Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4345 / De e svettigt med cykel! Å en konstig Jupiter-3! Å Tårtan på onsdag!

Det va ett långt och svettigt linjelopp på VM i dag! Jag va tvungen att gå in i duscen efteråt! ;) Nåja, jag skulle duscha ändå som tur va! Men jag åkte med en hel del i dag, inget konstig, saker man varit själv med om,  kan man ofta känna i kroppen även om det bara e på Tv! Typ 85 km/tim utför på cykel! :) Och inte minst, att ligga efter några som är aningen bättre än vad man själv är, å det går uppför! För om du tappar rullen, då e det kört! Och det känns att försöka vara kvar på rulle! Man börjar både få kramp och må illa! Andningen skall man inte tala om! :)

Men nu e det lugnt igen! För det här va bara på Tv!

För övrigt har jag hittat en gammal Jupiter-3 från 1952 med blanka bländarlameller!? Blanka bländarlameller! Normalt så har Jupiter-3 svarta lameller! Men Zeiss hade blanka lameller ett tag på 1950-talet! Nu menar jag inte att det här e en Zeissoptik, utan det kan vara en del i konstruktionen på den här Jupiter-3:an? Å optiken funkar utmärkt!

Och så e det Tårtan på onsdag!
/Bengan

Postat 2018-09-30 21:45 | Läst 4293 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 4344 / Tårtan nu på onsdag!

/Bengan

Ps. Sitter och tittar på cykel på TV!  Emma e bra som kommentator, hon vet vad hon talar om, just genom att hon själv tävlat! :) Men han bisittaren Björn Becksmo e ofta litet pinsam i sina kommentarer, ursäkta,
det hade varit bäst om Emma hade skött det här ensam! ;)

Postat 2018-09-30 12:42 | Läst 4001 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 4341 / Sitter och tittar på cykel på SVT....

Och det är en manlig kommentator inblandad, Björn Becksmo! Kunde man inte ha en kommentator med aningen litet mer kunnande vad gäller cykel! De e mycket snack om tappade dricksflaskor, kameror på cyklarna, och en del annat oväsentligt... suck! " Å vilken crasch e den värsta du varit med om Emma?"
Å så börjar han svamla om kadens å benmuskler...himmel!
Helt klart, han har ingen aning om cykel!
Å ibland när det kommer lite extra underligheter, så kommer inget svar från Emma! ;)

Å så sitter han och talar om sol och väder, å Emma pratar om den första gruppens läge!

Emma Johansson hade klarat det här bäst ensam!
B(

Postat 2018-09-29 13:47 | Läst 3778 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 4340 / Which is the best Jupiter-3 optic (Den bästa Jupiter-3 optiken alltså)

Har testat några Jupiter-3 objektiv nu på morgonen!  Även lagt till ett CZJ Sonnar 1,5/5 cm i testen! Och försökte se vilka Jupiter-3 som är bra! Och jag skulle kunna visa testbilder i all oändlighet, men jag gör en sammanfattning i stället! Å försöker att inte vara för subjektiv!

Och ett objektiv, en Jupiter från 1967, sticker ut litet faktiskt! (Optiken är tillverkad av Zagorskii Optiko Mechanicheskii Zavod) Efter att ha tittat ett antal gånger på olika bländare på olika objektiv,  så är det här objektivet, aningen, aningen klarare eller kalla det skarpare på full öppning! Intressant! Och orsak! Jag skulle kunna gissa att optiken är väl ihopsatt/centrerad och att det är den modernare antireflexbehandligen som är en delorsak! Jupiter-3 räknades om på 1950-talet för att passa det Ryska optiska glaset! Bra eller dåligt för den här Sonnarkonstruktionen? Jag tror såklart att man försökte hålla Zeiss-standard på den nya uträkningen av Jupiter-3, för att även visa att man kunde göra bra optik i Sovjet också! 

Men visst ger Sonnar och Jupiterobjektivet en annorlunda karaktär på bilderna vid större bländaröppningar! Kalla det för Bokeh! Så vill man komma ifrån det perfekta i den masstillverkade objektivmassan, och i stället få personliga bilder, kanske med ett litet analogstuk, då kan nog Jupiter-3 vara en del i den utvecklingen! Och för en nörd som jag, så kan det även kännas litet av historiens vingslag att kunna fota med en optikkonstruktion från 1930-talet nu år 2018!

Men märk att en Jupiter-3 är mera en porträtt eller reportageoptik! Och för tex spännande kvällsfoton! För optiken har en bildfältskrökning som syns bra om ni fotar tegelväggar dagtid typ! Men som sagt, för porträtt och reportage funkar Jupiter-3 utmärkt! Med litet handpåläggning såklart, för det finns inget AF!

/Bengan

Ps. Jag jämförde faktisk en CZJ-sonnar 1,5/5 cm från 1947, med en Leica Summarit 1,5/50 mm från 1949 för några år sedan via M Leica! CZJ-Sonnaren var aningen skarpare och klarare på full öppning! Men med några stegs avbländning så va det helt jämt såklart! Så jag tror den här Jupitern från 1967 skulle klarat sig bra där också! Aningen före Leica Summarit alltså! :)

Postat 2018-09-28 11:09 | Läst 4090 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 4339 / Objektivtest av föregångaren till Jupiter-3 på en Fuji X-E1

Har schimsat om ett objektiv som inte låg helt rätt i skärpan! Objektivet e ett 3K Zorkij 1,5/5cm! Nu ligger skärpan bra! Oändligt på metermarkeringen på optiken, är oändligt i bilden! Och optiken sitter på en Fuji X-E1 som vanligt! En alldeles utmärkt kamera för udda och spännande objektiv, typ Zeiss, Leica, Zorkij och Jupiter-3! Tack Fuji!

.

Här e det en frihandshållen utomhusnattbild på bländare 1,5!

.

Här en frihandshållen inomhusbild med bländare 1,5! Bilden är mycket förstorad! Litet grynig skärpa kanske!

Båda bilderna hade nog vunnit på om jag, fotografen hade haft stöd av något! För det är nog en del rörelseoskärpa inblandas vid en så'n här objektivtest en se'n kväll efter en god middag! :)

Å nu e det dags!
Godnatt!

/Bengan

Postat 2018-09-27 23:10 | Läst 3776 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 3 ... 8 Nästa