Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2197 / Testbilder med Leica igen! Men har man skruvat isär grejer så bör dom testas! :)

 

Jag har skruvat isär den Kipon-adapter som jag använder på Leica för att kunna fota med objektiv som har Contax-fattning.  Jag lade in litet Kältefast-fett i adaptern, och måste såklart sedan kolla att allt stämmer efter ihopskruvningen! De va litet pyssel med adaptern, men nu verkar allt funka! Gjorde det litet extra svårt med att sedan testa det hela på Leica IIIc! Det hade gått bra på en M Leica också! :)

Ni som inte känner till gängleicor och då tex en Leica IIIc, så är avståndsmätaren inte gjord för så här ljusstarka objektiv som en Sonnar 1,5/5 cm. Mätbasen e litet för kort för det! Så en nedbländning till 2,8 e nog det bästa för att få ett aningen större skärpedjup! Och då gör det inte så mycket om man missar skärpan med nå'n eller några centimeter heller!

Några har säkert sett den här kameran förut, men nu har jag gjort bilden i svartvitt, så det blir litet nytt! :)

 

Alltså, en Leica IIIc från 1941/42, med ett Sonnar1,5/5 cm från tidigt 1940-tal! Sonnaren har såklart några små repor på frontlinsen, man använde ju sällan filter för, utan polerade hellre linsen! ;)

Det finns säkert nå'n som tycker att sån't här fotande e litet omodernt, bökigt, krångligt och se'n en del blask med framkallning och se'n skanning och en del annat! Så tar det tid också! Helt rätt, det ligger nog inte riktigt i dagens mittfåra vad gäller fotografi!  ;)

 

Men nu kommer testbilder! :)
Filmen e Tri-X, exponerad efter 800 ASA!

 

Här e den hårda testen! Den viktigaste testen! Nära fotat, på full öppning!! Och det ser bra ut! Skärpan ligger på skylten där jag ställt skärpan! Fotat på utandning! :)

  

 

Fortfarande helt Ok! Ställde skärpan på lampfoten! Mycket annat ser man inte i avståndsmätaren i det här ljuset! :)  Bländare 1,5 och en 1/100-del.

 

Men det här e väl ändå att ta i litet för mycket!?  Snapshoot inomhus, med den här utrustningen! Bländare 1,5, 1/30-del! Inte speciellt mycket skärpedjup som synes, och inte såg jag så mycket i sökaren heller och en del rörelseoskärpa, både på fotograf och motiv!  :)

 

Men blir det bara litet ljusare inomhus, så man ser bättre, så blir bilderna även bättre! I alla fall skarpare med den här nästan sjuttio år gamla utrustningen! Kul det här!

Jag kan nog tycka att allt inte skall vara så enkelt och "riskfritt" som möjligt i alla lägen! Risken finns att det kan bli litet långtråkigt i längden! Å man tappar en del kreativitet kanske?  
Så det sitter såklart en ny rulle film i kameran! :)

/Bengan

Ps. Fotade en halv rulle nu på em. med Leican och Sonnaren! Först några bilder på vår bil ute på gärdet! Tänkte det skulle se ut som Zlatan och Volvo! ;)  Se'n några bilder vid regionaltågsstationen på ett passerande tåg! Nu började det bli skumt, bl. 4 och en 1/30-del på 800 ASA.  Å så satt Tom i en väntkur, jag såg honom inte först, så det blev några bilder till, nu på bla. 1,5 och en 1/30-del, å nu e vi hemma, Roffe och jag, jag skall dammsuga och laga mat! Frågade Roffe om han kunde tänka sig att skaka hallmattan, men han sa att han behövde vila sig i sin korg! Blodsockerfall, eller vad han sa!?

 

 

Postat 2014-01-31 11:23 | Läst 7718 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 2196 / Bildmuseet i Umeå och en del annan läsning i DN! Och en T-Sonnar från tidigt 1940-tal!

 

Man glömmer ofta bort att kultur, och i vårt fall fotokultur, inte bara finns i Stockholm!
http://sv.wikipedia.org/wiki/Bildmuseet

Såg en annons om museet i Umeå i dagens DN.
http://www.bildmuseet.umu.se/sv/

Å så va det även en intressant artikel i DN om Friendvertising.
Mao, hur man gärna hjälper till att sprida reklam kompisar emellan utan att ta betalt alltså! ;)

Å så va det en del om den här nya trenden i DN, att man e frånvarande, men ändå i en grupp! 
Flera berättar hur dom försöker bryta det här beroendet av surfandet och Iphone.

Å nu blir det reklam!  Oss kompisar emellan! :)Satte på ett äkta Sonnarobjektiv på en Leica i går med hjälp av Kipon-adaptern.

Objektivet är ett 1940-talsobjektiv, sannolikt från 1941-42, och T-behandlat.  Jag hittar inte serienumret i "Fabrikationsbuch Photooptik Carl Zeiss Jena". De e en liten lucka vad gäller några nummerserier där det här objektivet borde ha legat, men luckan ligger omkring 1941/42.  Och under den här tiden så exporterades en del T-objektiv till bla Sverige. 
(T = antireflexbehandling, som då va ett Zeiss-patent) 

Men det e nu inte säkert att just det här objektivet såldes till Sverige! De va aningen rörigt under kriget! Och kameran, en Leica IIIc, är från 1941/42. Och kameran har jag köpt av en Ryss.  Tycker ändå att dom här två, kamera och objektiv, passar bra ihop! Ungefär samma årgång! Och dom fungerar också väl ihop, jag har kollat! :)

Inte så mycket annat att raportera just nu!

/Bengan

 

Postat 2014-01-30 07:57 | Läst 8483 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Straight 2195 / Snölås på! Och en " Leicaoptik! ** Och åter från tundran kl. 10.10.

 

- Nu börjar det likna nå't, sa Roffe, när vi va på gärdet igår!
- Hurså, sa jag? 
- Jo nu öppnar sig vidderna liksom när det kommit snö, sa Roffe! 
- Ok, då fattar jag vad du menar, sa jag!

Se'n öppnar sig en del överaskningar också, nedåt alltså, diken blir översnöade, som gör att man plötsligt kan sjunka ned en halvmeter i snön bara så där! Å då e det bra med snölås på!

 

Vad gäller insnöad på en optik, så e det den här gamla Sonnaren som det gäller, eller som i det här fallet en kopia eller replika! De här e nog en av de sista årgångarna av Jupiter-3, gjord 1988. Snygg i svart till en svart Leica M6! Och optiken funkar skärpemässigt mycket bra! Har testat mot tegelvägg! :)  Och optiken kostar inte så mycket heller!

* Uppdaterat!

Är åter i stugvärmen efter första pinken med Roffe! Å de va bra vind på gärdena, de blev huva på, ett tag också! Och så va det perfekt med snölåsen. Trodde jag hade hyffsad koll på ett krondike, men inte tillräckligt, så där gick jag ner mig, men det gjorde inget då jag va helt snösäker tack vara snölåsen!

Hundväst och snölås!
Snölåsen e från den tidiga Telemarkstiden! Ett par Lederskor från Asolo, ett par Atomic-skidor från Platou Sport i Bergen, och en Rottefellabindning! De blev vurpor på fjället det, men med snölåsen så fick man inget snö i skorna! :)

Roffe agerar som en delfin på gärdet, han kan inte springa som han brukar, utan måste hoppa fram! Kan nog tänka mig att det e litet jobbigare än vanligt!

 

Vi gick i lä av några åkerholmar på hemvägen, för det blåste bra! Och så såg jag att vägen höll på att driva igen där bilen stod, och då e det onödigt att vara kvar här, så det va att komma till bilen snarast för hemfärd!

Nu påtår! :)
/Bengan

 

 

Postat 2014-01-29 08:20 | Läst 7505 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 2194 / Den nya Tekniken är fantastisk! Skulle nog Aldous Huxley ha tänkt! ;)

 

 

#1428587

 

Läste om den här affärsmannen som gjorde en sajt där han sålde uppgifter om straffade grannar! Men jag tycker att man e för sent ute när det redan hänt! Det gäller att stämma i bäcken, å inte i ån! Innan ett brott sker alltså! De e bättre att få uppgifter om grannar som har litet underliga intressen, så man vet vad som kanske kommer i framtiden...

