** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5265 / Fritänkare skall akta sig! ;)

Det här känner vi nog igen redan från dagis och skolan, den där snubben med glasögon som inte va med i mopedsnacket, utan satt hemma å pluggade! ;) Å så går det vidare genom livet, att folk som inte kan följa samhällets regler, utan skall avvika! Å glasögon har dom fortfarande för å vara märkvärdiga!

Vad gäller vårt lilla område i periferin, fotografi, så kan det dyka upp en del underliga typer, en del kallar det fritänkare, i alla fall dom själva, andra kallar dom för orosmoln! ;) De e dom som inte fattar sitt eget bästa, eller som inte fattar sunt förnuft! Dom har inte fått lära sig va sunt förnuft e alltså! Och håller på med konstiga kamerakonstruktioner! ;)

En så'n där orossnubbe de e han som gjorde Voigtländeroptiken, 1,4/40 mm för M Leica! Himla konstigt att göra 40 mm? Och se'n påstå att den också e SC-coated! För det e bra för svartvitt! Vadå svartvitt, när det finns färg!

Hur som helst, jag har ytterligare en gång till läst Ken Rockwells tyckande om den här optiken, och såklart en del andras åsikter om optiken också, och den här optiken stör folk! ;) I alla fall riktiga fotografer! ;) Fast Ken gillar i alla fall skärpan på optiken, och jag har filat till fattningen på optiken, så 35 mm ramen speglas in i M Leican! Bra va?  :)

Nu skall jag till Mr. Kobayashi försvar säga att det va hans kompisar som tjatade till sig den här optiken! (För Mr. Kobayashi hade en stor optikfabrik) Så skyll på kompisarna i stället! Mr. Kobayashi va bara budbäraren så att säga! Och va nog utsatt för grupptryck! Ni känner igen det från plugget va! Å kanske även från FS? Så om någon vill gå till botten med den här konstiga optiken, Googla efter fotokompisar till Mr. Kobayashi! ;)

Det va det om det! Vi skall strax sätta upp lysgirlanger på vår balkong, för julgranen med små ledlampor, som vi haft tidigare om åren, där har elkopplingen försvunnit! Tror det beror på att jag lagt elkopplingen på ett bra ställe förra året, så jag skulle komma ihåg va jag la den!

Så nog för nu!

/Bengan

Postat 2020-11-30 10:29 | Läst 3041 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 5244 / Att fota med en iPhone e smidigt och bilderna blir bra!

Nästan en fickkamera! :)

Och en mobilkamera är ju också lätt att ha med sig! Och så kan man lägga ut bilderna nästan överallt! Det är nog det enkla svaret på problemen för de sk. kompaktkamerorna i dag! Vem tar med sig en stor kameraklump, om det inte är absolut nödvändigt! Eller om man nu inte bara vill visa upp sig! ;)
Kommer ni i håg Olympus OM-1, eller varför inte gängleican! En liten fullt funktionell kamera lätt att ha med sig! Och va gäller OM-1 så tvingades de andra fabrikanterna att göra något liknande, typ backa från storklumpstänket! Och OM-1 gick nästan ned i fickan, eller i alla fall kunde den hänga innanför jackan utan problem!

Om nu dagens kompaktkameror, eller vad dom kallas, tappar marknadsandelar, det är nog inte så svårt att förstå varför! Mobiltelefonkameran e mitt tips! Och en dellösningen kan vara, att skapa en nästan lika lättburen kamera som en iPhone typ! En kamera, som ändå är en riktig kamera, och som nästan går ned i fickan! Och då tycker jag Sony A7c e på rätt väg! Även om det finns mycket pillagrejer i kameran, just för att det går att lägga in massor av pillagrejer! Hur som helst, Sony A7c tycker jag är en "riktig kamera" med massor av funktioner, och en kamera som man nästan kan ha i fickan och slipper ta upp en töntig iPhone ;) eller något liknande märke när man skall fota! Så jag tror på den här kameratypen, trots priset! ;)

/Bengan

Ps. Nu vet jag såklart att det finns amatörbehov av "riktiga kameror", men det här gäller för dom som vill ha en liten kompakt och gängleicaliknande kamera som nästan går ned i fickan, å där man kan ha sina Zeiss och Leicaobjektiv på! :)

Postat 2020-11-29 10:52 | Läst 2710 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Straight 5243 / De e mycket man kanske måste hålla reda på i dag för å fota! ;)

Inte fullformat!

