Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1857 / Snöminnesbilder!

 

 

 

 

Bilden har inget med det här senaste snöovädret att göra!  


Nu har i alla fall snövädret lämnat Gnestatrakten, nu återstår bara "uppröjning!" Snöskottning på och runt tomten alltså. Vi har även ansvar för en trottoar på nedsidan av huset, men det har vi lejt ut för nå'n tusenlapp per år till en firma, det blir bättre då, och så är dom uppe tidigt på morgonen. Men som sagt, det återstår en del på tomten och på infarten.

För två år sedan, eller va det tre år sedan, så va det också mycket snö, då hade vi en halvmeter på taket. Å då fick jag skotta taket, för en halvmeter snö, som håller på att bli fuktig, väger en del. Men så här efteråt, med litet koll på takkonstruktionen, det här är ett hus byggt 1940, man byggde annorlunda då, så hade jag nog inte behövt skotta förrän det blivit en meter blötsnö! :)

Men Roffe gillar snön! Och Roffe störs inte nämvärt av kyla heller, konstigt nog, trots att han härstammar från Danskar och Skåningar! ;) Men Roffe e aningen långhårig för att vara en D/S, och så har han litet extra hår mellan tassarna, utan att det fastnar nå'n snö eller is där. Värme däremot, när det blir över 25 grader, då gillar han skuggan! Fast annan värme gillar han, som nu, att ligga med ryggen mot ett element!

Kommer ihåg en annan gång med mycket snö faktisk. Kommer ihåg flera gånger med mycket snö, men tar bara en av gångerna just nu! ;)
Vi har under en trettio års tid åkt vårskidåkning runt Storulvån i Jämtland, och snö och snödjup har varierat. Kommer ihåg en gång då bommen va pålagd = stängd, där vägen börjar ovanför Handöl. Vi hade läst i tidningen att ett antal turister suttit insnöade i Storulvåns fjällstation några dygn, men åkte i alla fall upp och kollade leget då det blev fint väder.

Som sagt, bommen va nere och det stod en militärbandvagn med några militärer där, och vägen var "plogad" bakom bommen, det såg vi, man hade kört med den där en jättestora snöslungan som är monterad på ett lastbilschassi, så det va en "lång gång" mellan branta höga snösidor.  Och vi fick höra att det gick inte att ta sig fram till stationen med bil, det va för farligt. Trots att det va så vackert väder och sannolikt mycket fin skidåkning framme på Getryggen! :)

Ok sa vi till de här unga och trevliga militärerna. Efter ett tag så startade dom bandvagnen och åkte i väg. Jag vet inte om vi pillade upp låset på bommen, eller om vi kunde köra bredvid bomstolpen, men körde in gjorde vi i alla fall. Vägen va fast och frusen, men det var 2 till 3 meter höga vallar på båda sidorna av vägen, vi åkte som i en tunnel utan tak, och fotade genom takluckan på bilen! :)


Men snödjupet varierade, på vissa ställen närmare Storulvån, där det hade blåst annorlunda, där va det nästan ingen snö alls vid vägen. En av oss som har släkt i Åre ringde och kollade med den som normalt låser och stänger bommen, de e bra med kontakter, så att det fanns upplåsningsmöjligheter vad gällde bommen om det skulle hända något. Och vid den här tiden, April/Maj så är det ljust nästan hela dygnet, så vi tänkte va här länge! Vi hade laddat med thermos, mackor, grillkorv, sittunderlag för att ta en långer rast på eftermiddagen i nå't fint läge!  :)

Det här är bästa skidåkningstiden runt Storulvån när sörlänningarna skrapar båtarna! ;)

 

 

Det blev mycket bra skidåkning! Inga Stockholmsjuniorer ;) hade varit där och ritat sina ojämna och hackiga spår i den orörda snön ;) utan vi fick lägga våra vackra och runda spår i otroligt vackra svängar!
Så det va ganska bra att backen varit avstängd!

Nå't år tidigare, eller senare, vid samma tid, då va det bara några snöfält på lägre nivå, då blev det att gå med skidorna i händerna mellan snöytorna. Mao snötäcket varierar mycket vid den här årstiden mellan olika år!

Angående snö och minnesbilder alltså! :)

/Bengan

 


 

Postat 2012-12-06 08:59 | Läst 14707 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera