Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6224 // 350 miljoner foton laddas upp till Facebook varje dag

Alltså, 350 miljoner foton laddas upp till Facebook varje dag; Instagram får c:a 27 800 bilder per minut! Totalt, enligt en analytiker, laddar vi nu upp och delar c:a 1,8 miljarder bilder varje dag! Nästan 2 miljarder bilder! Varje dag! Ok, är det här något problem? Möjligen inte! Internet kommer inte att fyllas upp, och att ta dåligt utförda, ogenomtänkta och i stort sett irrelevanta bilder, kommer nog inte att skada någon fysiskt!

Och kombinera det med internet och den exponentiella tillväxten av lagringsutrymme och tillhörande kostnadsminskning och sociala medier och du har ett recept på om inte en bildkatastrof så i alla fall en ofantlig jättehög med skräpbilder som flyter omkring!

Men det här påminner nog oss om den gigantiska skräphögen av plast som snurrar runt i en jättevirvel i Stilla havet! Och alla dessa miljarder och åter miljarder slängbilder vi tar som även blir en kränkning av oss själva och vår kunskap, och även mot själva naturen. Ju mer vi överväldigar våra sinnen med mängder av skräp, här fotografiskt skräp, desto mindre kommer vi att märka och se skönheten i de bilder som faktiskt finns!

Fritt översatt från https://www.stuff.tv/features/everyones-photographer-these-days-just-not-very-good-one/

/Bengan

Ps. Här är info om den andra överkonsumtionen, som vi inte heller vill låtsas om! ;)
https://www.aktuellhallbarhet.se/miljo/klimat/ny-soptipp-funnen-i-atlanten/

Postat 2023-05-31 06:27 | Läst 1784 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Straight 6223 // Skräckens ministerium eller i som här inträden!

Minnesbild!

I går gick vi en runda inne i den stora huvudstaden och passerade det här huset! Vi bodde i Sibirien, så kallades en stadsdel på Norrmalm, och jag besökte det här huset med min mamma någon eller några gånger på 1940-talet! (Det va på den tiden då man trodde att barn inte kände smärta) Så här i vuxen ålder har jag förstått att det är många fler som varit i det här huset som barn! Och det har satt sina spår!

I går va jag även inne på Stadsbiblioteket, och fotade reliefen där Hektor släpas efter ett hästspann! Tog bilder med film, men hade nog fel film, då jag låg på exponeringstider runt 1/8-del!

.


Ett besök i Hötorgshallen blev det också och efter det en fika! Vi hittade en bra plats på fiket, trots att det ofta är fullsatt, en hörna som sällan någon hittar! Säger inte var! :)

Och så va den dagen nästan över!
I dag till Sumpan för att besöka Jonas som har servat min Leica M6!

/Bengan 

Ps. Vad gäller Mazariner så har jag en skala, 1 till 10! Mazarinen här va bra, fick en 8:a i betyg!

Postat 2023-05-30 07:26 | Läst 1202 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 6222 // Och tiden är ett förunderligt ting! Och så Tårtan på onsdag!

"Våra liv som passerande skuggor, och vi som skådespelare som larmar och kråmar sig en kort stund på scenen och som se'n aldrig mer hörs av, det blir som en saga, kanske berättad nå'n gång mellan två evigheter..." (Fritt från Shakespeare, Macbeth)

Sitter och tittar på mina äldre bilder och inser att tiden går! Vad nu tiden är för något! Och nyss va vi unga och nu är vi här! Den tiden gick fort!

På onsdag så är det sista Tårtan för vårterminen, så passa på! Gata Horns 32! Från 15.00 c:a!

Och sista lördagen i juli så är det Gnesta-Planket, passa på även där!
Inget är för evigt,
som jag tror någon sa i filmen Blade Runner! ;)

/Bengan

Postat 2023-05-29 08:16 | Läst 1118 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 6221 // Lång dags färd mot natt, och om läsning i böcker!

Och dagen gick fort i går! Och som avslut tar vi nästan jämt en kvällspromenad! (Även om vi gått tidigare på dagen) Vi hittade också en fotoutställning under promenaden!

.

.

Och man sover ofta bra efter en liten kvällspromenad! Jag själv somnar ganska snabbt, så sk. "djupare" bokläsning får jag göra på dagen! Och att läsa böcker är viktigt och det verkar som om man även kommit på det i skolan igen!

.

För övrigt i går, framkallning av film, och kanske blir det skanning i dag!
Men först en promenad! Sannolikt till området runt Skottvångs Grufva! Där finns det fina gångvägar! :)

Nog för nu!
/Bengan

Postat 2023-05-28 07:44 | Läst 1453 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 6220 // Som fotograf kan man snart luta sig bakåt! Ungefär som när vi kör bil! :)

Läser att AI kan skriva bra noveller, det är en artikel om det i DN i dag, och jag har ju redan sett att AI kan göra bra bilder också! Hyffsat bra bilder än så länge, men vänta bara! För författare som redan producerar mycket lättillgängligt och underhållande litteratur där kan AI bli en tillgång för att producera snabbare och mer! (Det är mängder som gäller) Samma bör då gälla de fotografer som producerar bilder, typ naturbilder och liknande! I alla fall så bör det bli tillräckligt bra bilder liknande dom som säljs på IKEA  som vi har hemma på väggen! Även grindslantbilder! Och då AI ökar sin kunskap hela tiden så är det bara en tidsfråga tills det är mycket svårt, även för en specialist, att avgöra vad som är äkta eller falskt!
Eller vänta nu, en AI-bild kanske också blir äkta om AI skriver sitt namn under! Eller att man talar om att bilden är AI-genererad! Å förresten, med hjälp av senaste Photo Shop, vad blir då äkta om man jobbar med en bild ett tag i programmat? Jag bara undrar! ;)

Men den här "utvecklingen" e ju inget konstig, vi gillar ju teknik och hjälpmedel och det är vi om styr för vi köper det här! Snart självkörande bilar, tåg och liknande, och i våra hem finns mängder av saker som gör att vi kan luta oss tillbaka! Snart så känner AI av att vi är hungriga och frågar "vad vill du äta idag då?"  "Tja, idag torsdag, så ärtsoppa med punch vore fint! Med hårdbrödmacka och Västerbottenost! Och så pannkaka med jordgubbsylt och vispgrädde efteråt! " Och då kommer ett sånt där cykelbud, två bud kanske, med det hela efter ett litet tag! ;) Marknaden är fantastiskt! (För dom som har råd alltså)

Vad gäller i övrigt så verkar läsförståelsen sjunka i hela Europa! Det stod också i DN i dag!
E det så himla viktigt att fatta vad man läser?
AI kan väl sammanfatta vad det hela handlar om, så man slipper läsa hela boken! ;)

Nog för nu!

/Bengan

Ps. Fast jag gillar inte sammanfattningar, för det är nog det som vi omges av hela dagarna, för viktig information kan falla mellan stolarna! 

Postat 2023-05-27 06:25 | Läst 1415 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 3 ... 7 Nästa