Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5660 // Analogfoto

Nora, december 2021

/Bengan

Postat 2022-01-31 16:26 | Läst 1630 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 5659 // I går kväll va vi på bio i Mölnbo!

Det e nära till nästan allt i Gnesta! I går va vi på bio i Mölnbo, Mölnbo som ligger knappa tio minuters bilresa från Gnesta! Vi såg filmen Martin Eden!

"Jag tolkar i alla fall filmen som ett hackningsförsök: för att komma undan en tidsålder av ironisk posering eller strömlinjeformning måste man genskjuta historien, återuppfinna den på nytt. Den här filmatiseringen av en roman från 1909 påminner nämligen om en imaginär 1970-talsfilmatisering. Inte bara för att den är gjord med analog film, utan också i själva tonen. Eftersom Jack London lånade huvudpersonens namn av Amerikaemigranten Mårten Edin från Ådalen kan man tillåta sig att vara provinsiell: hur hade en ”Martin Eden”-filmatisering kunnat arta sig i händerna på Bo Widerberg eller Jan Troell? Här finns hur som helst en lyrisk sensibilitet, en lågintensiv politisk eld, en kaotisk men överblickbar värld att bringa i ordning."
(Del av Jacob Lundströms recension i DN)

Här är nuvarande och kommande filmer!

Här kan ni läsa mer om Folkets hus i Mölnbo där biografen ligger!

Som sagt, nära till allt! För den som vill! :)

Nog för nu!
/Bengan

Postat 2022-01-31 11:37 | Läst 1487 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 5658 // "Mycket väsen för ingenting!" Väder och analogt fotograferande!

Inte mycket att berätta om busvädret i Gnesta just nu! Det blev inte så märkvärdigt, det enda som höll mig vaken då och då i natt det va mitt knä! Vi gick åtta kilometer i litet obanad terräng i går och mitt skidåkarknä ville såklart påpeka detta när jag försökte sova! Och ovädervarningarna i går gällde nog bara för övriga delar av landet! Så inget vedspiseldande blev det heller!

Skall försöka skanna några nyframkallade negativ i dag! Vad i övrigt om analogt fotograferande, så e jag med på en analogsida på Fejan! Och ser att mycket av det nyvaknade amatöranaloga blir "titta jag har fotat analogt!" Och så en bild som visar detta! Det kanske blir så när man startat med att fota digitalt, där kameran i stort sköter allt, och nu börjar pröva analogt! Då blir det en häftig grej att framkalla en bild själv! Trollkarlens lärling typ!

Men jag tycker att man snabbt borde försöka släppa det här med visa sin framkallade bild och försöka gå till att ta intressanta bilder! Släppa ytan och gå på djupet! De e lika lätt att ta intressanta bilder med det analoga som med det digitala! Det tar bara litet längre tid att få fram bilden! Och hellre en intressant bild, än en bild med perfekt skärpa, och med perfekta valörer! Så tycker i alla fall jag! Och även han HCB! :)

Men alla blir saliga på sin fason! Och inget är rätt eller fel, utan bara ett tyckande! Och vad är egentligen en intressant bild, kanske vän av ordning frågar? ;)
Svara på det den som kan! För många är valörer, skärpa osv, en intressant bild!

/Bengan

Ps. Missförstå mig nu inte, jag tycker det e mycket kul att det analoga växer bland unga fotografer! Det gagnar även mig! :)

Postat 2022-01-30 09:20 | Läst 1530 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 5657 // Stormvarning!

Det ser i alla fall ut så på barometern! Se'n får vi se hur det blir! SMHI har fått ovanan att larma litet extra de sista åren, så tidningarna inte skall kunna ha jätterubriker som, "SMHI varnade inte tillräckligt!" Men som det ser ut nu på barometern så kan det snart börja blåsa! Och då samhället inte e lika stabilt som det va förr, så kan det vara bra att förbereda sig litet!
.

Så jag har tagit in en extra korg med ved till vedspisen om elen skulle försvinna! Nu kanske nå'n tycker att när det blåser på våra nya propellerelverk så borde det finnas massor av el! Nåja, det får inte blåsa för hårt för då klarar dom inte av blåsten! Lagom e bäst! ;) Å så brukar det blåsa ned träd på elledningar också! Det finns annat som kan hända också, något som man inte hade riktigt koll på förrän det hände! Och så e det många elarbetare som e sjuka!
De e nya och annorlunda tider numera! ;)
.

Och här under finns vedspisen! En alldeles utmärkt plats att ha grejer på! Men det tar bara c:a fem minuter att göra den startklar! Och torr startved finns i vedförrådet nedtill!

För övrigt så va det filmframkallning i dag men ingen skanning! Man skall inte göra allt roligt på samma dag! ;)

Ha nu en Perfekt Storm ni med! Lagom alltså!

/Bengan

Postat 2022-01-29 21:17 | Läst 1486 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 5655 // Dokumentären om Gisèle Freund! Magnumfotograf!

Idag åtta kilometer i duggregn sedan hem för en fika och sedan framkallning!

För övrigt så har fotosidan tidigare tipsat om en film och vi såg den filmen i går! En mycket sevärd dokumentär om Gisèle Freund, som  flydde Nazityskland 1933 och var bland annat i exil i Latinamerika och samarbetade med Diego Rivera och Frida Kahlo. Hon fotograferade många kända personligheter, tex James Joyce, Sylvia Beach, Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir, Virginia Woolf och François Mitterrand. Gisèle Freund var dessutom en av de första kvinnliga medarbetarna hos bildbyrån Magnum.
Och Gisèle Freund fotade mest med Leica! ;)

Nog för nu!

/Bengan

Postat 2022-01-29 15:22 | Läst 1304 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 ... 8 Nästa