Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6591 // Om fotografi, fotoplank och om något du nog inte vill veta! ;)

Beata Bergström, fotograf, 2014.

Jag kollar ofta på plank när vi är ute och går, Fotoplank! :) Eller rättare sagt, om planket jag ser lämpar sig för att hänga bilder på! Det har blivit en grej liksom! Nyss såg jag ett fint plank i Trosa! Men som vanligt, så hade det här planket inget tak! Som Gnesta-Planket har! :) Det e praktiskt om det finns ett litet tak över bilderna! Vi har två plank i Gnesta med tak, baksidan på gamla godsmagasinet och så på framsidan på Färghuset! Tyvärr så står godsmagasinet numera och förfaller sedan de som hade butik inne i magasinet lämnat! Men Färghuset finns kvar! Och ligger direkt på huvudgatan, det är bra, även om det blir plats för färre bilder!
Så det blir nog även i år ett litet Gnesta-Plank den sista lördagen i juli! :)

Vad gäller fotografi så fortsätter jag att testa färgfotografi med utgången film! Det ger litet mer motstånd än att fota digitalt! Och går inte så fort heller! ;)

Och så om något helt annat, med tanke på den båt som körde in i en bro i USA nyligen! Och fick motorstopp alldeles innan, som man tror vara orsaken till det hela!
"Nästan 90 procent av den globala handeln transporteras över världshaven med mer än 50 000 handelsfartyg. Därför är alla problem med världens sjöfartsflotta inte en isolerad fråga, utan snarare ett problem med globala konsekvenser. Som sjöfartsindustrin går, så går den globala ekonomin - med andra ord, "ingen frakt, ingen shopping.

Bränslet de flesta av dessa fartyg kör på, kallat bunkerbränsle eller marint bränsle, är ingenting som går in i en bil. När råolja kommer in i ett raffinaderi följer en komplex serie av processer, den centrala är destillation. De föreningar som kokar av vid olika temperaturer under destillationen fortsätter att bilda destillat: bensin, fotogen, diesel och nafta. Det som finns kvar, bokstavligen i botten av fatet, är resterna: saker som tunga oljor, tjära och vaxer. Som ett resultat har bunkerbränsle blivit en slutdestination för resterna av raffineringsprocessen. Som en redare nyligen uttryckte det, har handelsfartyg under de senaste decennierna blivit "raffineringsindustrins förbränningsanläggningar
".
Och vad gäller det här sk. "bränslet", så kan det orsaka motorstopp ibland!

https://www.atlanticcouncil.org/blogs/energysource/contaminated-fuel-is-poisoning-global-shipping/

Nu behöver ni inte gå och tänka på det här hela tiden, men det kan ändå vara bra att veta om vår delaktighet i det hela! ;) Så ha nu en fortsatt bra fotodag! :)

/Bengan

Postat 2024-03-31 08:55 | Läst 659 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 6590 // Om Påsken alltså!

Kom på att jag har börjat få dålig koll på Påsken och vad den innebär för oss kristna så jag läste på via nätet! Ok, det e så det är! Nu firar vi den på ett annat sätt än då jag va barn! Jag kommer ihåg Långfredagen förr! Och jag gick även i Söndagskola på den tiden! Det va en annan tid!
Men visst har jag ett Jesusintresse även nu, tex, Thomasevangeliet! Tror det va en artikel i DN som ledde in mig på det spåret! En alternativ Jesus kan man nog säga!
Forskare har två huvudsakliga positioner om Thomasevangeliet!
- En grupp anser att Thomasevangeliet är äldre än flera, kanske alla, bibliska evangelier och därmed kan vara det äldsta kända evangeliet.
- En annan grupp hävdar att evangeliet bygger på de synoptiska evangelierna (Matteus, Markus och Lukas) och har en mindre framträdande roll i förståelsen av evangeliernas tillkomst och kristendomens uppkomst.

Betydelse av Thomasevangeliet!
I Thomasevangeliet framträder Jesus som en vishetslärare, inte som Messias.
(Och i det här sammanhanget så kommer nog Marias evangelium också in)

Nu finns det olika åsikter om Thomasevangeliet, som sagt, och det får man såklart ha!

