholm) anlände via kollektivtrafik till Gnesta-Planket 2011 för att hänga sina bilder!  Respekt!

 


Börjar med en liten bakgrund: På våren 2010 bestämde Affe Johansson, Krille Kleréus, Mats Adsten, Micke Borg och jag (alla är vi på Fotosidan) att pröva en fotoutställning i Gnesta under sommaren.

 

 

 

 

Det är både svårt och lätt att anordna saker på sommaren då människor har semester, många fotografer har såklart också semester, men å andra sidan så fördubblar Gnesta kommun sitt invånarantal under den här tiden, så då kan fördelarna bli många besökare!

Förra året, 2011, hade vi över 500 besökare under de här timmarna!

 

 

 

Bilder och fotograf hade tex kommit ända från Ö-vik!

 

Nu är det Gnesta-Planket för tredje året i rad, och några lokaltidningar har redan ringt för ett litet reportage, kommunen har satt in oss i sin sommarannons och den eminenta nystartade webb-tidningen Gnesta-Posten har bett mig att skriva några rader om Gnesta-Planket!

 

 

 

DN fotografen och tillika DN-bloggaren Lars Epstein i samtal med Hans Johnsson från Ö-vik 2011.

 

Och idag började jag sända ut praktiska anvisningar via mail till deltagarna 2012!

Se'n e det en del annat att göra, tex en affisch, och försöka klura på mer "marknadsföring", mäta en gång till på planket för att se så alla får plats, prata med Per på Färghuset igen, prata med Håkan på gamla Godsmagasinet, Robban på Kaffebaren, Anna och Lena på kommunen osv, osv, osv...

 

 


 

Det är en del pyssel inför en så'n här utställning, men jag upplever det ändå som ganska "lättjobbat" just genom det positiva gensvar vi får av berörda, av "plank-ägare", av kommunen, lokaltidningar och butiker/matställen!

Och som jag sagt i nå'n blogg tidigare, här kommer det inte bara att finnas spännande fotografi, utan här finns ju även fotograferna på plats, så man kan ställa frågor, diskutera fotografi och även knyta intressanta kontakter!

Så välkommen till Gnesta lördagen den 28:e juli mellan kl. 11 och 16!


Slut för idag!
Och jag hinner nog inte blogga nå't i morgon,
för att plocka sju olika sorters blomster tar tid!

Så jag vill önska er alla läsare en trevligt och glad midsommar!
Och ta det lugnt med fotandet, det finns andra värden i livet på midsommaraftonen! :)

/Bengan

 

Ps. Och som jag också sagt tidigare, utställningen sker mycket centralt i Gnesta, c:a 50 meter från stationen, 2-30 meter från huvudgatan, och här finns butiker, matställen, bibliotek, bankomater, kaféer , osv, osv, så man nästan snubblar över dom!  ;)

 

 

Postat 2012-06-21 09:41 | Läst 10317 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Straight 1578 / Semesterkameraväskan utsedd! Det blev den kompakta Leica-väskan!

 

 

 

De e skönt när man bestämt sig, då kan man gå vidare med annat!  Jag valde den kompakta väskan!

 

 

 

Även jag får ha några lösa saker i fickan då och då. Jag valde också exponeringsmätare.  Tar även med en extrasökare i 1:1 och så motljusskydd. Och optiken blir FED! Intressant att få pröva en "Tessar" på en Leica!  :)

 

 

 

Hittade en äldre mätare, som fungerade!  :)  Och tänkte ta den först, men det hade blivit litet för klumpigt, så det blev den lilla Voigtländermätaren.

Slow Straight Photography!  :)

/Bengan

 

Ps. Kan inte låta bli att säga några ord om den här äldre Weston-mätaren som fungerar! :) Den borde vara en 50-60 år i alla fall!  Har försökt leta på nätet, men har inte hittat något tillverkningsår.
Modellen heter i alla fall, Weston Master Universal Exposure Meter,  Mod  S 74/715

 

 

Postat 2012-06-20 07:57 | Läst 9315 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 1577 / Även Leica-objektiv kan ha sina skavanker!

 

 

 


Många anser nog att ett Leica-objektiv är speciellt! Och det finns mycket mytos runt Leica- kameran och Leicaobjektiven, men man bör nog se det här från fall till fall! Och rent generellt så va Zeiss aningen bättre objektivtillverkare före  Summicron-objektivens tid, men nu skall det inte bli historia, utan praktiskt fotografi!

I min förra blogg talade jag om en lågintensitetkamera, en Leica Standard. Hela handhavandet av kameran vid fotograferande kräver eftertänksamhet, eller lågintensivt handlande alltså!
Men vid en okulärbesiktning av objetivet, Elmar 5 cm från 1932, så inser jag att många års "städmani" (Dammborttagning) har satt sina spår på frontlinsen! Man hade sällan något skyddande filter på objektiven på den tiden, utan det putsades intensivt.

 

 

 

Så nu tar jag med ett alternativobjektiv, ett FED-objektiv (till vänster) med samma ljusstyrka/brännvidd, men konstruktionen är aningen annorlunda invändigt, och objektivet är antireflexbehandlat!

Och nu kommer en fråga!  Jag har sett att det är en del frågor vad gäller olika saker i forumen här på Fotosidan, och att det även talas väskor, och även görs reklam för olika väskor, så då tyckte jag att jag va på rätt ställe för en fråga! :)

Så, vilken väska skall jag ha till semesterkameran?

 

 

Väskan till vänster är kompaktare, men då får jag bara på objektivlocket på optiken. (Optiken som då är infälld i kamerahuset) 

Väskan till höger ger litet mer frihet. Där kan jag ha ett UV-filter sittande på det infällda objektivet, eller ett motljusskydd med objektivlock på det.

Vad säger ni som har erfarenhet av kameraväskor? Vad tycker ni?

Jag själv är nog litet svag för den vänstra väskan. Utrustningen blir då även litet lättare att bära!

Tacksam för svar!

/Bengan

 

 

 

Ejdern (Leica 1932)

Fast så repig e nog Elmar-optiken ändå inte, här en bild tagen för några år sedan med kameran/optiken, och det blir ju ganska hyffsat..... eller?
(Kommer tyvärr inte ihåg vilken väska jag hade då)

 

Ps. Har faktiskt haft en Leica med fast optik för några år sedan, men den sålde jag då jag tyckte den va litet begränsad!

 

 

 

  

Postat 2012-06-19 11:00 | Läst 10296 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera
1 2 3 ... 6 Nästa