Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5312 / Borta e trevligt, men hemma e bra de me! ;)

Vi gjorde en utflykt till Hudiksvall i helgen! Släktsamkväm! Mycket trevligt för det var ett tag sedan vi sågs! Och så tände vi ljus under kvällen!

.

Och vi köpte såklart Trogsta honung!
-

Och jag fick även en försenad födelsedagspresent! Den liggande flaskan i boxen! Den stående flaskan drack vi upp! :)

.

Väl hemma, efter några timmar i bilen, blev så det soppa till kvällskaffning och till soppan tidningsläsning! För det hade samlats ett antal DN under vår bortavaro! Mycket att läsa!

.

Jag fotade även analogt med M leica och Biometar i Hudiksvall! Men de här bilderna i bloggen e tagna med iPhone 4S! :)

/Bengan

Postat 2021-02-28 20:55 | Läst 1977 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 5311 / Datorn hackad?! Och mera om Leica och nostalgioptik!

Fejkad förrbild!

Under eftermiddagen vägrade datorn att skriva en bokstav! Eller rättare sagt, den bokstav på datorn som va den viktigaste bokstaven för mig, vägrade att fungera! Aha, tänkte jag, nå'n illasinnad hackare hade gett sig f-n på att få stopp på mig och mitt skrivande om en viss sak! Nåja, det skall vi bli två om tänkte jag! De e väl åsiktsfrihet va!

Hämtade verktyg för att öppna upp datorn! Liten skruvmejsel, pincett och en putsduk! Då jag inte visste hur knapparna såg ut undertill, så tog jag bort en annan knapp på datorn, en knapp som jag inte använder, för att lära mig den underliggande tekniken! Ok, det e så det funkar tänkte jag när jag såg hur det såg ut undertill! Tog sedan bort den viktiga knappen och löste problemet! Det va damm och litet annat skräp som hade hindrat knappen från att fungera! :)
Nu vet säkert de flesta vilken knapp det var, men kan väl ändå nämna det för de okunniga! Det va L-knappen såklart! :)

Vad gäller nostalgioptik, som e så populärt numera! Nytillverkad alltså! Det blir ju bara det yttre utseendet på optiken som nästan ser ut som förr! Och så fotar man digitalt, och grejar litet i PS och tror att det skall se ut som det gjorde förr! Knappast!

.Att få det att se ut som förr, i bilder alltså, då får man börja med att använda en optik från förr, gärna icke antireflexbehandlad, på en analog kamera, och med en film på 25 ISO!
Lycka till! :)

/Bengan

Postat 2021-02-24 16:45 | Läst 2640 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Straight 5310 / Ett bra grepp på M Leica är viktigt!

1962 gjorde jag ett grepp till min M Leica! Funkade bra!

.

Men numera finns det bättre grejer, och mycket snyggare grejer! Jag har fått testa ett snyggt grepp under en tid, och det funkade mycket bra!  :)

.

Jag va väl litet tveksam till tumgreppet, som sitter baktill här på kameran, trodde det skulle störa filmframmatningen! Men det va ytterst marginellt, och tumgreppet ger ett ännu bättre grepp på kameran! :) Jag har nu haft båda greppen på M Leican vid utefotandet en tid, och det känns mycket bra!  Så får det bli även framöver! :)

Här finns länk till den som gör grejerna!

/Bengan

Postat 2021-02-24 09:15 | Läst 2203 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 5309 / Är 1,5 en nostalgibländare? Och litet om Retrooptik! * Uppdaterad med en länk!

Alltså, varför bländare 1,5, när det finns 1,4? Jag läser om Leicas Summilux-M 90 mm/1,5 ASPH! Så varför bländare 1,5! Nostalgi? Zeiss va en av de första att ha bländare 1,5 på en optik på 1930-talet, Sonnar 1,5/5 cm! Men Zeiss kunde redan då göra en 1,4 och hade flera provobjektiv med den ljusstyrkan,  men Zeiss valde 1,5 för att optiken då blev mindre och kompaktare! Och Leica hade ju Zenon 1,5/50 mm på 1930-talet! Men att ha bländare 1,5 på ett objektiv i dag, med den teknik som numera finns! Det här är nostalgi Leica! ;)

Och Leica har även sin "Classics Range" med Noctilux-M 50 f/1.2, Summaron-M 28 f/5.6 och Thambar-M 90 f/2.2! Mera nostalgi! Vad gäller annat retro och ljustyrkan 1,5, så har Voigländer Nokton funnits några år och Zeiss har det såklart också på sin nytillverkade Sonnar 1,5/5 cm ZM optik!

Och Voigtlander har sin ULTRON Vintage Line, med en av de snyggaste retrogluggarna, Voigtländer Nokton Vintage Line 50 mm f/1,5 för M Leica! Den ser ut som en Nickel Sonnar från 1930-talet! Kort, kompakt, kompetent och mycket vacker! Nostalgi och retro lever!   :)

Här är en bra förklaring av Nostalgi! Som försäljningsteknik!

Nog för nu!
/Bengan

Ps. Hittade en blogg där jag fotat med optiken på bilden här ovan! Här e länken!Postat 2021-02-23 08:29 | Läst 2332 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

Straight 5308 / Mera om ryska grejer! Och några har nog läst om den här optiken förut! :)

Ryska fotogrejer har ofta dåligt rykte! Men det finns olika ryska fotogrejer, likaväl som det finns olika Kievkameror! :)  Här är en sådan olik grej! Visst ser den litet yxig ut om man tittar på märkningen på frontringen av optiken, 1948! Det ser ju handskrivet ut! Men det är då man skall börja bry sig! En annan viktig sak är Jena-fyran! Det finns ett hemligt språk även här! ;)

Hur som helst, för att gå rakt på sak, så innehållet i det här objektivet är en Zeiss Sonnar 1,5 / 5 cm! Ni vet, optikens Heliga Graal! ;) Å hur vet man nu det då!
Där e det aningen litet hemligt liksom.... :)

Men kortfattat, efter att ha tittat på de rätta ställena på optiken, och så vidare med en liten envägskonferens med Hartmut Thiele, så ser jag att optiken kom från Jenafabriken 04.12.1945! Sedan plockade ryssarna med sig optiken till Sovjet och satte optiken i en rysk fattning! Kanske 1948!

/Bengan

Postat 2021-02-22 10:58 | Läst 2247 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 ... 6 Nästa