Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2940 / Uppmanar Leica till gatufotobrott!?

.

Och först en varning, för här i bloggen kommer starka bilder!

Till saken alltså!
Det här med att fota med kameran uppe i ansiktet eller fota från höften på gatan diskuteras då och då! Kanske inte så konstigt, för när man börjar fota så tittar man i  sökaren såklart! Men senare kanske man märker att det går utmärkt att skjuta från höften med kameran också! Nu kanske de som ofta fotar med tele, kan ha svårare för den här upptäckten av naturliga skäl, men med en vidvinkel funkar höftfoto utmärkt, och med en digitalkamera med liten sensor, så går det nästan ännu bättre!

Å då kan väl fråga vara, varför skjuta från höften? Varför skjuter många proffs från höften? Och varför uppmanar, eller i alla fall visar Leica i en broschyr, att så här går bra att göra med M Leican! Sannolikt för att det här inte e något speciellt konstigt eller ovanligt med det! Kanske för amatörer, men inte för proffs, som kör så här när det behövs!

Å när behövs det här då? Kanske inte jämt, men ibland!

Som ett exempel kan man ta när man vill frysa ett ögonblick, utan att motivet märker det! Fånga ögonblicket alltså! För risken finns att när du vill fånga den här händelsen eller ögonblicket, och sätter upp kameran till ögat, och siktar på motivet, då märker motivet ofta det och tittar upp på dig, då e det här ögonblicket borta som du såg och ville fånga! Men du kanske får ett leende då i stället, eller ett finger! Men det ursprungliga ögonblicket e nog borta i alla fall!

Man kan väl säga att de flesta familjebilder, eller laguppställningar och liknande, där behövs inga höftskott, självklart e det så, men går man litet utanför hemmet eller det hemvanda, då kanske man måste pröva ett höftskott vid nå't tillfälle av olika skäl! Å då e det nog bra att också ha tränat litet innan! :)

Å här kommer bilder! Å jag har varnat, kom ihåg det!

.

/Bengan

Ps.  Får väl erkänna, så här en femtio är senare, att även jag fotat med höftskott! Här nedan e ett höftskott taget på Grönan 1954..    Och hyperfokal e det också..
Och jag gissade även exponeringstiden...
Många fel var'e! Kanske...? :) 

.

Postat 2015-08-31 19:25 | Läst 6630 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Straight 2939 / Tillbaka till forntiden!

.

Tullinge på den tiden då det va lättare att starta och landa där!

Sorterar i mappar och hittar intressanta bilder såklart, bilder ni kanske sett förr, i alla fall de som häckat länge här på Fotosidan har kanske sett dom förr! ;) Och när man hittar intressanta bilder, då blir sorteringstempot mycket lägre, eller stannar upp i vissa fall!  De flesta bilderna e tagna med en digital Olympuskamera på 1,4 mpix, men det e nog nå'n analoga kamera inblandad också! :) Bildern e mellan femton och tjugo år gamla! Och med de här bilderna så hoppas jag att jag uppehåller er en stund också!

.

Bornholm  
Fina cykelvägar och ett bra gemyt gör Bornholm lättcyklat! Och de e vackert på Bornholm också!

.

Sandhamn
Man ser bättre så här från ovan, därför!

.

Den här bilden e tjugofem år kanske.. Danmark eller Bornholm,
med viktigt och nödvändig dricka, samt litet tilltugg!

.

Skidåkning i Maj
Alla liftar e avstängda, så man går upp på fjället så här års! Då smakar maten bättre sedan!:) 

.

Kamera! ;)

.

En annan kamera!

.

En Leicakamera med Zeissoptik och Leicavit!

Sådärja, nog för idag!
Slut för idag!
Ha det!
/Bengan

Ps. Apropå WM i Friidrott! Fast bilden här nedan e femtio år gammal! :)
.

Postat 2015-08-30 20:16 | Läst 6201 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Straight 2938 / Att fota bröllop e svårt!

.

Jag tog några bilder på ett bröllop i går, men jag tycker det e svårt att fota bröllop! Troligtsvis beror det på att jag så sällan fotar bröllop och att jag inte har rätt utrustning! Som tur va så va en riktigt bröllopsfotograf inhyrd, så jag tog mest mingelbilder! Men det e svårt även det, när motivet rör sig, speciellt under dans och då ljuset växlar hela tiden och jag fotar utan blixt!

Det blev en lång dag igår, så i dag e vi litet sega,
så en promenad kommer att sitta fint!
/Bengan

Postat 2015-08-30 10:21 | Läst 5661 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 2937 / Funderingar på nutiden!

.

#2746682

Man kan göra, och gör ofta flera saker samtidigt numera, för då spar man tid! Multitasking kallas det! Å vi som inte klarar av, eller vi om inte gör flera saker samtidigt, e kanske inte riktigt med i tiden antagligen!

Men jag tror, ibland i alla fall, eller kanske ofta, att när man gör flera saker samtidigt, så kan man missa saker, tex det subtila, eller det finstilta i ämnet! Även i bilder!
Å kanske även i relationer..?

Ha nu en fin dag!
Det ser ut att bli en fin dag faktiskt!

/Bengan

Postat 2015-08-29 08:41 | Läst 5962 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 2936 / Tappa nu inte sugen i åsiktsröran här på Fotosidan! ;)

.


Tror det är viktigt att ha några saker i åtanke, i alla fall för nybörjare, men kanske även för osäkra fotografer som är på Fotosidan! Och det va Joakim K E Johanssons kommentar i en blogg nyligen som påminde mig igen om det här! Man glömmer lätt bort saker!

".......att bygga ihop ett fotbollslag med allt från totala nybörjare, motionärer och gamla korpare till regelrätta ligaproffs. Det blir inge bra :-) "

Och det här visar sig kanske mest i sk. bildkritik eller liknande! Man kan få tyckanden och kritik från fotografer med mycket stor kunskapsspännvidd, eller hur man vänligt formulerar sig! För nästan alla har ju internet!

Man skulle kunna jämföra det med att ha hund ;) där träffar man olika hundägare, som har olika åsikter hur man "uppfostrar" hundar, och utgångspunkten brukar ofta vara, "Jag har haft hund så länge, och har haft många hundar, så jag vet nog!" ;)

Hur göra här på Fotosidan då? Om man vill försöka utvecklas som fotograf! Nu vet jag att utveckling betyder olika för olika människor! Som hunduppfostran! ;)

Det e som vanligt, man får bestämma själv vad man vill göra här på Fotosidan! Å då kanske försöka välja rätt "fotolärare" helt enkelt, och skippa andra, eller inte låtsas om dom! För jag tror det e viktigt att inte glömma bort den stora spännvidden på "bildlärarna" som finns här på FS!
Så att man inte tappar sugen direkt efter några tyckanden!

Å så tycker jag det också e viktigt att ändå försöka göra sin grej! Även om inte alla "bildlärare" gillar grejen, utan blir oroliga över det ovanliga! "Så där kan man väl ändå inte fota!!"
Och även om man inte får några kommentarer, så betyder det inte att det är en dålig bild! Den kanske bara e ovanligt, och har ett nytänk, för även ett nytänk kan vara svårt för några i korpgänget! ;)

Så lycka till,
som han Ahlmark sa en gång!


Å ha nu en bra höstdag!
För mörkret närmar sig mer och mer! :)
/Bengan

Postat 2015-08-28 07:40 | Läst 6069 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 3 ... 7 Nästa