Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3508 / Jaså, du tror du har en ljusstark optik!


Men det finns alltid dom som har en ljusstarkare optik! Och har ni inget annat för er så här på eftermiddagen, så här nere via länkar finns några ljusstarka objektiv att titta på! Men vill varna för Zeiss-optiken på f:0,33! Gå inte på den!

Å i morgon så e de Tårtan,
å vad jag hört så kommer det att finnas några ljusstarka objektiv där i morgon! :)

Men jag har inte tid med det här ljust nu, för jag håller på att fixa middagen!
Därför litet kortfattat i bloggen, men ni klarar er säkert själva via länkarna här nedan!
Lycka till!

/Bengan

http://www.japancamerahunter.com/2014/03/think-lens-fast/

https://www.cyberphoto.se/thomas/095.php

Postat 2017-01-31 17:14 | Läst 5405 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 3507 / Att stämma av verkligheten! Tex om internetbildens korta livslängd!

Väntsalen


En av mina fotovänner ringer mig flera gånger i veckan! Jaha, vad e det för konstigt me de då, undrar nog någon! Nja, han ringer ganska tidigt, tidigt för mig i alla fall, och undrar om jag e vaken typ! :) Han har varit på gång på jobbet i flera timmar, så han tror att alla andra också har varit igång flera timmar! ;) Hur som helst, de blir ofta mycket trevliga och tänkvärda samtal och så vaknar jag!

I dag kom vi in på internetbildens korta betraktelselivslängd kontra väggbildens ofta mycket längre liv! Det här med att visa bilder på nätet alltså! På fejan eller i bloggar eller var du vill på nätet! Livslängden på en nätbild på Fejan typ, e väl max två till fem sekunder, se'n trycker betraktaren Gilla, eller skriver "Fin bild"  (mest för att hen känner personen) och bläddrar sedan vidare till nästa bild i tiotusenbildershögen!

En bild på en vägg eller på en utställning, den hänger stilla och är kvar! I de flesta fall så tittar man avsevärt längre på en väggbild än på en internetbild!

Men visst kan man sätta på sig joggingskor och springa förbi bilderna i utställningslokalen och härma nättittandet! Man skulle kunna ha en så'n där kontrollgrej som man har i orientering när man passerar en bild! Det blir som en kontroll att man har "sett" bilden! Den som tittat på flest bilder på kortast tid vinner! ;)

De va bla. det här vi tala om i morse! Med glada tillrop! :)
Och en del annat, som inte e officiellt liksom!

Och så Tårtan i morgon onsdag!

/Bengan

Ps. Vi hade en mycket liten släktträff i helgen, och någon hade hittat en trave färgkort i en låda! Så där satt vi med en trave färgkort i händerna och pratade om människor och minnen, vet inte hur länge, men det va ganska länge! Helt nätlöst!

Postat 2017-01-31 09:06 | Läst 5224 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 3606 / Optikhistoria! För den som vill!

Jag fotar just nu med en liten optik från Carl Zeiss Jena, Biometar 2,8/35 mm! Biometaren va från början gjord för den nya Contax IIa som kom hos Zeiss i Väst 1952, en Contax som hade ett trängre utrymme för optikens bakdel än vad den tidigare Contax II hade! Och då Contax IIa va på planeringsstadiet redan innan Tyskland delades, så va nog Biometaren också planerad då, annars vore det konstigt! Det var Harry Zöllner som ledde konstruktionen av Biometaren. Nu talar vi om åren runt 1945 och efteråt!Hittar också en Biometar 2,8/35 mm i LTM till salu på ebay som väcker min undran! Å jag tror nog att det är en skicklig finmekanisk verkstad som gjort den här sammansättningen, inte Zeiss! Men så här låter det i annonsen på ebay: "This is an ultra rare version of the already very rare Carl Zeiss Jena Contax Biometar 35mm f/2.8 Lens (as recorded to have production number of 1500 only in Contax RF mount). This could be the only example in original L39 Leica Screw mount with rangefinder coupling."  För 22.000 SEK