Vad gäller digitalt, så tycker jag att jag har en en bra kamera, Fuji X-E1, som jag kan använda mina äldre analoga objektiv på! Men mitt önskemål vore såklart en fullformatsensor i en liknande kamera! Och den kameran har ju nästan kommit! :)

Så jag läste på litet om Sony A7c! Och det va en hel del att läsa! Här ett urval av funktioner i A7 C! Obs, ett urval alltså!
Exponeringskompensation med +/- 5 steg
Spotmätning
Exponeringsgaffling (bracketing)
Intervalltagning/Time lapse
Trådlös blixtstyrning med kompatibla externa blixtar
Blixtsynk på första eller andra ridån
Focus peaking
Fokusförstoring
Ögon/ansiktsfokus för både människor och djur
Pekskärm med pekspårningsfunktion för AF
Skärpa
Kontrast
Färgmättnad
Seriebildtagning 10 b/s med följande fokus och exponering
Flera val av brusreducering
Korrigering av vinjettering
Korrigering av kromatisk aberration
Korrigering av distorsion
Manuellt valbart auto-ISO mellan 100-204 800
För auto-ISO: Val av kortast slutartid, samt slutartidsprioritet som anpassar sig efter objektivets brännvidd, dvs längre eller kortare slutartid än vad som är lämpligt för respektive brännvidd
Microjustering för AF
Zebra mönster
WiFi, NFC och Bluetooth för trådlös fjärrstyrning och bildöverföring från/till smartphone....
Bara ett urval som sagt!

Ok, man kan ju välja vad man skall använda av det här såklart! Men min misstanke är, att man, i alla fall jag, ändå håller på att bläddra fram och tillbaka i olika funktioner, bara för att det går att bläddra fram och tillbaka! Det e kanske det typiska i dag, bara för att det går så gör man det! Å då blir det ofta varken hackat eller malet kan jag nog tycka!

Å nu vet jag att det finns duktiga fotografer med "tagelskjorta" som klarar det här velandet höll jag på att säga, väljandet va det, och kör sin grej, och tar de där fina och spännande bilderna som hen alltid gjort! Men misstanken e då att det ligger minst 10.000 timmars träning bakom! Men inte 10.000 försök att pröva olika funktioner i olika kameror! ;)

Så vi får se, jag kanske klarar mig med en mindre sensor och min Fuji X-E1! Det blir ju som man beskär bilden litet när sensorn e mindre! Och beskär bilden det gör man ju ofta i alla fall!

/Bengan

Postat 2020-11-28 11:07 | Läst 2756 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Straight 5242 / Sony A7c kanske ändå kan bli en fattigmans Leica!

Snart! :)

Hittade några bilder på Sony A7c med olika piratobjektiv! En bild va med ett Leicaobjektiv! Så kameran borde ju funka som en Leica i stället för att ha en Leica M10! Synd att man inte visade en Leicavidvinkel på kameran! Men det kommer! :)

Här är länken!

God natt!
/Bengan

Postat 2020-11-26 22:22 | Läst 3305 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 5241 / Jag måste kolla om det går att ta bilder med den här ryska utrustningen! :)

Och det får väl duga tycker jag! För det är taget med en begagnad rysk kamera från 1950-talet, med en väl begagnad, och litet repig optik från 1940-talet på full öppning, med en film på 400 ISO och så sannolikt litet rörelseoskärpa inbyggd i det hela! Tycker i alla fall att bilden fungerar som ett snaps! Rotfotografi alltså! :)

Men det e klart, med bättre ljus med följande nedbländning, och en sligt film på 100 ISO, så hade det nog blivit litet bättre! ;)

Nog för nu!
/Bengan

Ps. Här är förresten optiken jag använde!

Postat 2020-11-26 11:44 | Läst 2669 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 3 ... 7 Nästa