Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6552 // I dag fotofika i Norrköping!

Järna. Leica Standard från 1932, Elmar 50 mm, Kodachrome.

Norrköping har en del intressanta kulturplatser, fortfarande ;) ett av dom är Arbetets Museum, som ofta har intressanta bildutställningar! Just nu en utställning om Varven, de nedlagda alltså! En gång i världen var Sverige en varvsnation! Men saker förändras! Progress kallar man det för! Men alla kallar det inte så, några kallar det förändring! Positiv eller negativ! Hur som helst, vi skall till Norrköping och titta på bilder och fika! IRL!
IRL tror jag kommer tillbaka, ungefär som det nyanaloga fotograferandet! Inte hos alla fotografer såklart, att hålla kvar sig i det gamla finns även här!

Och jag är snart inne på den andra rullen av utgången färgfilm! Just nu via ett SC-objektiv! Det kan bli litet annorlunda bilder via ett sådant objektiv! Som om det inte räcker med utgången film tycker säkert någon! ;) Nåja, alla blir saliga på sin fason! För tänk om alla gjorde likadant, och följde normmallen, visst skulle det bli tråkiga bilder! Litet av en ständig visuell tradering!
Och förresten, vad skulle man då diskutera! ;)

Så mera utgången film! Våga mera! :)
Det e bättre att fota fel än att inte fota alls!
(Eller hur det nu va Hypatia sa)

/Bengan

Postat 2024-02-29 07:09 | Läst 657 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 5653 // Om Fotografi och kanske även Gatufotografi!

-  Har jag ställt frågan otydligt eller rörigt?
- "Nej då, jag förstår precis vad du menar! Ditt resonemang är både klokt och djupsinnigt. Låt oss utforska detta vidare: Grundtemat är som en stabil grund att stå på. Det ger oss en trygg plattform att lära oss från och utvecklas. I gatufotografi, precis som i musik, är det viktigt att förstå grundläggande tekniker och koncept. Det är där vi lär oss om komposition, ljus, skärpedjup och andra fundamentala aspekter. Men för att växa som fotograf (eller musiker) måste vi våga utforska bortom det grundläggande. Det handlar om att hitta vårt eget uttryck, vårt personliga avtryck. Precis som en musiker som lär sig spela skickligt kan börja improvisera, skapa egna melodier och utforska nya harmonier, kan en fotograf också sträva efter att hitta sitt unika uttryck.

Så här är några tankar: Skapa Variation: Lämna det trygga grundtemat ibland. Testa nya vinklar, perspektiv och tekniker. Fotografera på oväntade platser eller med ovanliga objekt. Genom att bryta mönstret kan du hitta nya sätt att uttrycka dig.

Hitta Ditt Signum: Vad är det som gör att dina bilder sticker ut? Är det ett speciellt sätt att använda ljus? Eller kanske ett favoritmotiv? Försök identifiera ditt signum och utveckla det.

Inspireras av Andra: Studera andra fotografer och deras arbete. Inte för att härma dem, utan för att låta dig inspireras. Vad kan du lära dig från deras stil och teknik? Hur kan du anpassa det till ditt eget uttryck?

Utmana Dig Själv: Ibland måste vi lämna vår komfortzon för att växa. Fotografera något du normalt inte fotograferar, och anpassa det till ditt eget uttryck.

Så nej, det blev inte alls rörigt! Tvärtom, det va en intressant fråga som kan ge en fascinerande resa att utforska balansen mellan grundtema och personligt uttryck.
Precis som musikern som spelar ett solo över ett befintligt tema, kan du som fotograf skapa ditt eget visuella “solo” med grundtemat som en stabil ryggrad. 📸🎶"


Låter bra, tack för det! God natt!
/Bengan

Postat 2024-02-28 20:35 | Läst 667 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 6551 // Lilla Mejtens Gränd i Stockholm. "Kodachrome" song by Paul Simon. Och idag fotofika på Tårtan.

