Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6191 // Nyfiken, visst e jag det! Självklart!

Gatufoto från förr!  Stockholm en se'n natt! Omkring 1964! M Leica, Summicron 35 mm, Tri-X!

Har nästan fotat ut en rulle film, 36 bilder, och är nyfiken på några bilder i rullen! Höll på att spola tillbaka filmen i går för att framkalla, men tänkte, "skärp dig nu, hur gjorde du förr! Då kunde du vänta! Och till och med lägga rullar i kylskåpet för att framakallas långt senare!" Förr va en annan tid och då fanns inget val! Jovisst fanns Polaroid, men det va inget större alternativ!
Och jag vet mycket väl att det finns nå't som heter digitalkamera i dag! :) Den tar utmärkta bilder, och den räknar ut nästan allt själv och det blir väldigt, väldigt skarpt och man kan få ut bilden direkt för att lägga ut på datorn, så vad e problemet?

Man väljer olika saker i livet, även i det fotografiska och ibland inte den lättaste vägen! Eller så kanske det är den lätta vägen!  Det har nog skapats en slags leveranstvång av bilder i vår nya teknik, "Se mig! Jag finns! jag gör saker varje dag! Se vad jag äter och reser!" Och varje dag mängder av nya bilder!

Å andra sidan så finns det folk som bloggar varje dag, och vad står det för då? ;)

Ok, vad blir slutsatsen om den här långsamma, och inte så skarpa fotografin då? Jag tycker det blir ett vilsamt sätt att fotografera på, och det ger en viss uppmärksamhet hos andra, hos dom som uppfattar det här långsamma = läs analoga! Å det e inte så många, tyvärr! :(
Alltså, "mycket väsen för nästan ingenting", som han engelsmannen sa en gång!
Hur som helst, jag fortsätter att fota ut rullen idag med min Leica M4! Med Sunny 16! Se'n får jag se när jag framkallar!  :)

/Bengan

Ps. Men har nödhjälp i fickan, en iPhone! En fantastisk fototeknik!

Postat 2023-04-30 06:33 | Läst 1151 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 6190 // Ny dag med promenad och Less is More!

Vi har ju köpt en "ny" bil men bestämt att vi skall försöka gå mera! Så vi går ofta till butiken för att handla! Om det inte är helghandling med tunga saker eller störtregn! Vi tar varsin rygga och så iväg! Kamera e såklart också med! Numera analog! Men jag har reservkamera, iPhonen! I går passerade vi Rock-Rubens skivbutik på väg till Hemköp, vi snackade en stund och jag tog några bilder! "Jag kan inte visa någon bild direkt" sa jag! "Inga problem, jag såg va det va för kamera" sa Ruben!

Och hos en del fotografer, gäller även mig själv, att när man fotat under ett antal år, och då mycket digitalt, så vill i alla fall jag pröva att fota mera med film igen!  Kanske bara för att se om jag klarar av det! Det som jag lätt klarade av förr! Det blir Slow Photography och en mer eftertänksamhetens fotografi! Det e nog ingen nackdel, med eftertänksamhet alltså! Och Less är nog More också!  ;)

Less is more är inom konst- och arkitekturdebatten en paroll som myntades av den tyske arkitekten Ludwig Mies van der Rohe. Parollen beskriver vikten av formens renhet, för att uppnå den ultimata estetiken. (Wikipedia)

I dag ut till Skottvångs gruva för en Sörmlandsledspromenad, med kanske regn på eftermiddagen! Vi försöker komma dit på förmiddagen! Men vi tar bilen dit! :)

/Benga

Ps. Inget regn i Skottvång men litet blåsigt, så det tog en stund innan vi hittade en bra läplats för fikat! 

Postat 2023-04-29 07:15 | Läst 1416 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 6189 // Fotofika, och faran med dålig sömn, analogt och en del annat!

Vi lever i en fragmentarisk tid och många och mycket pockar ständigt på vår uppmärksamhet, så det gäller att våga välja! :) Såg ännu ett intressant program på Svt i går, även om programmet va litet lättsamt så finns det en allvarlig fråga, varför sover så många människor så dåligt! Och det tangerar även frågan, har vi blivit dummare! ;) Läs min förra blogg!

Det här med bra sömn har blivit än viktigare genom upptäckten av tvättmaskinen i hjärnan, och om den inte tvättar bra, vad händer då med slaggprodukterna? Och det som ofta stör sömnen det är såklart våra gulliga små nöjesmaskiner som vi alltid har med oss! ;)
För övrigt så är det tråkigt fotoväder i dag, men det verkar molna på! ;)

Och i går va det fotofika på Viksängen! Vi bestämde att ha ett Gnesta-Plank väldigt light i sommar, då godsmagasinet nu står och förfaller, och då är det bara Färghuset kvar som utställningsplats! Men det gäller att ändå göra något! :)

/Bengan

Ps. Glömde analogt, tömmer just nu Leica M4 på film! Hittade en rulle film i kameran alltså! :)

Postat 2023-04-28 09:36 | Läst 1341 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 6188 // Blir vi dummare pga. alla hjälpmedel vi har runt omkring oss?

