Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5026 / Endast för den som känner igen citatet endast för förryckta! ;)

Eller I som här inträden! 
Alltså, optiken här e en av de tidiga Jupiter-3! Det är mycket Zeiss invändigt och optiken är mycket bra, men inget Zeissnummer på det inre linspaketet, men däremot en mässingsring i fronten! Och optiken är tung!

"Under regular name "Jupiter-3" already. With "ears" for diaphgram settings yet. A limited batch of these lenses released by KMZ in 1950-51. An earliest so far known lens has s/n #5000839 (Ilya Stolyar's coll.)".
Sovjet and Russian Cameras.

Se'n följer såklart ett antal antaganden av mig om den här historiska Jupiter-3 optiken, tex vad gäller tillverkning, optiskt glas, osv, osv, men det vill jag inte skriva om här! ;)

Hur som helst, en mycket intressant och spännande optik att fota med!
Och tack för Amedeoadapterns tillkomst!

.

Och här e originalet! Sonnar 1,5 / 5 cm från 1932! Och här kan man nog se hur kompakt den här optiken är!

/Bengan

Ps. Information för otåliga digitalungdomar!
Jag har tagit 18 bilder via Jupiter-3 optiken, så framkallning kanske blir i nästa vecka! :)

Postat 2020-04-30 12:57 | Läst 3596 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 5024 / Det är alltid någon annans fel! :)

Att man gör som man gör alltså! Det e ju alltid någon annans fel! :) Det stämmer även för mig! Tänker på mitt fotande med Zeiss Sonnar 1,5:an och Jupiter-3 och en del annat! Tidigare visste jag mest om Leica och trodde att Leica va mitt i hela fotovärlden! Men se'n så fick jag tag i två häften från "The Swedish Camera Collection. Kameramuseets vänner" från år 1995 och läste en artikel om "Kiev - Kameran som en gång hette Contax" Å så va det kört!

Hade även tur eller otur ;) att få kontakt med författaren av artikeln! Som ledde vidare till fler artiklar och även ett antal Contax/Kiev-träffar med några andra Zeiss-nördar, och fick då ännu mer information! Så nu sitter jag här med ett mycket udda, men som jag tycker, mycket kul och intressant intresse! Supernördigt liksom! Så kan det gå! :)

.

Och man kan även kombinera det här, tex det bästa i fotovärlden! En Leica M 4 med en Sonnar 1,5/5 cm! :)

/Bengan

Postat 2020-04-29 09:16 | Läst 3653 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Straight 5021 / Jean Hermansons bilder, Himlens mörkrum! Och en intressant Leicaoptik!

"In 1954 after the supply of the German optic glass had exhausted, the Jupiter-3 lens was recalculated for domestic glass by M. D. Maltsev. The lens barrel and the focussing ring were also slightly altered. In 1955 the revised Jupiter-3 50 mm f/ 1.5 was put into serial production. The lens was produced with the m39 screw mount for rangefinder cameras Zorkiy and FED, and with the Contax G bayonet mount for rangefinder cameras Contax and Kiev.

It was equipped with an iris circular 13-blade aperture. The aperture control is manual, continuously adjustable, not discrete, therefore, any intermediate values are possible (you can set the aperture in between the numbers). This peculiarity is valued in video filming as well as for creating visual effects.

The Jupiter- 3 50 mm f/ 1.5 renders very beautiful, flexible image with good contrast and "characteristic" bokeh. The amazing combination of softness and sharpness, as well as beautiful bokeh, made it very popular among portrait photographers"  (from allphotolenses.com  jupiter-3)

.

För övrigt så tycker Johan Croneman i DN att varenda svensk skola borde visa Nils Petter Löfstedts nya dokumentärfilm "Himlens mörkrum - bilder från arkivet" (Jean Hermansons arkiv) för sina elever så dom skulle förstå hur deras mor-och farföräldrar slet!

Filmen finns på SvT Play!

För övrigt så blötsnöar det i Gnesta!

/Bengan

Postat 2020-04-28 08:58 | Läst 3479 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 5022 / De va bättre kameraprylar förr! Tomgångsblogg alltså! :)

I dessa tider när SvT svämmar över med äldre och nostalgiska saker, som Fotbolls VM 1963, Havskajaks-VM 1990, Stående Längdhopps OS 1913, så visar jag en äldre och som jag tycker en nostalgiskt kamera här i bloggen! En Leica IIIf med Canonoptik! Å den här kameran va ganska bökig att fota med!

.

Men för att göra det enklare att fota, så tog jag bort en del onödigt krams på kameran, som extrasökaren och motljusskyddet, och använde i stället avståndsmätaren som sökare när jag fotade! För halva den riktiga sökaren va skymd av optiken! :)

Nog för nu!
Å mycket tomgång liksom! ;)
/Bengan

Postat 2020-04-26 15:49 | Läst 3906 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 5017 / Det kanske räcker med den här lilla kameran, en Leica Standard från 1932!

Som sagt, en Leica Standard från 1932! I stort sett en filmkammare med optik och ingen avståndsmätare! Optiken är inte antireflexbehandlad, och som de flesta nog anar, så är optiken även litet repig! Men jag fuskade litet vid provfotograferingen med optiken, för jag använde en Leica med avståndsmätare! Att sätta avståndet rätt på nära håll e viktigt! Och filmen var Tri-X!

Här är det på nära håll, 1 meter! Men ändå, vad gäller den här optiken, så tycker jag den fungerar bra! Och som sagt, optiken är ju från 1932! Och här är det på full öppning, 3,5 och en 1/60-del!

.

Här en delförstoring, skärpa finns, men kornet på Tri-X tar över! Hur som helst, det är både kul, intressant och utmanande att fota så här, och det blir nog vad man kallar för Slow Photography! Om det nu är en nackdel att fota litet långsammare! ;)

Fler bilder kommer nog som e tagna med Elmar-optiken, men då fortsätter jag med en kamera med avståndsmätare! En Leica IIIf skulle nog passa bra som objektivhållare!

/Bengan

Postat 2020-04-25 19:40 | Läst 3966 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 3 ... 7 Nästa