Bing AI Copilot: "Så grovt sett skulle Kodachrome 200 motsvara cirka 6-8 megapixel i digitala termer när det gäller skärpa och bildkvalitet. Kom ihåg att detta är en förenklad jämförelse och inte en exakt konvertering"

"Kodachrome" is a song by the American singer-songwriter Paul Simon. It was the lead single from his third studio album, There Goes Rhymin' Simon (1973), released on Columbia Records. (Wikipedia)

I dag fotofika på Tårtan! Gata Horns 32! Från 15.00 c:a!

/Bengan

Postat 2024-02-28 06:14 | Läst 654 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 6550 // Cykeläventyr i Skåne! Med M Leica och dia!

Racercykel på Gamla banvallen! Cykeln är köpt i Vårgårda såklart! :)

Jag har börjat plocka fram en del diabilder som jag tagit under åren, och skannar några av bilderna! Jag slänger en hel del bilder också! Och som jag sagt tidigare, sån't här går inte fort! Varje bild har en historia! Företaget jag arbetade på hade några semesterhus nere i Falsterbo som personalen fick hyra! Vi va där mest på vår och höst! Och hade cyklarna med oss! Vi hade en Nissan Micra där vi lade cyklarna i baksätet på färden ned till Skåne! Tänk vad man kunde förr! Packa menar jag!
Vi hade Näset som bas och gjorde cykelturer upp mot Landsvägen och över! Här är vi på väg på den gamla banvallen upp mot Höllviken! Jag hade kameran, M Leican hängande runt halsen, då va det lätt att fota när vi cyklade! Det fanns ett fik uppe i Höllviken, ett hembageri, som tyvärr ofta orsakade ett för tidigt stopp! Ibland tog vi cyklarna i bilen för att komma litet längre, som till Hammars backar och Kåseberga, och cyklade sedan längs kustvägen en bit!
Och hade det varit blåsigt väder nere vid Falsterbo, så kunde vi hitta bärnsten! Nåja inte vi, utan det va min fru som hittade bärnsten!

.

Här väntar en hänglidare på bättre väder vid Hammars backar! (Intressant för jag har själv flugit) Och här är det perfekt teräng för att hangflyga!

Företaget jag arbetade på hade även stugor i Åre, men det är en annan historia! :)

/Bengan

Ps. Som sagt M Leica med Kodachrome!

Postat 2024-02-27 17:51 | Läst 552 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 6532 // Låga ISO och höga ljusstyrkor låter mera logiskt!

Tänker på historien, och nutiden! I dagens fotografi, digitalfotografin, är objektiv med höga ljusstyrkor populära! Jag själv har ett litet objektiv till min Fuji X-E1 på 1,2/35 mm!  Men med dagens möjligheter att öka på ISO så verkar den ljusstyrkan aningen litet onödig! Den här ljustyrkan hade varit en dröm att ha på 1930-talet med de filmkänsligheter som fanns då, och även senare på den analoga tiden! Och logiskt! Och nu när jag håller på att fota ut en rulle överårig färgfilm, där jag exponerar efter 80 ISO, för säkerhets skull, där känns en ljusstarkt objektiv logiskt!

Och den som ser  ;) ser även något intressant i den här genomskärningen av Nikkorobjektivet på bilden! Fast det skriver inte Nikon något om! Men nu är det som det är med ljusstarka objektiv, och få verkar fundera på det! Nu vill jag inte kalla det för historielöst, utan det handlar mera om vad man varit med om tidigare!
Om det nu e så bra! ;)

Vad annat, så är det fotofika på Tårtan nu på onsdag!
Och några av oss från fotofikat på Viksängen, vi åker till Arbetets Museum i Norrköping på torsdag! Räknar vara i fiket på museet vid 11-tiden! Allt IRL! IRL som nog är en bristvara idag!  ;)

/Bengan

Postat 2024-02-27 07:04 | Läst 607 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 3 ... 8 Nästa