Inte så mycket om foto idag, och inte ser det så bra ut framöver heller, för solen skiner! ;)

/Bengan

Ps. Och om Tomasevangeliet och om andra texter som inte fick vara med i vår kyrka så finns mer att läsa! Men se upp. "I som här inträden...!"  ;)
https://sv.wikipedia.org/wiki/Nag_Hammadi-biblioteket

Och här är mera! https://sv.wikipedia.org/wiki/Elaine_Pagels

Postat 2024-03-30 08:25 | Läst 442 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 6589 // Off Records liksom! :) * Och en stökig filmrulle! ;)

I går Fotofika på Biltema i Södertälje! Meningen va att vi skulle fika på Viksängen som vanligt, men dom stängde 14.00, utan att ha skrivit ut det på nätet, så vi fick ta till en reservplan! Det blev Biltema i Södertälje vid Moraberg! Litet av selleri tycker jag nog vad gäller fikat! Men det viktiga va träffen och det fotografiska samtalet IRL! Är ändå imponerad av Biltema och alla billiga, och som det verkar, hyffsat bra prylar! Hittade en skruvdragare för 299:-! Men köpte den inte för jag vill ha en dragare bara för bits! Men billig va dragaren och kändes bra!

Vad gäller det fotografiska samtalet, så både gavs och togs det! Med glimten i ögat! Det är det som är bra med IRL! Ni fattar säkert vad jag menar! ;) Och mycket trevligt som vanligt! Och så kunde vi kommentera händelser på nätet! Både på Fotosidan och utombords! Men det är det som blir off Records som ni säkert förstår! :)
Vi talade också litet om Saul Leiter, en säregen och spännande fotograf!

Det va om gårdagen! I dag till Trosa och titta på en Konstrunda!
Jag hittade också en känsligare färgfilm i frysen, även den från 2006, och den filmen bör jag nog kunna exponera efter 200 ISO! :)

/Bengan

Ps. Den här långa filmkartongen stökade till det igen! ;)  Jag lade  bilden på Fejan, och fick såklart en kommentar: "Om du skall sätta in den där filmen i en M6:a....osv!
Så jag förklarade att den här Superian fanns även i en längre kartong, mao, att det inte va någon 120-film! ;)

Postat 2024-03-29 07:45 | Läst 530 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 6589 // Idag fotofika på Viksängen i alla fall!

Jag har nog visat den här bilden tidigare, i alla fall för överliggarna här på Fotosidan!  ;) För er som inte sett bilden tidigare så är den tagen i Storulvån, Jämtland, där vi är på väg uppför Getryggen med stighudar på skidorna! Maj månad! Här va det nog ett drömföre för nedfarten på eftermiddagen! Jag tycker mig se det på hur litet stav och skida sjunker ned i snön! :)

Och i går hade jag tänkt åka till fotofikat på Tårtan i Stockholm, för det va ett tag sedan jag va där, men det kom saker emellan! Det kommer ofta saker emellan numera! Det har nog att göra med den ostrukturerade tillvaron man har som pensionär och den ofta tillhörande tidsoptimismen! Det va mer ordning och struktur i tillvaron när jag arbetade! ;)
Men visst e det mycket lyxigt att få vara ledig och att lönen ändå kommer in! :)

Försökte läsa i en av Kurt Bergengrens böcker i går kväll innan jag somnade, och visst går det några minuter! ;) Läsning får jag numera göra på dagen! Om jag hinner! Och var dag en promenad, om jag hinner! "Vi hinner säger min fru, och det skall vara pulshöjande!" Suck, dessa ungdomar! ;)

Annars inget nytt vad gäller fotografi! Det gamla vanliga bara! Och det e tryggt och bra! :) Ett litet problem är väl alla bilder som jag har liggande och som jag nog bör gå igenom! Och kasta många bilder och spara några få bra!
- Problem och problem, vad är det för problem på en skala?
- Ok, det va inget! ;)

/Bengan

Ps. Och som sagt, fotofika på Viksängen i dag!

Postat 2024-03-28 06:59 | Läst 467 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 6587 // Nalen, Harlem 1964

I ett hörn av Harlem på Nalen!

Nalen var Stockholms främsta nöjespalats, där alla de stora artisterna framträdde. Nalen är framförallt förknippat med den svenska jazzens gyllene år fram till mitten av 1960-talet!

/Bengan

Postat 2024-03-27 19:24 | Läst 453 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 ... 8 Nästa