Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5757 // The Noble Art of Skiing! Telemark! Mera nostalgi alltså! :)

Som sagts tidigare, jag sorterar bland mina bilder och hittar en del äldre bilder! Så håll till godo även om bilderna inte e så himla färska! :)

.

Bra bindning för telemark på den tiden! Se fångremmen med karbinhake som sätts i skosnöret så inte skidan far iväg om man skulle råka vurpa!

.

Det fanns även specialister i ämnet Telemark som man kunde få råd av!

.

Å de skor som fanns då va inte så enkla att sätta på sig! ;)
.

Å andra sidan, det kunde vara lyxigt att åka i backarna på den tiden! ;) Här va det nypistat i Tväråvalvet och knapp en människa i backen! 
Numera e det sällan så litet folk! Det va annorlunda förr! :)

.

Midsommarskidåkning på Hardangervidda i nyinköpta Asolo! Snön hade sjunkit ihop nu, så det va mycket lättåkt! Och mycket stora ytor att åka på!
Sedan ner till Geilo för att fira Midsommar, eller Sankt Hans Aften som det kallas där!

Ok, det va det om det i dag!

/Bengan

Ps, Fler bilder kommer nog, jag har inte börjat titta bland diabilderna än! :)

Postat 2022-04-30 19:45 | Läst 1358 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 5756 // Varning, det här bör nog inte läsas av känsliga personer!

För nu kommer det om religion! Och på en fotosida dessutom! :)
Men för att ta det från början! Jag går ofta upp tidigt på morgonen för att läsa DN och ta en morgonfika! Det är en fin stund! Det är tyst i huset, och jag har ingen radio eller Tv på! Lyxtid alltså! Tystnad e lyx numera! Och när jag läst DN, inte hela kanske, utan jag har läst det jag tycker känns intressant just för tillfället så kommer det farliga! Fri funderingstid! Och det e nog den här tiden som många makthavare e rädda för! Folk som sitter och funderar! För vart kan det leda till! Revolution kanske!!
Det e nog därför det finns så många kanaler på Tv och radio numera! Just för att folk inte skall sitta och fritänka själva! ;)

Alltså, om religion! Och ni som läst historia och om vår religion kommer nog att kunna följa med en bit på vägen!
I Kristendomens början, då den fortfarande var en mycket liten Judisk sekt, så skrev en av apostlarna ned en berättelse! Aposteln gick bredvid Jesus och frågade Jesus om en del saker! Om livet, om döden och om himmelriket osv, osv! Men Jesus gav ett annorlunda svar på frågan, "Himmelriket är här och nu, men människorna ser det inte!" Det va ett konstigt svar, för redan då hade man tron att om man skötte sig i livet så skulle man få komma till ett slags himmelrike efter detta livet!

Det här med frågor till Jesus och de svar han gav skrevs ned och fanns tillsammans med andra berättelser om Jesus kvar ett tag i den tidiga sk. Kristendomen!  Och det här kallas för Thomasevangeliet!
Men det va ingen bra läsning tyckte makthavarna! Vad skulle man då sträva efter, om man redan var i himmelriket! Hur skulle man få människor att göra uppoffringar för kungar och härskare om målet redan va nått! Man borde väl arbeta i sitt anletes svett, och vara härskaren lydig, för att få belöningen i det nästa livet!

Och som nog de flesta förstår så förbjöd man snart den här skriften! Och de  som hade gjort avskrifter, skulle genast förstöra dom! Och så gjordes!
Men några olydiga munkar i ett kloster i Sinai kunde inte förstöra de här gamla skrifterna, utan man lade dom i en lerkruka i en grotta och förseglade krukan och där hittades krukan 1945! Men nu har de andra religionsalternativen fått en så stark tro och fäste att Thomasevangeliet blivit mer som kuriosa! Så va inte oroliga! :)

Det va det om det och om faran att inte ha nå't att göra på morgonen!
Då kan det bli religionsgrubbel! ;)

Nog för nu!

/Bengan

Ps. Här kan ni läsa mer om Thomasevangeliet om ni vill!

Postat 2022-04-30 08:05 | Läst 1564 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 6754 // Tidsmaskinen Kodak Carousel

Kodak Dia.  Skanör/Falsterbo. 1990-tal. Leica M6, Summicron 35 mm.

