** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5177 / Kvällsläsning innan lampan släcks! :)

Klicka bara på länken här nedanför så kommer ni till intressant läsning!
Å det finns flera länkar att åka vidare på! :)

http://leicaphilia.com/tag/leica-mystique/

God natt!
/Bengan

 

Postat 2020-09-30 22:12 | Läst 2523 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 5175 / De e en del pyssel med film! Damm typ! :)

Men här e bilden hyffsat dammfri! Tack för det PS! Bilden e tagen med Canon 1,5 / 35 mm på full öppning på M Leica! Med Tri-X! Jag misstänker aningen rörelseoskärpa på Krister med en tid omkring 1/30! Håller på att ta några bilder med den här 1960-talsoptiken igen!

Nog för nu!
/Bengan

Postat 2020-09-29 21:45 | Läst 2492 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 5174 / Att jämföra Sony A7c med Leica M9, e det riktigt schysst?

Men om man funderar på att köpa en Leica M9, och nu blir osäker på det köpet när Sony A7c kommit! Jag menar, det går ju att använda Leicaoptik på Sony A7c också! Å Leica M9 e ju gammal! Men det e klart, det e ju en Leica! :)

https://cameradecision.com/compare/Sony-Alpha-A7c-vs-Leica-M9

/Bengan

Ps. Bilden ovan e tagen med en Leicaoptik på Fuji X-E1.

Postat 2020-09-29 09:24 | Läst 3216 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 5172 / Bloggpsykologi eller/och rättning i ledet! ;)

Eller hur få många inklick! Läste en intressant artikel i DN i dag, "Balladen om Kalle Klick!" Det handlar om tidningarnas klickjakt, men kan nog översättas till det mesta på nätet! Rubiken är viktig för att locka in läsaren.  Ett exempel är typ, "Folkkär profil död - läs om hans sista dygn i livet"
I stället för att skriva som det va, "Travhäst dog"

Klickhungern tar inte vägen via intellektet, utan tar vägen via nyfikenheten! De e som Nigeriabrev, fast mer light numera, och mycket mer förfinat! Och rubrik/texten skall även ge en litet ostrukturerad känsla, då kan man inte kan låta bli att att titta/klicka, för det kan ju vara nå't viktigt! Och så lockas vi även in i debatter, med samma teknik, som inte leder någon vart i det stora hela, utan slutar i en återvändsgränd och nästan jämt osämja inom gruppen!
Å så gick livet! :) Men jag va i alla fall med och debatterade på nätet!

Ok, till saken då, hur få många inklick på typ Fotosidan! (Om det är det man e ute efter i det fotografiska) Man tar såklart reda på vad den största gruppen har för bildsmak! Lätt som en plätt! Fler frågor? ;)
Fast här på FS tjänar man inga pengar, här är det bara äran som gäller!

Fast det finns en del problem på vägen, sk. läsartyckanden!
För det finns läsare som kanske inte riktigt gillar det man tycker/visar typ, "Var är gyllene snittet i bilderna?" "Varför fotografera i svartvitt när verklighten är i färg för oss normalseende!" "Varför så mycket teknik?" " Varför så litet teknik?" Varför skrivs det så mycket om det där tyska kameramärket?"" Varför visas det inte nya bilder var dag som jag gör?" Eller i klartext, "fota som jag gör, det är det rätta!" ;)

Och det kan även bildas tyckargrupper i det här! Det e ofta tryggare att tycka i en grupp!
Ok, det här är några exempel på små snubbelstenar på vägen i bloggandet"(Snubbelstenar finns det även i Berlin)

Hur som helst, jag tycker i det va en intressant artikel i DN om hur vi beteer oss på nätet, både vi som skriver och läser!
Och som sagt av någon, "Det blev ingen fart på trädgårdsfesten förrän en av gästern välte "bikupan"!
Bloggämnet  bör vara litet obekvämt och stickande alltså! ;)
Om man vill få många läsningar och diskussioner!
Men de flesta diskuterar inte, men läser gärna diskussioner om det hettar till! ;)

/Bengan

Ps. Annars så försöker jag fota ut en rulle HP5 Plus via Canon 1,5/35 mm på en Leica M6! Slow Photography! Men bilder kommer!

Postat 2020-09-28 12:37 | Läst 2986 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight / Leicafotografi förr och nu! :)

Hittade den här texten i en av mina tidigare bloggar!

"Den analoga Leican va ett smidigt fotoredskap, men kanske inte med de skarpaste eller ljusstarkaste objektiven, med det va inte det som räknades! Och Leica blev synonym med ett sätt att fotografera, "Leicafotografi!"  Tyst, nästan ljudlös fotografi i känsliga miljöer! (Så står det även i Leicas broschyrer) Och att använda film, det räckte för att ta världsberömda bilder och även göra stora kopior,  även om man ibland fick gå upp till 800 ASA eller tom litet mer i känslighet! Det räckte i alla fall till för en framsida på Look eller Life!

Och kamerahuset eller kameran, hade inte mycket med status att göra! Det var helt enkelt ett litet smidigt å mycket tåligt fotografiskt arbetsredskap! Och fotografi, fotografisk kvalitet, eller bildkvalitet, hade nog en annan betydelse förr! För då handlade det inte så mycket om skärpa  eller upplösning, eller bokeh, asfäriska linselement, eller olika tekniker i bildbehandlingsprogram, som nog kännetecknar stora delar av fotografin i dag! I alla fall amatörfotografin!

Och många fotojournalister använde icke Leicaoptik på sin Leica, tex Canon, Nikon, Zeissobjektiv då Leica inte hade tillräckligt ljusstarka objektiv! Objektiv som Canon 1,2/50 mm, Canon 1,5/35 mm, Nikkor 1,8/35 mm, Nikkor 2/85 mm, Nikkor 2,5/105 mm, Sonnar 1,5/50 mm osv!

Men de va då de! Nu är Leica en helt annan kamera, för andra fotografer! Som Andreas Kaufmann beskriver det i en intervju "Leica är inte är ett lyxmärke, utan ett elitmärke. Kamerorna handtillverkas i Tyskland under strikta kvalitetskontroller, och när man köper dem får man även en bit av historien."
Det är nog en ganska väl formulerad beskrivning från en som vet!

Och i dag då? Är "Leicafotografin" död? Såklart inte, utan dagens "Leicafotografi" har tagits över av små Leicaliknande digitalkameror från tex Sony, Olympus och Fuji!  Mao, små lättanvända kameror som man alltid kan och vågar ha med sig! Precis som det va förr i världen med Leica! :)

Här är en artikel som jag länkade till i den tidigare bloggen!
Leica 100 år!
Och här en annan artikel,
Leica Photography is dead..."!

Och via de här länkarna, så kan man såklart även bläddra vidare och hitta annat intressant! :)

Så ha nu en fin söndagskväll! :)
/Bengan

Postat 2020-09-27 16:58 | Läst 2901 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 3 ... 5 Nästa