** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4993 / En liten kompakt Leica! Med förhistoria!

Alltså, historien om varför jag köpte en Fuji X-E1! Och här en snabbsammanfattning för er som inte orkar läsa hela bloggen! ;) 
"Med Fuji X-E1 så blir det som en Leica CL"

Men det va en del förhistora såklart! Jag startade min riktiga digitalkameraera med en Canon G9, det va den bästa som fanns tidigare! I alla fall så använde flera berömda Magnumfotografer den kameran! Funkade bra, men se'n pajade zoomoptiken på den! Den fastnade, och jag letade på nätet, och läste att det va ganska vanligt fel på Canon G9!

Och då sa några fotografer från Sötälje, köp en Fuji X-E1, den kommer att funka bra för dig om du absolut måste hålla på att använda dina gamla leicaobjektiv! Och det måste jag ju göra! Använda gamla objektiv alltså!

.Fick låna en Fuji X-E1 av dom också! Smart drag av dom! Se'n ringde jag till Fotokungen, jodå dom hade en Fuji X-E1 liggande, den sista, för det här va nu en utgången modell! Inga nyheter för mig med utgångna saker sa jag, jag kommer och köper den! 

Å så köpte jag såklart även en M-adapter! Nu kanske vän av ordning säger, men X-E1 e ju ingen fullformat! Det här med Fuji X-E1 blir som Leica M8! Så en Fuji X-E1 med en Summicron 35 mm, det blir som en Summicron 50 mm! Men varför inte en Fuji X-Pro1 då kan man undra?  Tyckte den va för dyr, litet för stor och såg litet lustig ut! Ursäkta!

.

Så med den här lilla kompakten, så kan jag inte skylla på utrustningen i alla fall! Så jag får skylla på nå't annat! ;)

.

Å andra analoga 35 mm gluggar funkar också bra på en Fuji X-E1!

Nog om detta!

/Bengan

Ps. Å vad gäller begagnade Fuji X-E1 hus, så verkar priset ligga från 1000:- till 1500:- ! Tycker det e ett bra pris för en mycket kompetent liten kamera!

Postat 2020-03-31 08:47 | Läst 3623 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 4992 / Minsta motståndets lag!

.

Å ännu mindre motstånd, nu när filmen har blivit så dyr! ;)

/Bengan

Ps. Men litet motstånd er'e ändå, för avståndet ställs manuellt! :)

Postat 2020-03-30 18:34 | Läst 3379 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 4991 / Kamerapyssel, religionshistoria och hembakat på Sörmlandsleden!

Passar på att repetera handhavandet av filmkasetter nu när det blir litet tid över! Laddade över en Tri-X till en Leicakasett i går! Skall göra så med en till! Jobba i mörkrumssäck alltså! Nostalgipyssel!

Å just nu läser jag om Filistéerna, inte om dom i den Bibliska versionen, utan i en nyare version! Filistéerna va ju den grupp av Sjöfolk som slog sig ned på Palestinas kust efter Bronsålderns sammanbrott!  Filistéerna tog bla. över städer längst kusten och Filistéerna var även tekniskt mer utvecklade än nomadfolken! Och då stängde man av vissa nomadgruppers rörelser ned mot Medelhavet! Och en av grupperna skrev om det här i sin historiebok, och det är därför som Filistérna haft dåligt rykte under historien! Men nu när arkelogin gått framåt så blir bilden annorlunda!

.

Å så va vi ute och gick på en del av Sörmlandsleden i dag! Med nybakta/hembakta kanelbullar! Och vi hittade en fikaplats i lä och i söderläge, ni fattar va! Något svårt att komma därifrån se'n! :)

/Bengan

Postat 2020-03-29 21:28 | Läst 2798 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 4990 / En bild säger mer än tusen ord! Och bloggen, en tidsmaskin! Och Agility i Hölö! :)

Man brukar säga att en bild säger mer än tusen ord! Så lycka till!

Och bloggen är såklart även en tidsmaskin! Jag brukar ofta söka i min blogg då jag vill kolla när vi gjort saker, tex när vi va på Lofoten, eller på Gotland eller som i det här fallat, höll på med Agility i Hölö! Fick en fråga i en tidigare blogg från Anders Eriksson i Hölö om när vi va där och sökte så klart i bloggen! :) Roffe och jag började med en kurs på Hölö Brukshundsklubb, så tror jag klubben hette, och det verkar var runt 2009! Vi va med några år i klubben, gick på kurser och träningar, både på banan och i ett ridstall på vintern! Och det va såklart en  bit att åka från Gnesta till Hölö, men Hölö va en aktiv klubb med ordning på grejer och bana, därför!

Och jag fick även koden till containern med agilityredskapen så vi kunde träna mitt på dagen! Ofta va vi några till då, men ibland va Roffe och jag ensamma! Problemet va att träningen ofta blev för intensiv, i alla fall för mig! ;)

Här e länkar till blogg från den ljuva tiden! Tack för påminnelse Anders! :) Skall nog sätta upp slalombanan på tomten i sommar, för att se hur minnet funkar på Roffe!

Som sagt, här är några bloggar när det begav sig! :) Suck, och tiden går och Roffe fyller tretton år den åttonde april....

https://www.fotosidan.se/blogs/straightphotography/straight-272-tavlor-pa-en-utstallning.htm

https://www.fotosidan.se/blogs/straightphotography/straight-169-doggma-08-agility-foto.htm

https://www.fotosidan.se/blogs/straightphotography/straight-748-ett-traningspass-med-en.htm

https://www.fotosidan.se/blogs/straightphotography/straight-253-mera-betyg-pa-canon.htm

Nog för nu, jag skall strax hjälpa till som degmaskin i köket och se'n skall vi ut i friska luften!

/Bengan

Postat 2020-03-29 10:18 | Läst 3102 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 4989 / Den lilla Ode-Leican får nog vila sig ett tag!

Satte in en rulle Tri-X i min Leica IIIf i morse men passade samtidigt på att kolla priset på Tri-X! Och plockade då snabbt ut rullen igen! För Tri-X har blivit hårdvaluta! Tror priset gått upp 50 % på några månader! Så nu blir det att spara film, tills det blir några viktiga motiv! Och så satte jag i stället Jupiter-3 optiken på min Fuji X-E1! Och ställde in en digital Tri-X! Man tager vad man haver liksom!

Tråkiga tider på flera sätt!

/Bengan

Postat 2020-03-28 17:31 | Läst 3045 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 ... 8 Nästa