Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5835 // Omväxling förnöjer utan att köpa nytt! Framtiden är återanvändning! :)

Bild tagen med Contax IIa och Biometar inne på Tårtan!

Visst e det kul att köpa nytt, med det kan även vara kul att använda det man redan har! Återanvända! Det kommer nog att vara en del av framtiden! Men visst e den nya fototekniken fantastisk, man kan skruva upp ISO nästan hur högt som helst, och det finns AF, ansiktsigenkänning, AE, man har flera hundra bilder i kameran och supermånga andra grejer! Å du kan titta åt ett annat håll när du fotar, kameran söker upp ansikten/motiv själv! :)

.

Men det här nostalgiska funkar bra det också! Med litet merarbete! Fast visst e ljudet från den mekaniska slutaren litet högt! :) Å andra sidan, kamera väcker uppmärksamhet! Positiv uppmärksamhet! Och vem vill inte bli uppmärksammad, det e ju det hela livet handlar om!
Se mig, jag finns! Å se vad jag har! ;)

Ok, nu skenar det iväg litet här i texten, jag vet, men det e i alla fall kul och intressant att fota med en kamera från 1950-talet!

Nog för nu!

/Bengan

Ps. Och det oframkallade växer i kylskåpet för den som undrar!  ;)

Postat 2022-06-30 08:45 | Läst 1244 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 5834 // Sannolikt, med mycket stor sannolikhet, det sista Gnesta-Planket!

Ok, jag har sagt det förut, om sista Gnesta-Planket alltså, men nu håller gamla godsmagasinet på att förfalla och då faller en del av själva förutsättningen! Orsak är att det skall byggas på tomten, så kommunen har skippat underhållet av godsmagasinet, och de som säljer prylar inne i magasinet stänger verksamheten i höst!
Har i alla fall kontaktat kommunen för att få städhjälp av kajen inför det sista Gnesta-Planket!

Sedan nu återstår bara färghuset som utställningsplats! Men där finns bara c:a 8 till 10 bildplatser!

För övrigt inte så mycket digitalfotande just nu, men antalet oframkallat växer i kylskåpet! :)
Mycket otidsenligt sätt att fota där det inte går att visa bilder direkt!

Nog för nu!

/Bengan

Ps. Gnesta-Planket, alltid sista lördagen i juli! Mellan 11 0ch 15!

Postat 2022-06-29 06:33 | Läst 1340 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 5833 // Vårt fotosociala arv, STF bla!

Jag vet inte vem som började tala om det sociala arvet först, men Skå Gustav talade om det i alla fall! Ett arv som vi inte kommer ifrån, och ett arv som vi sällan uppfattar själva! Vad gäller STF, och de bilder som presenterades under åren i olika publikationer, dom har nog satt sina spår hos oss! I alla fall hos mig! Och de nuvarande svenska fotograferna har säkert också fått det med den fotografiska modersmjölken!
- Jaha, och vad e det med det då?
Det kan vara bra att känna till! För det speglar nog både vår fotsatta livsstil, både i aktiviteter, bilder och tänk!
Självkunskap e viktig inför framtiden!  :)
- Hur då?
Att tex. förstå och kanske då komma ifrån upprepningstvånget, om man nu uppfattar det som ett problem, att upprepa vissa saker!
Annars e det bara att köra på! :)

Och så till något helt annat (Monte Pyton) Fast det e nog litet av en upprepning även här om jag tänker efter!
Ok, visst gillar jag STF, men jag är även en gillare av äldre konstruktioner, även tekniska! Och optiska! Och en av mina favoriter är Sonnar 1,5:an! Mycket beroende på att jag har läst en del fotohistoria, och teknikhistoria, och har förstått hur uppseendeväckande den här Sonnarkonstruktionen var när den kom på sent 1920-tal! Ett objektiv med ljusstyrkan 1,5 på brännvidden 5 cm! Och att man, läs Ludwig Bertele, lyckades med det här trots att antireflexbehandlingen inte fanns att tillgå! Ok, nog om detta, det finns kilometer att läsa om Sonnar 1.5:an!

Efter 1936 kom antireflexbehandlingen, fast bara hos Zeiss, och den lade man på objektiv som redan innan fungerade mycket bra både i sol och skugga!
Och nu, år 2022 tar jag en solnedgångsbild med den här 1920-tals konstruktionen! Visst e det bra gjort av gamlingen? Men det här objektivet är tillverkat 1945! Är ni med?

.

Bonusbild! Jordgubbar från egen odling! Skärpedjupet e så klart mycket kort här på bländare 2,8! (Skrev fel bländare tidigare)

Det va det om det i dag!

/Bengan

Postat 2022-06-28 08:57 | Läst 1257 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 5832 // Rakt in i framtiden! Kameranostalgiläsning! Å så litet AI därtill!

Intressant att få känna på framtiden redan nu! Det blir som en tidsresa liksom! Och kunna säga till barnbarnen, jag vet hur det kommer att vara framöver så det så!
.

För övrigt intressant läsning i DN! Paul Hansen recenserar en bok om konsten att reparera en kamera! Det finns många böcker om reparationer, jag har en reparationsbok som heter Zen och konsten att sköta en motocykel! För återanvändning e det nya! Fast reperationsboken om motocykeln, handlar en del om att försöka undvika vissa reparatörer!