"Sjung, o gudinna, om vreden, som brann hos Peliden Akhilleus olycksdiger, till tusende kval för akhajernas söner."

Jag tittade på SvT-programmet Idébyrån i går kväll där påstod man att vi blir dummare pga. alla hjälpmedel vi omger oss med! Låter inte så konstigt, för var finns utmaningarna numera! ;) Å andra sidan om vi tillsammans blir dummare så märker vi det inte! Allt väl alltså! :)

Men efter att ha tittat på programmet, så måste jag börja undra och bli litet orolig, stämmer det här! :) Och vad beror det här då på om vi blir dummare! Trots att vi omger oss med mängder av kunskap, tex via nätet! Använder vi nätet fel, eller va e det frågan om? Fel och fel, för "internetnöjesindustrin" dom tycker nog inte att vi använder nätet fel!

Här är programmet för den som vill fundera!
https://www.svtplay.se/video/j4oRbE1/idebyran/du-blir-dummare

Nåja, idag e det fotofika i Viksängen! Där finns det utmaningar! ;) Och Analogfotandet går vidare! Och det finns även en extra utmaning med att fota analogt, att försvara det analoga fotograferandet inför andras tyckanden!  ;) :)

Läser vidare om Homeros! (Köpte en bok på biblioteket om Homeros) På Homeros tid så påstås det att vissa personer kunde hela Illiaden och Odysséen utantill! Viket minne man hade förr! Man kanske tränade minnet mer?
Men visst finns det bra saker på nätet för den som så vill, kolla här tex!

/Bengan

Postat 2023-04-27 07:13 | Läst 1219 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 6187 // Homeros och om en del annat! Även om Leica!

I går va det en viktig dag för mig! Jag bytte tandläkare! Ett stort steg för mänskligheten, i alla fall för mig efter dryga trettio år hos samma tandläkare! En trygg och bra tandläkare som tyvärr måste stänga sin mottagning! Och efter undersökningen hos den nya tandläkaren, så så frågade han: "Är jag godkänd? Får jag fortsätta!" Det får du sa jag och det tog vi i hand på! Och allt va väl i munnen, i alla fall för tillfället, och han kallar mig för nästa undersökning! De e bar. så jag inte smiter undan! ;)

Efter det så firade vi, för jag hade trevligt sällskap med mig, med att köpa var sin bulle till kaffet! Vi hade tagit med oss en thermos med kaffe, för att både köpa bulle och kaffe inne på ett fik, ligger litet över vad vi tycker är rimligt just nu! Vad gäller thermos hade vi köpt en ny thermos på Biltema! En thermos jag letat efter länge! En thermos utan läckande ventil inne i plastskruvkorken! Den här thermosen hade ingen ventil, utan bara en väl fungerande plastskruvkork med en bra packning och två muggar i toppen av thermosen! Som fjällvandrare vet jag, att ventiler, speciellt i en thermos, alltid läcker i ryggsäcken! ;)

Och så va det bokrensning på biblioteket i Gnesta i veckan! Inget bokbål alltså! ;) Dom rensar ut böcker då och då som sällan läses! Hittade två böcker! Nåja, den ena boken hittade min fru! Homerosboken! Hon ser ofta bra saker före mig! Tex när vi va nere på Näset, (Falsterbo) så hittade hon alltid Bärnsten, jag hittade nästan aldrig Bärnsten!

.

Här e från Homerosboken!

.

Här är från universumsboken!

Och så har vi köpt ny bil! :)  Nåja, inte helt ny, utan tre år gammal, men den hade bara gått 1000 mil på de här åren! Och bilen doftade faktiskt ny! Det va en leasingbil som någon verkar haft som reservbil! Vi ville ha en bil som gått färre mil att åka på, för den förra bilen hade nu gått över 11000 mil! Den nya bilen e likadan modell som vår tidigare bil, men litet kortare bara! ;)

Ok, foto va det också! Och om Leica! Tidigare tyckte jag Leica Q va en töntig kamera, det tar jag tillbaka med råge! ;) För jag såg att fotografen Julia Dean använde en Leica Q!
Se här!
Man e inte sämre än att man kan ändra sig!

/Bengan

Postat 2023-04-26 07:39 | Läst 1220 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 ... 7 Nästa