Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2354 / Bloggar man inte så finns man inte! :)

 

Nåja, man kan ha annat kul för sig än att blogga! ;) Vi har tex. kollat tillväxten på Måkläppen, hittat några fina fik, vandrat på Österlenleden, varit uppe vid Ale stenar helt ensamma i solskenet, vandrat på en sandstrand, också helt ensamma och då barfota, nåja, min fru va i alla fall barfota, och käkat ett äpple från Kivik och så har jag såklart fotat en del!

Jag kommer att visa litet bilder framöver! Mest "pictorialistiska", men måste framkalla bilderna först! ;)

Så nu börjar jag finnas igen! Litet i alla fall! :)

/Bengan

 

Postat 2014-09-30 22:08 | Läst 6269 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 2353 / Jag tror det silvriga e Pg igen! Har sett olika trendsättare som visar det i årets mode på mässan!

 

Årets mode! Och notera att den viktiga accessoaren framtill på objektivet, det skall också vara blankt!

Och vi som varit med några år ;)  vi har ju sett trender komma och gå! Även på kameror! Om man tar småbildskameran, så va det svarta Leicor i början och svarta Contax! Men så kom det silvriga även här på 1930-talet och höll nog i sig framåt 1950-talet, då började svarta kameror bli på mode igen! Och så här har det varit till och från! Just nu så verkar trenden gå mot det silvriga och minimalistiska men även litet funktionalistiskt! Jag tänker bla på den nya M Leican M-A och de nya Leicaobjektiv som visats på fotosidan! Dom e mycket silvriga och ligger helt rätt i tiden! :) Även Leicas nya kontorskomplex i Wetzlar går i det ljusa och i funkisstil!

Så nu blir min gamla blanka Fuji X100 modern igen, och en del annat i kameraväg e helt Ok att gå omkring med! Några år till i alla fall! Så det gäller att passa på!

Å här e  det andra trendiga grejer! http://www.youtube.com/watch?v=T7ftLN3zxoY

/Bengan

Ps. Och skulle någon ha en gammal M Leica liggande, i svartlack tex, så kan jag byta den mot min fina trendiga och silvriga Leica M2! Ett klart uppbyte! :)

 

Postat 2014-09-26 11:49 | Läst 7764 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 2352 / Test av C Sonnar T* 1,5/50 ZM, och jag blir aningen konfunderad...

 

Tidigare har jag bara läst om det här objektivet, men nu fick jag möjlighet att testa ett objektiv, och gjorde en fullöppningstest, som jag testar mina äldre Sonnarer! Men får inte skärpan att ligga riktigt rätt med C Sonnar T* 1,5/50 ZM!? De e samma kamera jag använder som när jag fotar med mina äldre Sonnarer, min Leica M6. Dumt nog testade jag inte bländare 2,8, där kanske skärpan ligger helt rätt, men det kanske blir nästa gång? Men då tycker jag det blir litet konstigt, att ha bländare 1,5 på ett objektiv, men där prickar man inte skärpan!

Tog flera bilder med optiken på bländare 1,5 och har kollat på alla negativen, på närbilderna där ligger skärpan litet längre fram än där jag ställt den! På ett porträtt där jag ställer skärpan på ögonen, blir nästippen skarp!

 

Här e en av bilderna! Jag har kollat bilden förstorad i PS, och skärpan ligger på nästippen, men jag ställde skärpan på ögonen! Å nå'n tips jag sett på internet när man fotar nära med bl. 1,5, de e att ställa skärpan på örat, då kommer den på ögat! De e inget aprilskämt!!

 

Var även tvungen att ta några testbilder i dag med ett av mina äldre Sonnar-objektiv för att se så det inte va fel på min kamera! Men här ligger skärpan där jag ställer den via mätsökaren! Både när jag fotade med en Sonnar 1,5/5 cm och en Nokton 1,4/40 mm. Och sedan då man bländar ner, då försvinner ju det mesta i skärpedjupet!

 

Det syns var jag ställde skärpan va! På mitt namn!  :)

 

Här ställde jag skärpan på remfästet! Å det e full öppning hela tiden, 1,5! (Men här kanske man skall lägga till aningen rörelseoskärpa och att det e fotat i en spegel i ett badrum!)

 

Även på den förstorade bilden syns det var jag ställde skärpan!


Så det verkar finnas ett inbyggt fokusshift på C Sonnar T* 1,5/50 ZM som kan sunas även då man fotar analogt!? Har läst på internet att flera hemjusterare fixar det här, man skruvar isär objektivet, flyttar fokus på objektivet så det passar att fota med bländare 1,5 tex. Det här verkar Zeiss också göra på uppdrag! Men nu skall det ju också sägas, att bländar man ned, så verkar objektivet vara mycket, mycket skarpt!

Och om det nu inte finns ett fokusshift på de äldre 1,5/5 cm-Sonnarerna, till Contax och även till Leica, så verkar det som om den här nya Sonnar-konstruktionen har ett fokusshift inbyggt! För det finns skillnader i uppbyggnaden mellan de äldre Sonnarerna och den nya C Sonnar T* 1,5/50 ZM!

Vore intressant med en mer seriös test, i ett labb tex, och sedan en analys av någon objektivkunnig om varför ett fokusshift på just C Sonnar T* 1,5/50 ZM!

/Bengan

 

Postat 2014-09-25 19:08 | Läst 7094 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 2351 / Inte nå't foto idag, trots att kameran va med hela tiden, och så Tårtan i morgon!

 

  

 

För ibland e det en del annat att göra, som i dag då jag va på bilverkstaden i Södertälje, men tids nog blir det bilder, så jag e lugn! Var sak har sin tid! Å det skall var kul att fota, inte av tvång! ;)

Nu på eftermiddagen fick jag litet ledigt i alla fall ;) och satte mig att titta på några filmsnuttar på YouTube! Här är slutet på en film jag tittade på, Carmen av Carlos Saura. Tycker Carmen har många både spännande,  och ovanligt filmade scener. Ni ser även Paco De Lucia i bakgrunden vid något tillfälle! http://www.youtube.com/watch?v=SxPe8HX9Rmo

De va de om det, och imorgon är det Tårtan!
Väl mött då!
/Bengan

 

Postat 2014-09-23 18:33 | Läst 6832 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 2350 / Höll på att glömma, de e ju Ellens nu på onsdag! Tårtan alltså!

 

 

Som vanlig e tiden på Tårtan från c:a 15.00 till framåt 18.00!
Man kommer och går när man vill!
Så väl mött!

/Bengan

Ps. Å snart e det Fotomässan igen! Med gratis fika! :)

 

 

Postat 2014-09-22 15:16 | Läst 6522 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 3 ... 7 Nästa