Alltså, "This could be the only example in original L39 Leica Screw mount with rangefinder coupling." Sådana här saker, speciellt om det är så här udda, och som här, i ett ex, då bör man nog titta på det här litet mer noga, och vara aningen litet misstänksam... ursäkta! ;)

Men, visst vore det kul att ha en Biometar på sin M Leica! Men inte till det här priset! Men man borde kunna använda ytterhöljet till en Jupiter-12 i LTM och sätta in Biometaren i den! En finmekanisk verkstad borde kunna fixa det! ;)

Och se'n läser jag på en annat ställe på nätet (inte på ebay) men i ett annat diskussionsforum där en tråd börjar med en fråga om Biometar 2,8/35 mm från Jena! Och då måste såklart en inkommande messersmith i den här tråden berätta hur det verkligen låg till i Jena-fabriken! ;)
"Just for the record..these M42 screw Carl Zeiss 'jena' lenses were made in Eastern Germany (DDR) run by the Russians after the end of world war two and up until the fall of the Berlin wall. The only real connection to Carl Zeiss is that they were made in the old Zeiss factory in Jena, which was 'inherited' by the Russians. It was just quite literally four walls and a roof."


Då svarar Richard Oleson,  ett mycket tungt kunskapsnamn i sådana här sammanhang:
"This post seems to contain more politics than optics. Carl Zeiss Jena made lenses for the West German Contaxes in the early years before the political situation became too tense for them to continue cooperation, and some of the lenses CZJ made for the Pentacon Six cameras are exceptionally good, including the 80 and 120mm Biometars (the 80mm is very similar to the West German Planar) and the 180 and 30mm Sonnars."


I very strongly suspect that the current prices of CZJ lenses are based primarily on their merits. The ones that I have (35mm Flektagon, several 58mm Biotars, 50mm Flektagon, 80mm Biometar, 180mm Sonnar, perhaps a couple of others) are all very good lenses and certainly well worth what I paid for them."

Jag själv kan väl tillägga i ämnet, att jag tycker det numera e svårt att "fynda" på tidiga grejer från Jena! För en tjugo till trettio år sedan va det mycket lättare! Det verkar som om faktaverkligheten kommit ikapp den tidigare så dominerade politiska verkligheten! Mao, fler fattar att det fanns stor kunskap kvar i Jena hela tiden! :)

Men som sagt, det är en liten intressant optik den här Biometaren! Och med min "hemmagjorda" adapter så kan optiken, som har en yttre Contax-fattning, användas även på Fuji X-E1!

Så Biometaren fortsätter att intressera och även vara inspirerande på 2000-talet!
Tack för det Harry Zöllner!
/Bengan

Postat 2017-01-30 19:45 | Läst 5432 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 3604 / Fotosidan förändras, även då även bloggandet såklart! Å så Tårtan på onsdag!

Götaplatsen

Jag har suttit och tittat på en del äldre bloggar och bloggare, och det syns ganska tydligt att Fotosidan har förändrats, i alla fall vad gäller bloggandet! Många bloggare har försvunnit, även om nya har tillkommit! Kan se också att det va ner text i bloggarna förr!
Det är väl det som hänt, att många bloggar blivit bildpooler numera!
Eller, har börjat likna Facebook!
Och bloggare har slutat, bloggare som jag tycker jag va spännande och färgstarka i både bilder och text! Men det finns risker i sådant! Att vara färgstark alltså!
Udda texter och udda bilder väcker ofta upp likriktande ordningsmän!

Jag saknar såklart flera "bildtänkare" här på bloggsidorna! Tror att udda bilder och udda tankar, även om det skaver litet ibland, är en tillgång! Monokulturer är aldrig utvecklande! Monokulturer blir ofta bara mentala isolat!

Efter att ha tittat på en del senare bloggar, även i dag tex, så förstärks intrycket av att Bloggarna e de nya bildpoolerna och mycket trevliga och sociala!

Så för att avsluta analysen, så har nog Fotosidan fått den typ av bloggar som passar in på Fotosidans Bloggsidor, och då e ju allt frid och fröjd! :)

/Bengan

Ps. Tårtan på onsdag!

Postat 2017-01-29 11:47 | Läst 4943 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 3 ... 9 Nästa