Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5375 / Amatörkamera kan man nog påstå!

Type: Solid body eyelevel rollfilm
Introduced: Jul 1946
Discontinued: Jan 1955
Film size: 620
Picture size: 2 1/4 X 3 1/4"
Manufactured: US
Lens: Meniscus
Shutter: Rotary
Numbers made: ?
Original price: $6.00

Jag har haft kameran stått i bokhyllan ett tag, och öppnade kameran för å se hur den laddas!
Kamran har inte stått i bokhyllan sedan 1946, lika bra att säga det! ;)

/Bengan

Postat 2021-04-30 09:25 | Läst 1807 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 5374 / Inte nytt från Västfronten! The Madness Continue! :)

Trots alla moderna lockelser, via en fantastisk marknadsföring i olika medier, typ "Köp nytt, köp bättre, köp billigare, så du är med" så fortsätter jag med att fotografera med en Kiev från 1963! ;)  Många oroas över det här beteendet, och då speciellt över att det inte kommer fram bilder tillräckligt fort! Jag tror att man e så inne i den moderna tiden, med bilder som ständigt kommer, och försvinner blixtsnabbt, att man har glömt bort hur fotografi gick till förr! Man startade då med en rulle film i kameran på våren, och framåt hösten lämnade man in den till framkallning i fotobutiken!  ;)

Nu försöker jag såklart öka takten, man vill ju hänga med i tiden liksom, så det kanske blir framkallning i helgen!

Nog för nu!

/Bengan

Ps. Skall in till sta'n idag och tar med Kiev 63:an! Slow Photography! :)

Postat 2021-04-29 08:23 | Läst 2190 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

Straight 5373 / Praktina? Menar du Praktica?

Så säger nog de flesta fotografer när man säger Praktina! Inget konstigt med det! Kamerahistorien är som all annan historia ofta styrd! Många gånger politiskt! Och det va det här också! Alltså, först så kom Contax S med inriktningen, sedan kom Praktina 1952 med bredden och tekniken! Men ett litet problem för de här kameratillverkarna det var att dom låg i Öst! Ni fattar va?

.Men det brydde sig inte japanerna om, för här fanns ju ett uppdukat kameratekniskt smörgårdsbord! Så det va bara att köpa några Praktina och plocka isär dom och göra sina egna SLR-kopior av det hela! Och inga större patentproblem fanns det heller! Det va väl ett smart drag av japanerna? Å så kom Nikon F, Pentax mfl! :)

Om Praktina alltså! :)

Nog för nu!

/Bengan

Postat 2021-04-28 08:00 | Läst 2122 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 5372 / Time pass fort liksom! :)

Tiden verkar gå fortare när man är äldre! Hur det nu går till! Hur som helst, när man blir äldre så kommer i alla fall ungdomssynderna fram! Jag har solat litet för mycket under åren, så då kommer det hudförändringar så klart! Så jag va å tog bort en liten hudbit på örat för en dryg vecka sedan och det syddes fyra stygn på örat! Å tyvärr inte med en tråd som går bort av sig själv! Så det blev borttagning av stygn hemmavid! Bra, för då kunde jag oja mig litet extra, även om det inte gav något resultat! :)

.

Annars så blir det en längre promenad var dag! Här är en skogsväg vi gick! Det e bra för äldre att röra sig säger mig fru! Förstår inte vad hon menar! Äldre, var då? :)

.

Vi hittade även ett ödehus under promenaden, ett hus som vi tittade in i med en viss viss svårighet! Det låg litet skräp på farstubron som försvårade det hela!

.

De va lågt i tak på vissa ställen i huset! Fuskbygge?

.

Huset verkade vara stylat, eller vad det heter!

.

.

Men det va fint utanför huset! Vårfint!

.

Vi hittade även ett mindre hus, sommarstuga kanske?

.

Och vi hittade även en fin fikaplats! Vi såg även några korpar som jagade bort en stor rovis! Dom hade sett rovfågeln på långt håll och kom farande! Rovfågeln låg och kurvade i termik och det verkade som en av korparna klarade termik ett tag också! Korpen kanske kollade hur rovfågeln gjorde! "Kan han så kan jag!" Korpar e intelligenta fåglar! Men till slut så blev det för högt upp, syrebrist för korpen kanske, och så gled rovisen iväg!

.

Vad gäller annat så har jag justerat en slutare litet till! Jag va inte riktigt nöjd med ljudet i slutaren! Det e inte så himla svårt ejentlingen att justera, man skruvar bara på en skruv i närheten av nummer 10 här på bilden! ;)

Vad gäller annat kul, kolla LP Fotos nätauktion! Mycket kul analogt där! :)

Nog för nu!
/Bengan

Postat 2021-04-27 20:36 | Läst 2255 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 5371 / Den moderna spegelreflexkamerans moder! Contax S!

Alldeles efter Andra Världskrigets slut presenteras den först moderna SLR-kameran! Nu blev det här ändå en slags kompromiss beroende på omständigheterna! Den stora bisten på råvaror och maskiner i ett sönderbombat Tyskland gjorde att man inte kunde fullfölja hela grundtanken med kameran, utan fick göra ett antal kompromisser i konstruktionen! Men man skapade ändå en liten praktiskt kamera, den kameran som va framtiden! Den enögda spegelreflexkameran! :)

Nu saknar Contax S det vi ofta är vana med på en SLR! Tex fresnellins, springbländare, klicklägen på bländaren, automatisk återgående spegel direkt efter exponeringen, exponeringsmätare, bajonettfattning för optiken! Så en av utmaningarna vid fotografering med Contax S i dagsljus är att ställa skärpan! Man har ofta objektivet nedbländat i dagsljus, och då kameran saknar något som liknar en fresnellins, så är det att ställa skärpan med ett mycket nedbländat objektiv mycket svårt! Mao, du ser inte ett smack genom optiken! ;)

Så att fota inomhus i dåligt ljus är lättare! Då har du ofta full öppning hela tiden! Och ser att ställa skärpan hyffsat! Om du dragit fram filmen såklart! Men då uppstod ett annat problem, känsligheten på filmen förr va mycket låg!:)

Visst har vi det bra idag! Bara trycka på en knapp! ;)

/Bengan

Postat 2021-04-27 09:14 | Läst 2298 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera
1 2 3 ... 6 Nästa