Nåja, nu har jag inte en Kodak Carousel, utan en Leicaprojektor! Men jag har diabilder i massor! Som ställer frågan, varför fotograferar jag! Den frågan kan nog vi alla ställa oss! Varför fototograferar vi! Numera sker det nog mest via en mobiltelefon! Vi fotograferar kanske för att minnas men även för att visa upp för andra! Och även för att kunna återuppleva, titta på händelsen senare! Kanske om flera år!
Och då minnas hur det var!
Kanske blir det med en saknad över det som varit! Och vi tittar på bilden med ett litet sting i hjärtat och även med tanken på hur fort tiden går! ;)

Här är ett Youtube-klipp med diaprojektorn Kodak Carousel i Tv-serien The Mad Men!
(Jag har visat ett liknande klipp tidigare)

Här finns en del intressant om marknadsföring med tanke på klippet här ovan!

Och jag fortsätter att gräva i mina gömmor och rensa bland bilder och annat, och nyss hittade jag en kartong med oanvänt fotopapper och några förstärkare, en Harman/Kardon och en Pioneer! Nostalgitrippen fortsätter! :)

/Bengan

Postat 2022-04-29 08:50 | Läst 1432 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 5754 // Att åka Telemark i lössnö bla!

Jag rensar i bildlådor och bildkartonger! Det e bra att rensa då och då! Det blir mer ordning efteråt liksom! Och jag hittar även vykort, flera stycken, här är ett av dom! Från kompisen Anders! Och minnesbilder dyker upp! Jag måste ha börjat åka Telemark redan på väldigt tidigt 1980-tal!

Här på bilden åker man telis i Canada på 1980-talet! (Det är brantare än det ser ut här! Om man skall visa hur brant det är, så skall man inte fota framifrån)

.Här är texten på vykortet!

Det va teliskurser i Sverige redan då, även i Stockholm, Ullnabacken typ! Med Micke Thelin, Roger Rask mfl! Jag bevistade även det första VM i Telemark i Norge! En norrman vann i läderpjäxor och vadmalskläder! Det va några Canadensare och Amerikaner med också! Dom hade fartdräkter och plastskor! Redan då! :)

Här är läsning om VM 1987!

.

Så här såg dom ut! Man hade mixat med en äldre utförspjäxa så man fick hällyft! Och det va början på den arenasport där telemarksskidåkning nu även verkar ha landat! Men så e väl tiden, "jag syns, alltså finns jag!"  ;)

/Bengan

Ps. Men ute på de orörda vidderna och topparna, där det inte e lönsamt att göra några helikopterlyft, och där man inte behöver synas, där finns det sannolikt några få riktiga telemarkare kvar! ;) Med Asolo läderskor och Rottefella kabelbindning! :)
 

Postat 2022-04-28 19:23 | Läst 1314 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 5753 // Att tappa kunskap! (Om det e så himla viktigt att blogga om)

Analog bild från 1964.  M Leica, Summicron 35 mm, Tri-X.  (Jag stod nära och panorerade med löparen)

Kunskap och kunnande kräver ett ständigt övande och repererande av tidigare inövade kunskaper! Och det är även då man också kan komma på något nytt och utvecklas! Kände det när jag åkte skidor i veckan! Det e som allt annat man håller på med! Öva, pröva och sedan eventuelltkunna utvecklas! Å det här med att ha en grundkondition de kan jag direkt avveckla som en skröna! Det e färskvara som gäller med ett bästföredatum! 
Men man kan ju alltid hoppas och tro på något annat! ;)

Men det va kul och intressant att få pröva på "skidmotorvägar" runt Tänndalen för en fjällmulle! Vi kanske va i Tänndalen litet se'nt, det var för mycket sol, för varmt på dagen men även minus på natten som gjorde det isigt i spåren på förmiddagen! (Vädret i Tänndalen verkar ha kommit i ordning nu se'n vi åkt hem)

Och så fick jag pröva på Skins! :) Jag hade fästvallat med klister dagarna innan på mina Fischer Racing från 1980! :) Men klister ärockså  intressant! Hur kan klistervallan sitta kvar på en fuktig skida och ge så bra fäste på fuktig kramsnö? Respekt för det!

Och nu så står jag där i valet och kvalet om jag skall satsa på Skins eller fortsätta att åka vallat? Man kanske skall ha Skins i spåren och valla på fjället? För det blir olika skidor för det här! En fjällskida skall ha midja men en spårskida behöver inget midja!

Å så finns det ytterligare en komplikation, Skateskidor! :) Jag såg ett antal skateåkare på de här skidmotorvägarna och blev såklart mycket sugen att pröva på skateåkning! Varför alla dessa valmöjligheter! ;)

/Bengan

Ps. Annars rätt lugnt i Gnesta! Vårt hus, Västertun, ligger nu ute på Hemnet! Alpgatan 6 i Gnesta! I går va det en fotograf som via drönare fotade vårt hus från luften! Förr hade fotografen en mast som han hängde kameran på! Progress kallas det här med drönare! För dom som tycker så! :)

Postat 2022-04-27 08:25 | Läst 1365 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 ... 7 Nästa