.

Vad gäller intressanta diskussioner, så fick jag upp en text när jag betalde räkningarna, en text jag inte förstod! Fast jag anade nog vad som hänt! ;) Hur som helst, måste försöka larma någon i alla fall! Hittade en tjattruta på banksidan och skrev vad jag ser! Klistrade även in en del av texten! Nu fattar ni såklart vad som händer!! AI svarade typ, "goddag! Yxskaft!" Efter några liknande svar från AI så hittade jag en annan tjatt, där det va en människa på andra sidan! Skrev några rader om vad jag ser och fick till svar, "var hittade du det här?" Började att skriva ett svar, men textrutan rymde inte så många tecken, så jag fick sända iväg halva texten och fortsätta på nästa textruta, under tiden kom det ett svar på tjatten, "förklara mer, jag förstår inte! För du sänder inte med hela texten!" Försökte skriva att textrutan inte räckte till, men då kom frågan innan jag va klar, "jag förstår inte, förklara mera!" Försökte förklara att dom borde ha fler rader på fråge/svarsrutan! ;) Så där höll vi på ett tag, liksom ping pong, tills jag sa, jag har inte tid med det här, håller på att betala mina räkningar, vi får fortsätta en annan gång!

Någonting säger mig att det hade gått mycket fortare om jag fått tag på någon att prata med! På telefon alltså!
Men så gör man inte numera, det e omodernt! Framtiden e redan här!

Så var'e med det! :)

/Bengan

Ps. Vad gäller framtiden! Vi har en sån där klimatapparat, den skapar kyla nu i värmen! Det e skönt! Vad gäller värmeframtiden, så om alla på hela planeten skaffar solfångare typ, som gör el, och en klimatapparat som drivs av den elen, då borde det inte vara så stora problem om det blir varmare? Eller? ;) :)

Postat 2022-06-27 08:30 | Läst 1229 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 5831 // Så va det med det!

Midsommarfesten är slut, bordet avstädat och så om värmen! Jag försöker minnas om somrarna va så här förr! Det bör nog finnas statistik på det! Å andra sidan det fungerar, om man bara slipper utejobba, har ett bad i närheten och luftkonditionering på natten! Men jag tycker ändå att jag blir aningen begränsad med för mycket värme!

.

Att åka båt kan vara skönt när det e varmt! Men se upp för solen, man känner inte solen när det fläktar!

.

Å det fläktar bra när det går fort! Å så e det kul med litet fart!

Och vad gäller annat, tex. fotomotiv så här på midsommaren så upplever jag för mig själv mycket av ett upprepningstvång, att varje år fota maten jag äter, vilken nubbe jag dricker, dansen runt stången jag tittar på och sju olika sorters blommor i sommarnatten som en vacker kvinna plockar! Har jag fotat det förut! ;)

Och så e det svårt att famkalla film när det är så här varmt! Att hålla rätt temperatur på vätskorna alltså! Så jag väntar med att framkalla tills det blir "normal" värme! Exponerade rullar vilar bra i kylskåpet! Det filmvilandet stör i alla fall inte mej! ;)

Snart fjällen igen! Vännen Anders behöver litet hjälp i stuguthyrningen! Eller så e han bara snäll mot oss! Hur som helst, på det är en lisa för själen att få vara i fjällen! Litet som ett himmelrike liksom! Fjärran från vimlets yra! Fast det har blivt litet trångt även där! I fjällen alltså! Det va mindre trångt där förr!

Vad gäller mindre trångt i andra sammanhang! Jag kommer ihåg en gång på Jazzklubben Fasching! (Det direktsändes den gången även i P2) Jag tror vi va tjugo personer som satt fyra meter från Gunnar Svensson, Arne Domnerus, Rune Andersson mfl!
Eller då vi va i Kungliga tennishallen och såg Björn Borg! Vi satt så nära att jag kunde norpat hans ena racket! Mycket av det som fanns förr va mycket närmare då! Eller som när jag va på Nalen och pratade med några i ett popband i spelpausen! Bandet va från England! En kille pratade jag litet mera med! Tror han hette John!

Vi va på Jesus Christ Superstar i Sandviken för någon månad sedan! Vi skådarna fyllde en mycket stor arena! Det va storbildskärmar, säkerhetsvakter, och många andra vakter, mycket, mycket hög musik och de som uppträdde, dom såg jag bara som små prickar ibland! Jag ser nog det här som ett modernt bondfångeri! Ursäkta mig! Hur mycket uppfattar man av de här skickliga artisterna i den här röran  och på det avståndet? Men man får ju välja!

Fast om jag tänker efter, så va det faktiskt nära och greppbart i Bruksvallarna i våras! Svenska världseliten på skidor va där och jag kunde avspänt gå runt och fota två meter från Stina och Frida mfl! Så visst finns det närhet även nu! Men man får leta litet liksom!

Ok, de va det om det, så nu väntar vi bara på nästa Midsommar! :)

Ha det tills dess!
/Bengan

Postat 2022-06-26 08:30 | Läst 1210 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 ... 8 Nästa