** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3057 / Unik bildsensor! Så står det i tidningen i alla fall!


Fick en länk från Södertälje före helgen, men jag har varit upptagen några dagar med en släktträff så jag har inte hunnit kolla på länken ordentligt! Men nu har jag kollat, och det e en partiskt länk så klart, å då kan man väl undra om den här sensorn e så bra? Någon annan än Fotoklubben i Södertälje som har erfarenhet eller synpunkter på sensorn?

Länken ledde till en artikel i Ljud & Bild 2013!  (De e såklart även årtalet som gör mig misstänksam... 2o13 e ju väldigt länge se'n...) Men Ok, så här står det!

"Unik bildsensor!
Och det finns ett speciellt skäl till. Två stycken faktiskt, för Fujinon-zoomens optiska prestanda är väldigt fina, fast det ska vi återkomma till. Bildsensorn i kameran är samma X-Trans CMOS som sitter i X-Pro1. Med 16,3-megapixlars APS-C-format och måtten 23,6 x 15,6 mm.

Till skillnad från andra bildsensorer har inte kamerans X-Trans-sensor något lågpassfilter framför bildsensorn för att minimera moaré. Det beror på att ett sådant filter kan stjäla lite upplösning och skärpa. Fujifilms ingenjörer har undvikit moaré-problemet genom att placera röda, gröna och blå ljussensorer i ett nästan slumpartat mönster, i stället för i det strikt grupperade Bayer-mönster som alla andra bildsensorer följer. På så sätt får Fujifilm fram maximal upplösning från sin bildsensor utan att riskera artefakter.

Upplösningen och skärpan är enastående för att komma från en bildsensor på 16 megapixlar. Jämfört med bildfilerna från Nikon D7000 eller D600:s 24-megapixlars CMOS-sensor, i 24 x 36 mm fullformat, syns det ingen förlust av detaljskärpa i bildfilerna från X-E1."

Stämmer det här? E sensorn så bra? Å e den bra fortfarande 2015? Å kan den kanske användas in i 2016-talet också...? 

http://www.ljudochbild.se/test/fujifilm-x-e1 

.

Tycker faktisk sensorn i den här e bra! Även om kameran e från 2011!

/Bengan

Postat 2015-11-30 11:54 | Läst 6313 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 3056 / Med litet spännvidd på upplevelser så uppskattar man saker mer! I alla fall gör jag det!

Spelaren

Och det har nog inte bara med ålderna att göra utan helt klart vad man tidigare har upplevt tidigare under åren! Brukar tänka på när man fjällvandrade förr, de va inget flies och superunderställ och GPS och liknande!

Och cykling på nätter och kvällar! Förr så va det dynamo eller batterier på lyset, nu e det strålkastare med batterier som räcker flera timmar! Och dagens vintercykelkläder kan inte jämföras med va man cyklade i för kläder förr!

.

Stureplan


Nåja, det kallas väl utveckling! Men jag tycker det e intressant att jämföra saker, och känner att jag uppskattar vissa förändringar! Inte alla så klart! ;) Men som i fotografin tex! (Nu menar jag amatörfotografin alltså, för det är det jag kan jämföra) Och tänker på de bilder jag tog i helgen! Se förra bloggen! (Nu blev det inte så mycket bilder tagna, för de va inte fotograferingen som va huvudsaken) Men jag tog några bilder och va lätt de e att fota i skum belysning numera och tänkte på hur det va förr!

.

Lördagskväll 1964

Och fantiserade, tänk om man hade haft en Fuji X100 på 1960-talet! :)

.

Nalen (Kyssen 2)

Ok, nog med fantasier för idag!

Roffe e trött, han va på hundpensionat i helgen!
Och han e extra trött när det är snöglopp ute!
Han hör sån't! Så vi kan vänta ett tag med utgåendet säger han!
Tack för det Roffe!

/Bengan

Postat 2015-11-30 06:13 | Läst 5782 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Straight 3055 / Fantastiska nattfotoapparater! Svartvitt jpg direkt ur kameran!

.

Tog några bilder i mycket dåligt ljus inne på en Pub i går! Nu e den här digitalkameran visserligen äldre, fyra eller nästan fem år gammal, men det blir ändå bra bilder tycker jag! Låg som lägst på en 1/10-sek och bländare 2 och 3200 ISO! Ställde kameran på mono och jpg! Imponerad, även om kameran försöker göra natt till dag hela tiden!

Men visst e det lättare att fota när det är dåligt ljus numera! Här skulle jag ha mycket svårt med en analog M Leica och Tri-X!

.

.

Det som kan ta litet tid, de e när kameran inte hittar skärpan direkt!

Men som sagt, fantastiska fotoapparater!

/Bengan

Postat 2015-11-29 19:34 | Läst 5705 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 3054 / "Kan du sitta stilla, för jag ställer skärpan manuellt"

.

 

På min Fuji X100 kan man ställa skärpan manuellt! Men det e inte riktigt lika lätt som på en M Leica, men det går! Det digitala avståndsvredet på optiken lämnar en del att önska, men man får i alla fall hjälp i sökaren när det närmar sig skärpa, bildkanterna blir litet krispiga! Provade att ställa skärpan manuellt några gånger på Roffe! (Även om Roffe satt och suckade hela tiden och inte helt stilla)

De e så här man ställer skärpan på en Fuji X-E1 också då man sätter på tex en Leica M-optik! Men en analog optik har ofta ett bättre avståndsvred!

Vad övrigt då? Funderar på om det blir några större skillnader att fota svartvitt direkt i X100 eller att ta bort färgen i PS? Nå'n som vet?

.

Svartvit bild på Ronny, där färgen är borttagen i PS! (Förstora gärna bilden) Å det kunde kanske blivit bättre via RAW! :)  Hoppas det finns några JPG-fans som ändå kan försvara mig! ;)


Och hur mörkt det än verkar så går vi ändå mot sommaren!
Bonusbild här nedan! :)

.

Ha en bra dag!
Så gott det nu går i halvdunklet! 

/Bengan

Postat 2015-11-27 09:50 | Läst 6350 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Straight 3053 / Som sagt, mörv! Å så litet mera om Fuji X-E1 med Leicaoptik!

Jag beskrev begreppet mörv i en kommentar i bloggen i går, men för att fler skall förstå varför årstiden känns så seg, så kommer här förklaringen! För det e mörv som pågår!

Tecknaren Berglin har myntat namnet och förklarar: "Månaden mellan november och december eller om man så vill, en mycket utdragen november där allt mörv bara drabbar en blir som en sorts förbannelse från tristessens träskmakigaste träskmarker. I månaden mörv är det dags för fyllnadsinbetalning och rotfyllning och att kolla födelsemärken på vårdcentralen, ta förkylningssprutor, och där samsas korvförsäljning på knattematcher med stambyten á la rörmokare och kvartssamtal, där finns också alla de namnsdagar som inte borde finnas".

En tung tid alltså, tiden kallas även blykepsarnas tid!

Å det finns dom som fixar den här tiden med olika trix, å säger att mörvtiden de e inga problem! Så säger dom i alla fall! F-n tro't sa Relling! ;)

/Bengan

Ps. En Södertäljefotograf ringde igår vad gäller Leica M-optik på Fuji X-E1! Testverksamhet e Pg framöver! En liten ljusning i mörkret i sikte alltså! :)

Postat 2015-11-26 08:56 | Läst 5856 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 3 ... 8 Nästa