Att hålla koll på allas betendemönster, det e inget problem numera! Med litet god vilja alltså! Då många handlar med kort, köper via iPhone, surfar via dator och mobil och man kan lätt följa det här, även om det gäller olika platser, man fotar på olika platser, så e det mycket lätt att göra ett Big Data-program som kan slå larm när det blir litet avikande beteende! Mycket lätt att göra ett sån't program! 

 

Ansikte..

Man kopplar ihop en del hopsamlade uppgifter (som säkert redan nå'n har gjort) tex om det sker köp i butiker med litet ovanligt innehåll, eller då man handlar konstiga prylar via nätet, ofta, eller titta på konstiga program på Tv, och för att inte låta det bli en slump, så kan man se om nå'n tittar litet för länge på nå'n typ av program, eller e för länge på nå't resmål, besöker nå'n konstig klubb, vilka biografer man går på, och får konstiga telefonsamtal! Å laddar ner litet konstiga bilder! Onormala beteenden för oss alltså!

Å om polisen e litet smart, och har ett sannolikhetsprogram via Big Data, så tar man in de här personerna innan dom gjort nå't och låser in dom! Då slipper vi några kommande brott av just de här!

 

Nattljus

Det här va bara mycket, mycket kortfattat av de fantastiska möjligheter som finns i dag via Big Data! Visst e det fantastiskt! Å då säger nå'n, men en bov borde väl kunna hitta på nå't för att undvika att lämna de här spåren? Knappast troligt i dag!

De skulle väl vara att promenera till en butik, eller att möta en underlig kompis, utan mobil, och se'n betala med pengar, om det är pengar inblandade, pengar som man haft liggande i en byrålåda sedan lång tid och se'n gå hem några mil i snöyran! Men det skulle nog se skumt ut om nå'n såg det?

Mao, med Big Data kan man lätt hålla koll på sina grannar innan dom spårar ur! ;)
Eller om grannarna tänker göra nå't som vi andra grannar kanske inte gillar! Å då kan vi flytta i tid, innan det händer nå't! För barnens skull!
De här vore väl en bra affärsidé å sälja!? :)

/Bengan

Ps. Man borde nog även ta med tex ungdomssynder i det här registret, tex strykjärnsintresse, då man ofta kan ana den kommande livsinriktningen! Då blir registret bra och heltäckande! 

 

Södertälje Hamn...

 

 

Postat 2014-01-28 13:22 | Läst 6694 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 2193 / Boka in Gnesta-Planket redan nu som ett utflyktsmål i sommar! 26:e Juli!

 


Gnesta-Planket firar fem år i sommar, och som alltid, så e det sista lördagen i juli som gäller! Och Gnesta-Planket e inte bara en bildutställning, utan har även blivit en träff för många fotografer och bildintresserade. Och allt sker mitt i centrala Gnesta, femtio meter från stationen, tjugo meter från närmaste kafé, å mitt bland många butiker! Och de inbjudna utställarna hänger under tak!

Å det e lätt att komma till Gnesta, med Pendeltåg, med Regionaltåg eller med bil.
Som sagt, Gnesta-Planket, lördagen den 26:e juli, mellan 11.00 och 15.00!
Å det blir kameraloppis även i år!
Och de två senste åren har det varit c:a tusen besökare under de här timmarna!

För övrigt har det snöat en del i natt, som gjort att mitt arbete med snöskottningen i går blivit som översnöat! :) Men man får se det positiv, de e bra träning för en medelålders plus! Å så skall Roffe ut senare också, även det e bra träning! Men med Roffe känns det mest som ett väldigt trevligt sällskap!

Han va förresten ute och kollade leget när jag hämtade in tidningen tidigare! Jag hade också i går kväll skottat upp en liten kutaruntslinga åt honom på tomten, och nu tittade han efter den, och tittade sedan på mej! Ok, sa jag, jag skall skotta upp en ny löpslinga åt dig litet senare!
Då blev han nöjd och kutade in och la sig igen!

/Bengan

Ps. Vad jag förstår, så närmare Stockholm och i de norra förorterna till Stockholm, har det knappt snöat nå't alls! Orättvist!!

Å här e litet morgonläsning! :)
http://www.svt.se/nyheter/varlden/schweizare-skrattar-at-svenska-forseningar

 

Postat 2014-01-28 07:58 | Läst 7997 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 ... 8 Nästa